Septintame Dakaro ralio etape net ir ratą prakiurdęs V. Žala neleido lyderiams pabėgti ir veržiasi į dešimtuką Visi Lietuvos ekipažai sėkmingai užbaigė etapą

Sekmadienį Saudo Arabijoje po laisvos dienos ir vėl gaudė varikliai – tęsėsi Dakaro ralis, kuriame lenktynininkai privalėjo įveikti jau septintąjį greičio ruožą. Šį kartą dalyviams  buvo parengtas dar vienas maratonas – trasa virš 700 km iš Rijado į Al Dawadimi. Ir sėkmingiasiai trasą įveikė Vaidoto Žalos ekipažas, bedroje įkaitoje vos dar esantis šalia geriausiųjų dešimtuko.

V.Žalos ekipažas<br>zumapress.com/Scanpic nuotr.
V.Žalos ekipažas<br>zumapress.com/Scanpic nuotr.
A.Gelažninkas.<br>A.Gelažninko komandos nuotr.
A.Gelažninkas.<br>A.Gelažninko komandos nuotr.
V.Žalos ekipažas<br>V.Dranginio nuotr.
V.Žalos ekipažas<br>V.Dranginio nuotr.
A.Gelažninkas.<br>A.Gelažninko komandos nuotr.
A.Gelažninkas.<br>A.Gelažninko komandos nuotr.
A.Gelažninkas.<br>A.Gelažninko komandos nuotr.
A.Gelažninkas.<br>A.Gelažninko komandos nuotr.
V.Žalos ekipažas<br>V. Žalos komandos nuotr.
V.Žalos ekipažas<br>V. Žalos komandos nuotr.
V.Žalos ekipažas<br>V.Žalos komandos nuotr.
V.Žalos ekipažas<br>V.Žalos komandos nuotr.
V.Žalos ekipažas<br>Vytauto Dranginio ir Marian Chytka nuotr.
V.Žalos ekipažas<br>Vytauto Dranginio ir Marian Chytka nuotr.
V.Žalos ekipažas<br>Prane
V.Žalos ekipažas<br>Prane
A.Gelažninkas.
A.Gelažninkas.
A.Gelažninkas.
A.Gelažninkas.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 9, 2022, 7:39 AM, atnaujinta Jan 9, 2022, 6:24 PM

Kaip skelbė organizatoriai, septintajame etape buvo 402 km greičio ruožų, per kuriuos sportininkai turėjo pasiekti 9 tarpinius finišus (42 km – 77 km – 121 km – 187 km – 221 km – 259 km – 299 km – 338 km – 370 km).

Varžybų dalyvių laukė 33 proc. smėlio, 45 proc. dirvožemio, 17 proc. asfalto, 0 proc. akmenų, 5 proc. kopų ir 0 proc. druskingo ruožo.

Pirmasis iš lietuvių septintąjį etapą baigė anksčiausiai startavęs motociklininkas Arūnas Gelažninkas („Orion Dakar team“), kuris prieš šį etapą bendroje įskaitoje buvo 35-oje vietoje. Gan stabiliai 402 km važiavęs ir finišą pasiekęs lietuvis užėmė 33 vietą, nugalėtojui pralaimėjęs 31 min. 39 sek.

Tarp „vienišių“ jis nusileido tik prancūzui Benjaminui Melotui, kuris bendroje įskaitoje finišavo 32-as.

Tačiau „vienišių“ įskaitoje A.Gelažninkas liko pirmas, nes prieš šį etapą varžovus lenkė pusantros valandos pranašumu.

Bendroje įskaitoje lietuvis pakilo į 28-ąją poziciją.

„Lengva nebuvo“, – pasakojo Arūnas Gelažninkas po finišo. – Pradžioje laukė labai daug akmenų, tikrai ne vieną „pagavau“, reikės patikrinti, ar nesulinko ratlankiai. Taip pat daug dulkių, maršrutas painus, neišvengiau klaidų. Prieš pat finišą darkart sudvejojau ir nuvažiavau ne į tą pusę, todėl atvažiavau paskutinis iš savo grupelės.“

Nepaisant mažų nesėkmių, motociklininkas yra antras „vienišių“ kategorijoje. Paklaustas, kaip įvertintų savo pasirodymą, „Orion Dakar team“ atstovas su šypsena sako: „Aštuonetui“.

„Trasa buvo tikrai sunki, nuolat reikėjo rinktis, ar pristabdyti ir važiuoti ramiai, ar rizikuoti. Teko išbandyti abu variantus.

Apskritai manau, kad viskas yra neblogai, smalsu, kokios sąlygos lauks per likusias ralio dienas. Panašu, kad važiavimai ir toliau bus greiti“ – pasakojo motociklininkas.

Vieną ratą etapo pradžioje prakirtęs ir jį keitęs iki šio etapo 11-oje pozicijoje buvęs Vaidotas Žala su šturmanu Paulo Fiuza („Teltonika Racing“) taip pat išlaikė gerą greitį – nors keisdamas ratą jis prarado nemažai laiko ir krito į 28 vietą, galiausiai didino greitį ir 402 km jis įveikė per 3 val. 32 min. 32 sek. bei preliminariai finišavo 17-oje pozicijoje.

Nuo lyderio S.Loebo V.Žala atsiliko 23 min.

Bendroje įskaitoje lietuvis ir toliau yra labai arti 10-osios pozicijos: užima 11-ąją vietą, tačiau nuo dešimtosios V.Žalą skiria jau tik 31 minutė.

37 pozicijoje prieš šį etapą buvęs Antanas Juknevičius ir Didzis Zarinis („Kreda“) įveikė 402 km per 3 val. 57 min. 38 sek. ir galiausiai užėmė 40-ąją vietą.

Bendroje įskaitoje A.Juknevčius nukrito į 48-ąją poziciją.

Gintas Petrus ir Šarūnas Paliokas („Petrus Kambucha team“) distanciją įveikė per 4 val. 6 min. 43 sek. ir užėmė 44-ąją vietą, nuo lyderio atsilikęs 57 min. 11 sek.

Tačiau bendroje įskaitoje šis ekipažas pakilo aukščiausiai: prieš šį etapą jis buvo 62, o po septintojo etapo – jau 42-oje vietoje.

Šioje automobilių klasėje etapą laimėjo prancūzas Sebastienas Loebas, 402 km įveikęs per 3 val. 9 min. 32 sek.

Antras liko katarietis Nasseras Al-Attiyah, užleidęs lyderio poziciją bei atsilikęs 5 min. 26 sek. Trečias etapo finišą kirto ispanas Carlosas Sainzas, pralaimėjęs S.Loebui 9 min. 40 sek.

Motobagių klasėje R.Baciuška finišavo ir trasoje užtruko 4 val. 5 min. 45 sek. Lietuvis pastoviai buvo tarp lyderių, užimdamas tam tikrose trasos ruožuose 3-8 vietas.

Prieš šį etapą lietuvis bendroje įskaitoje buvo 4-oje pozicijoje – tokioje pačioje vietoje lietuvis ir liko po septintojo etapo.

Dar viena mūsų šalies ekipa motobaglių klasėje -  Tomas Jančys ir Irmantas Bražiūnas finišavo per 4 val. 19 min. 48 sek. ir išlaikė turėtą 11-ąją poziciją, nuo nugalėtojo atsilikę 18 min. 52 sek.

Bendroje įskaitoje lietuvis palypėjo iki 13-osios vietos.

Savo lenktynes baigė ir „Classic“ kategorijoje besivaržantis Valdas Valiukevičius. „Čia buvo tikras Dakaras, prisivalgėme smėlio“ – patikino V.Valiukevičius. Kokią vietą po 7 etapo užims Lietuvos ekipažas, paaiškės vėliau, tačiau lenktynininkų teigimu, jie išliks dvidešimtuke.

Sunkvežimių klasėje Vaidotas Paškevičius, Tomas Gužauskas ir Slavomiras Volkovas („ConnectPay Racining) 402 km įveikė per 4 val. 5 min. 45 sek. ir preliminariai finišavo 11-oje. Mūsų ekipažas pralaimėjo etapo nugalėtojui A.Šibalovui 24 min. 5 sek.

Dakare Lietuvai atstovaujantys ekipažai – motociklininkas Arūnas Gelažninkas, automobilius vairuojantys Vaidotas Žala ir portugalas Paulo Fiuza, Antanas Juknevičius ir latvis Didzis Zarinis, Gintas Petrus ir Šarūnas Paliokas, motobagių klasėje lekiantys Rokas Baciuška ir ispanas Oriolas Menas, Tomas Jančys ir Irmantas Bražiūnas, lengvųjų „klasikinių“ automobilių klasėje važiuojantys Valdas Valiukevičius ir Paulius Kavaliauskas bei sunkvežimių klasėje savo Dakaro krikštą patiriantys Vaidotas Paškevičius, Tomas Gužauskas ir Slavomiras Volkovas.

Lrytas.lt primena, kad savo pasirodymą 2022-ųjų Dakaro maratone jau baigė keturratį vairavęs Laisvydas Kancius ir automobilių klasėje dalyvavęs Benediktas Vanagas bei jo šturmanas iš Portugalijos Filipe Palmeiro.

Lietuvių startų laikai ir pozicijos:

7:42 val. (35 pozicija) Arūnas Gelažninkas („Orion Dakar team“)

9:44 val. (11 pozicija) Vaidotas Žala / Paulo Fiuza („Teltonika Racing“)

10:25 val. (37 pozicija) Antanas Juknevičius / Didzis Zarinis („Kreda“)

10:53 val. (4 pozicija) Rokas Baciuška / Oriolas Mena („South Racing“)

11:34 val. (16 pozicija) Vaidotas Paškevičius / Tomas Gužauskas / Slavomiras Volkovas („ConnectPay Racing“)

11:42 val. (20 pozicija) Tomas Jančys / Irmantas Bražiūnas („Mediafon team“)

12:11 val. (62 pozicija) Gintas Petrus / Šarūnas Paliokas („Petrus Kambucha team“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.