BMW senas elektromobilių baterijas naudos saulės energijai kaupti

Elektromobilį „i3“ pristačiusi BMW jau planuoja, ką reiks daryti su pasenusiomis šių mašinų baterijomis. Juk jomis teks atitinkamai atsikratyti. Mįslę, kaip tai geriau padaryti, automobilių kompanija tikisi išspręsti kartu su klausimu, kaip kaupti atsinaujinančios energijos perteklių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-24 16:21, atnaujinta 2018-02-21 20:45

Vienas iš tikslų, anot gamintojo, yra senų baterijų panaudojimas elektromobilių įkrovimo vietose arba saulės energijos gamybai. Šiuo metu automobilių kompanija bendradarbiauja su elektros kompanija „Vattenfall“ ir ieško tam įmanomų ir praktiškų sprendimų.

Žingsnis į priekį, jau keletą metų panaudojant atsinaujinančios energijos šaltinius, privedė prie elektros energijos pertekliaus saulėtų dienų metu ir nepakankamos jos saugojimo talpos. Tokia pati problema iškyla ir vėjo energijos panaudojimo srityse.

Artimiausioje ateityje senos elektromobilių baterijos galės būti panaudojamos iš saulės ar vėjo įrenginių išgautos elektros energijos talpinimui.

Ši pastanga atneš teigiamų rezultatų visiems atsinaujinančios elektros energijos gamintojams. Senų baterijų panaudojimas tokiu būdu neabejotinai atneš pelną, kadangi šiuo metu paklausa tam yra didelė, o pasiūla – maža.

Atsinaujinančios elektros energijos gamintojams didėja spaudimas kuo greičiau susirasti sau klientų. Politikai šiuo klausimu jau diskutavo ir teigė, jog galės garantuoti kompanijoms gerą rinką.

Iš technologinės perspektyvos, senų baterijų panaudojimas atsinaujinančios elektros energijos talpinimui nesukels jokių kliūčių, kadangi baterijų veiksmingumo laikas yra ilgesnis už elektromobilių įkrovimo laiką. Kai baterijų talpa taps mažesnė nei 80 proc., automobiliams jos nebebus naudingos, tačiau sėkmingai galės būti pritaikytos kitiems tikslams.

„Vietoje to, kad iš karto siųstume šias baterijas perdirbimui, jas galima idealiai pakartotinai panaudoti, - kalbėjo vyresnysis „BMW i“ kompanijos viceprezidentas Ulrichas Kranzas. - „BMW i“ taip pat smarkiai prisideda prie atsinaujinančios energijos panaudojimo.“

Keli bandomieji projektai Vokietijoje, Kinijoje ir JAV jau buvo sėkmingi. Berlyne bandymuose panaudotos baterijos buvo panaudotos saulės energijos amortizatoriuose montavimui.

Parengė Jana Piepolytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo