Greičio legendos: žymiausi pasaulio lenktynininkai, kurių vardai įsirašė į istorijos metraščius

Autoplius.lt savo straipsniuose dažnai apžvelgia įvairius automobilius ar jų istorijas. Nenuostabu, automobiliai – didžiausia mūsų meilė. Tačiau taip jau yra, kad net ir pats nuostabiausias pasaulio automobilis nepajudės iš vietos, kol už vairo nebus vairuotojo. Na, gerai, šiandien gal jau ir pajudės. Tačiau jei žvelgtume į praeitį, vairuotojas visuomet buvo svarbiausias transporto priemonės elementas.

Tommi Makinen čempionu tapo vairuodamas „Mitsubishi Lancer Evolution“.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Tommi Makinen čempionu tapo vairuodamas „Mitsubishi Lancer Evolution“.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Ayrton Senna.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Ayrton Senna.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Michael Shumacher.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Michael Shumacher.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Colin McRea.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Colin McRea.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Sebastien Loeb.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Sebastien Loeb.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Valentino Rossi.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Valentino Rossi.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Jeff Gordon.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Jeff Gordon.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Lewis Hamilton.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Lewis Hamilton.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 3:33 PM

Būdami maži, didelė dalis vaikų svajoja apie lenktynininko karjerą ir gyvenimo kelią, kuriame juos lydės automobiliai. Vieni šį kelią metė, kiti ne. Vieniems sekėsi gerai, kitiems – labai sunkiai. Ir tik keletas tų, kurie laikėsi įsikibę savo svajonės, pasiekė savo tikslą ir šiandien yra linksniuojami, kaip vieni iš profesionaliausių vairuotojų visoje planetoje.

Šį straipsnį Autoplius.lt dedikuoja ne automobiliams, o vairuotojams. Greičiausiems iš greičiausiųjų. Tiems, be kurių istorijos apie greitį nė neprasideda.

Ayrton Senna (F-1)

Gali būti taip, kad jauniausi šio straipsnio skaitytojai aukščiau paminėto vardo nėra nė girdėję, tačiau nesuklyskite, Ayrton Senna – viena ryškiausių Formulės 1 asmenybių per visą šio sporto gyvavimo istoriją.

Šis vairuotojas buvo išskirtinai greitas, o jo vairavimo įgūdžiai ant šlapios dangos itin sužavėjo šio sporto entuziastus. Ar galite patikėti, kad šis vairuotojas ant šlapios dangos tik pagreitėdavo?

Jei netikite – internete galima rasti daugybę įrašų su šiuo sportininku. Ryžtas ir agresyvus vairavimo stilius Ayrton Senna atnešė net 3 Formulės 1 čempiono titulus. Ko gero jų būtų buvę ir daugiau, jei ne tragiška avarija 1994 metais.

Kovoje dėl pirmos pozicijos su Michaeliu Šumacheriu, Ayrton Senna per stipriai paspaudė akseleratorių, išlėkė iš trasos, skriedamas maždaug 300km/h greičiu, ir rėžėsi į sieną. Ekspertai apskaičiavo, kad smūgio į sieną metu greitis siekė maždaug 233 km/h. Tai buvo paskutinės jo lenktynės. Tačiau A. Senna į žmonių širdis įsirašė ne tik kaip lenktynininkas.

Per savo gyvenimą jis paaukojo daugiau nei 400 mln. dolerių įvairioms vaikų labdaros organizacijoms ir tai laikė paslaptyje. Jo laidotuvėse, Brazilijoje, dalyvavo daugiau nei 3 mln. žmonių.

Michael Shumacher (F-1)

Dar vienas pasaulinio garso Formulės 1 lenktynininkas, kurio karjerą sekdami užaugo dalis mūsų – Michael Schumacher. Tai – Vokietijos lenktynininkas, kuris garsėjo savo greičiu, tobulumo siekiu ir, žinoma, pergalėmis.

Šis, 1969 metais gimęs lenktynininkas per savo karjerą spėjo pabūti „Jordan“, „Benetton“,„Ferrari“ ir „Mercedes“ komandose. O jo sąskaitoje net 7 Formulės 1 čempiono titulai. Tokiu pasiekimu gali pasigirti tik dabartinis šių lenktynių dalyvis – Lewis Hamilton.

Profesionalaus sportininko karjerą šis lenktynininkas baigė po to, kai 2006 metų Formulės 1 čempionate liko antras. Tiesa, 2010 – 2012 metais jis dar buvo trumpam grįžęs su „Mercedes“ komanda.

