Penki patarimai, kaip išvengti avarijos žiemą

Kaip elgtis vairuotojui, kai asfaltą padengęs plonas ledo sluoksnis? Atrodo, kiekvienas vairuotojo teises išlaikęs žmogus turi tai žinoti, bet kasmet vos pašalus eismo nelaimių virtinė pasipila iš naujo.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jan 13, 2014, 1:20 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:02 PM

Šią žiemą šalčiai, pagąsdinę trumpa pūga gruodžio pradžioje, buvo ilgam pasitraukę iš Lietuvos, bet atrodo, kad tikros, baltos žiemos neišvengsime.

Todėl primename paprastus, bet itin svarbius patarimus, kuriuos portalo lrytas.lt skaitytojams davė žinomas ralio lenktynininkas, sportinio vairavimo instruktorius Audrius Gelžinis.

„Juta Racing“ komandos vadovas, lenktynininkų Jono ir Igno Gelžinių tėvas, neslėpė, kad pirmą kartą ant plikledžio užvažiavusiam žmogui gali būti išties sunku susiorientuoti ir suvaldyti automobilį.

Jis primygtinai siūlė pirmiausia elgtis atsargiai, o atsargumą slidžiame kelyje galima padalinti į penkis svarbiausius punktus.

1. Patikrinti kelio dangą. „Jei žinai, kad yra plikledis, tada paprasčiau. Bet kartais neaišku, yra jis ar ne. Plikledį galima atpažinti iš tamsių plotų ant kelio ir „palengvėjusio“ vairavimo. Kilus abejonei reikia išsiaiškinti trumpu stabdžio paspaudimu ar vairo pasukimu“, - aiškino A.Gelžinis.

2. Stebėti kitus eismo dalyvius. Įsitikinus, kad kelią iš tiesų dengia plikledis, reikia švelniai sumažinti greitį iki tokio, kuris atrodo saugus, net jei pro šalį kiti lekia žymiai greičiau.

Patyręs sportininkas pabrėžė, kad svarbu matyti toli į priekį ir nežiūrėti tik sau po ratais. Reikia stebėti kelią, matyti, ką daro kiti - gal kažkur netoliese yra šalutinis kelias, iš kurio gali staigiai išlįsti automobilis. Nors formaliai ir nebūtumėte atsakingas už kito žmogaus klaidą, bet situacijos stebėjimas padeda ir pačiam jaustis ramiau.

Tai itin svarbu vairuojant mieste, nes pėstieji dažnai nesuvokia kaip sunku sustoti ant slidaus kelio ir žengia į gatvę net nestabtelėję, lyg būtų vasara.

3. Vairuoti švelniai. „Svarbiausia švelnumas. Negalima nei staigiai stabdyti, nei staigiai sukti. Ant visiško ledo nepadeda nei geriausios padangos, nei įgūdžiai. Bet labai retai kelias būna pilnai padengtas ledu. Paprastai matosi provėžos ar sausi plotai, jų ir reikia laikytis“, - aiškino vairavimo ekspertas.

4. Dygliuotos padangos – ne panacėja. Paprastai vairuotojai, apavę savo automobilius dygliuotomis padangomis tikisi, kad jos išlaikys mašiną ant asfalto ir slidžiausiame kelyje. Bet buvęs lenktynininkas patikino, kad jei padangos ne sportinės su 5 mm ilgio dygliais, o standartinės, jos taip pat gali „nutrūkti“ nuo kelio.

„Dygliuotomis padangomis važiuojant per plikledį atrodo neslidu, bet tai apgaulinga. Automobilis su nedygliuotomis padangomis pradeda slysti truputį anksčiau, bet ta riba labai plona“, - įspėjo A.Gelžinis.

5. Kai automobilis slysta. Pašnekovo manymu, jei vairuotojas žino, ką daro, jis automobilį turi suvaldyti kol šis dar nepradėjo slysti. O jei mašina nebevaldoma, teorinių žinių nebeužteks.

„Galima sakyti, kad reikia švelniai akceleruoti, jei mašina varoma priekiu, bet tai turi būti daroma automatiškai. Ekstremalioje situacijoje žmogus nebegalvoja, ką po ko daryti. Pavyzdžiui, jei paslystate ant šaligatvio, negalvojate, kaip paskirstyti svorį ant kitos kojos – savaime išeina, kad nenukrentate“, - tvirtino A.Gelžinis.

Tačiau kaip patį paprasčiausią veiksmą jis siūlė švelniai atleisti akceleratorių, nes kad ir kas benutiktų, atleidus greičio pedalą automobilio priekis geriau sukimba su keliu ir jį tampa lengviau pasukti.

Jei automobilis naujas ar bent apynaujis, žiemą vairuotojui stipriai padeda įvairios stabilumą palaikančios sistemos. Jos padaro didžiąją dalį darbo ir A.Gelžinis primygtinai siūlė nenuvertinti elektroninės pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.