Draudikų siaubas - vilkikų avarijos ir girti lietuviai užsienyje

Draudikai Lietuvoje kas mėnesį gauna bent vieną privalomojo draudimo pretenziją, kurios suma viršija 1 mln. litų. Dažniausiai tai susiję su vilkikų ar sunkiasvorių automobilių padaromais nuostoliais. Ne išimtis ir Europa, kur didžiausia vieno eismo įvykio žala – net 345 mln. litų – buvo po vilkiko katastrofos Monblano tunelyje, Prancūzijoje, kai žuvo net 39 žmonės ir buvo daugybė sužeistų.

Didžiausias žalas avarijose paprastai padaro krovinius gabenantys vilkikai, bet būna ir labiau kuriozinių atvejų.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Didžiausias žalas avarijose paprastai padaro krovinius gabenantys vilkikai, bet būna ir labiau kuriozinių atvejų.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 9, 2013, 7:43 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:57 PM

Tačiau pasitaiko ir kuriozų - viena didžiausia draudimo bendrovės „If“ žalų – 480 tūkst. litų – užfiksuota 2006 metais Airijoje, kur neblaivus Lietuvos pilietis automobiliu rėžėsi į akmeninę sieną. Buvo sunkiai sužeisti du keleiviai. Kaltininkas šiuo metu slapstosi užsienyje, todėl draudikai neturi galimybių išieškoti nuostolių.

Vien draudimo bendrovė „If“ 2006 – 2012 metais pagal privalomojo draudimo sutartis kompensavo arba yra rezervavusi pinigus kompensacijoms dėl penkių žalų nuo 480 tūkst. iki 1,5 mln. litų.

Iki šiol didžiausia šios bendrovės veiklos istorijoje užfiksuota žala pagal privalomojo draudimo sutartį yra 1,5 mln. litų.

2010 m. balandį vilkikas su priekaba Vokietijoje lenkė automobilį ir nepraleido šalia važiuojančios kitos transporto priemonės. Jos vairuotojas, norėdamas išvengti susidūrimo, atsitrenkė į dar vieną automobilį – šis užsiliepsnojo ir sudegė, žuvo du žmonės. Nors draudimo bendrovė buvo apdraudusi tik vilkiko priekabos civilinę atsakomybę, o patį vilkiką – kitas draudikas, dėl šio įvykio rezervuota 1,5 mln. litų apdraustos priekabos nuostolių daliai kompensuoti.

Antra didžiausia „If“ istorijoje Lietuvoje žala užfiksuota 2012 m. spalį, kai dyzeliną vežantis vilkikas Savanorių prospekte, Vilniuje, susidūrė su kitu vilkiku. Dėl įvykio vežami degalai išsiliejo ant kelio, o vėliau per lietaus kanalizaciją pasiekė upę. Dėl nuostolių nukentėjusiam vilkikui ir gamtai rezervuota 1,2 mln. litų.

2006 m. per eismo įvykį žuvo du žmonės, vienas buvo sunkiai sužalotas. Laidojimo, gydymo išlaidos, kompensacijos „Sodrai“, Valstybinei ligonių kasai, periodinės išmokos žuvusiųjų asmenų vaikams ir žuvusių pareigūnų šeimoms iš viso sudarė apie 550 tūkst. litų.

2011 m. nutikęs įvykis buvo apgaulingas. Draudimo bendrovei buvo pranešta, kad remontuojamame kelyje vilkikas užvažiavo ant kliūties, buvo apgadinta transporto priemonė ir kelio atitvarai. Gavę šį pranešimą „If“ ekspertai rezervavo standartinę sumą – 10 tūkst. litų.

Vis dėlto, kaip paaiškėjo vėliau, šis įvykis bendrovei kainavo apie 500 tūkst. litų. Avarija nutiko pasienio ruože tarp Olandijos ir Vokietijos, todėl žalą reikėjo reguliuoti tiek Olandijoje, tiek Vokietijoje, o už kelio remontą reikėjo sumokėti abiejų šalių remonto tarnyboms.

Didžiausių vieno eismo įvykio žalų Europoje atvejai: 

1999 metais vilkiko katastrofa Monblano tunelyje sukėlė didžiulį gaisrą, per kurį žuvo 39 žmonės, daugybė sužeistųjų, žala turtui ir žmonėms - per 345 milijonus litų;

2001 metais  Didžiojoje Britanijoje, Selby geležinkelio avarijoje 13 žmonių žuvo, 70 sužeistųjų, žala - 158,8 milijono litų;

1999 metais Austrijoje, per susidūrimą Tauern tunelyje žuvo 12 žmonių, 49 sužeistieji, žala - 103,6 milijonai litų;

1992 metais Vokietijoje, per vilkiko sprogimą Brentage žuvo 2 žmonės, žala turtui - 79,4 milijono litų;

1978 metais Ispanijoje per naftovežio sprogimą prie Los Alfaques kempingo žuvo 150, 500 sužeista, žala - 69,1 milijono litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.