Kiek ironiška tai, kad per daugybę metų lenktynėse Michael Schumacher pateko į ne vieną skaudžią avariją ir liko sveikas, tačiau milžinišką traumą patyrė slidinėdamas.

2013 metų gruodžio 29 dieną lenktynininkas slidinėjimo metu krito ir trenkė galvą į akmenį. Nepaisant to, kad buvo su šalmu, M. Schumacher patyrė milžinišką smegenų traumą.

Tik 2014 metų rugsėjį jis grįžo į savo šeimos namus. Iki pat šiandien lenktynininkas negali judinti savo kūno. Juo rūpinasi žmona Corinna ir vaikai.

Colin McRea (Ralis)

Colin McRae – legendinis, bebaimis ralio lenktynininkas. Drąsus vairavimas ir neįtikėtinas automobilio valdymas neasfaltuotais keliais jį ir pavertė legenda. Šio lenktyninko vardas ypač iškilo 1995 metais.

Tuomet jis tapo jauniausiu lenktynininku pasaulyje, laimėjusius pasaulio ralio čempionato (WRC) auksą. Šis rekordas buvo pagerintas tik po 27 metų, kai 2022 Kalle Rovanpera laimėjo šį čempionatą būdamas 22 metų.

Vairuodamas „Subaru Impreza“ Colin McRae laimėjo WRC ir dar du metus po to. Tai jam atvėrė duris į daugybę gamyklinių komandų. Lenktynininkas per savo karjerą buvo tiek „Subaru“, tiek „Ford“, tiek „Citroen“ komandų sudėtyse.

Šio lenktynininko istorija baigėsi taip pat kiek neįprastai. Colin McRae žuvo malūnsparnio katastrofoje, netoli savo namų, kartu su sūnumi ir dar dviem šeimos draugais.

Sebastien Loeb (Ralis)

Ko gero devyni pasaulio ralio čempiono titulai jau kalba patys už save ir puikiai pabrėžia šio lenktynininko neprilygstamą talentą. Šio, iš Prancūzijos kilusio vairuotojo gebėjimas prisitaikyti prie kintančio reljefo ir tiksliai bei greitai važiuoti įvairia danga, klastingomis sąlygomis jį išskiria iš kitų šių varžybų dalyvių.

Jam priklauso ne tik daugiausiai iškovotų pasaulio ralio čempiono titulų rekordas, bet ir keletas kitų. Sebastien Loeb laimėjo daugiausiai ralio etapų ir daugiau už kitus WRC dalyvius stovėjo ant podiumo.

Tiesa, vien ralio šiam lenktynininkui nepakanka. Nuo 2016 jis dalyvauja ir sunkiausiose pasaulyje bekelės „Dakaro ralio“ lenktynėse. Laimėti šių lenktynių jam kol kas dar nepavyko. Bendroje įskaitoje 2017, 2022 ir 2023 metais jis liko antras. Kadangi Sebastien Loeb vis dar aktyviai lenktyniauja – gali būti, kad jis mus dar nustebins.

Valentino Rossi (Motociklai)

Valentino Rossi, arba dar kitaip vadinamas – daktaras (The Doctor) yra daugelio žmonių laikomas geriausiu motociklų sporto lenktynininku pasaulyje. Nepaprastą talentą turintis motociklininkas iš Italijos sužavėjo viso pasaulio žiūrovus neįtikėtino sudėtingumo, bebaimiais lenkimais ir dominavimu trasoje.

Šis 44 metų amžiaus lenktynininkas turi devynis „MotoGP“ čempiono titulus. Jam priklauso daugiausiai „Premier“ klasės pergalių rekordas – net 89. V. Rossi taip pat yra vienintelis plentinių motociklų lenktynių dalyvis, važiavęs daugiau nei 400 „Grand Prix“ varžybų. O visą savo gyvenimą šis lenktynininkas važiavo su 46 numeriu.

Nuo 2021 metų jis aktyviai varžybose jau nebedalyvauja, tačiau nuo šio sporto labai nenutolo. Šiuo metu Valentino vadovauja „Racing Team VR46“, kuri dalyvauja „Moto2“ ir „MotoGP“ varžybose.

Jeff Gordon (NASCAR)

Jeffrey Michael Gordon – dabartinis „Hendrick Motorsports“ viceprezidentas. Tačiau ramų gyvenimą šis lenktynininkas gyvena tik nuo 2015 metų. Nuo 1993 iki 2015 metų jis aktyviai lenktyniavo ir tapo tikra „NASCAR“ legenda.

Savo karjerą 1993 metais jis pradėjo su ta pačia komanda – „Hendrick Motorsports“. Pirmieji du lenktynių metai nebuvo ypač sėkmingi, tačiau jau 1995 jis laimėjo pirmąjį „NASCAR“ čempiono titulą. O po to ir dar tris: 1997, 1998 ir 2001 metais. Jis taip pat tris kartus laimėjo ir legendines „Daytona“ lenktynes 1997, 1999 ir 2005 metais.

J. Gordon yra trečias visų laikų „NASCAR“ lenktynininkas su 93 karjeros pergalėmis ir geriausias šiuolaikinių (1972 – dabar) „NASCAR“ lenktynių vairuotojas. 2008 metais ESPN (tarptautinis sporto kanalas) įvardino Jeff Gordon, kaip vieną iš 10 geriausių visų laikų pasaulio lenktynininkų.

Na, o sporto entuziastai šį vairuotoją pamilo ne tik dėl jo pergalių ir apgalvoto vairavimo stiliaus, bet ir dėl charizmatiškos asmenybės.

Tommi Makinen (Ralis)

Skrajojantis suomis – tokiu pavadinimu geriausiai žinomas legendinis pasaulio ralio čempionato lenktynininkas Tommi Makinen. Sklandus ir tikslus vairavimo stilius, talentas ir nepalaužiamas ryžtas įtvirtino Tommi tarp geriausių pasaulio vairuotojų.

Bene labiausiai suomio vardas išgarsėjo po to, kai jis 4 metus iš eilės tapo pasaulio ralio čempionu: 1996 – 1999 metais. Tai jis padarė su dabar jau retai ralio etapuose pastebimu „Mitsubishi Lancer Evolution“ automobiliu.

Iš viso, per savo karjerą suomis laimėjo 24 pasaulio ralio čempionato etapus. Paskutinį – 2002 metais. O nuo 2003 metų iš profesionalaus sporto šis lenktynininkas pasitraukė.

1998 metais Tommi Makinen net buvo atvykęs į Lietuvos žurnalistų klubo organizuotą tarptautinį žurnalistų ralį „Lietuva 1998“. Šiame renginyje jis nedalyvavo, tačiau apdovanojo laimėtojus.

Lewis Hamilton (F-1)

Paskutinis ir jauniausias šio sąrašo narys – Seras Lewis Carl Davidson Hamilton. Šiam, sėkmingiausiam visų laikų Didžiosios Britanijos lenktynininkui šiandien yra tik 38 metai ir jis vis dar varžosi Formulės 1 lenktynėse, atstovaudamas „Mercedes“ komandai.

Lewis neseniai pasiekė iki šiol tik Michael Schumacher priklausiusį septynių laimėtų Formulės 1 čempionatų rekordą ir šiemet kovoja dėl dar vienos pergalės. Tiesa, kol kas 2023 metų čempionato įskaitoje jis vis dar yra ketvirtoje vietoje.

Šiam lenktynininkui šiuo metu priklauso trys asmeniniai rekordai: daugiausiai laimėtų lenktynių (103), daugiausiai iš pirmos pozicijos startuotų lenktynių (103) ir daugiausiai finišų stovint ant podiumo (193). Jau dabar sunku suvokti, kokia sėkminga šio lenktynininko karjera. O kas laukia ateityje ir nuspėti sunku.

Nuo besikeičiančio pagrindo po ratais iki puikaus sukibimo su asfaltu – aukščiau paminėtos pavardės, įrodymas, kad greitu galima būti bet kurioje trasoje ir bet kokiomis sąlygomis.

Šie žmonės – ne tik vairuotojai, pelnę žmonių meilę, gausybę titulų ir pasaulinio lygio šlovę. Jie taip pat ir motyvacija visiems, kurie svajoja ir siekia savo svajonės. Tai žmonės, kurie savo disciplina, darbu ir nenumaldomu pergalės siekiu įrodė, kad viskas šiame pasaulyje yra įmanoma.

Nuo Ayrton Senna iki Lewis Hamilton – visi šie žmonės jau įrašė savo vardus į istorijos metraščius, amžiams pakurstydami žmonių aistrą greičiui, konkurencijai ir tikslo siekimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.