Reikalavimų spraga išgelbėjo tūkstančius vairuotojų

Šią žiemą ne tik automobiliais, bet ir motociklais nebebus galima važinėti su šaltiems orams nepritaikytomis padangomis.

Per techninę apžiūrą žieminės padangos reikalingos tik automobiliams. Motociklams jos nebūtinos, nors šaltuoju periodu be žieminių padangų išvažiuoti į gatvę draudžiama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Per techninę apžiūrą žieminės padangos reikalingos tik automobiliams. Motociklams jos nebūtinos, nors šaltuoju periodu be žieminių padangų išvažiuoti į gatvę draudžiama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė ("Lietuvos rytas")

Nov 13, 2014, 10:38 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:49 PM

Šis iš pažiūros logiškas reikalavimas ne juokais išgąsdino motociklininkus, net neketinančius žiemą važinėti motociklu.

Motociklininkas Arūnas Ž. pasakojo patekęs į nepavydėtiną situaciją.

Motociklą įsigijo aukcione

„Planavau įregistruoti įsigytą motociklą, tačiau atrodo, kad priimtas įstatymas veda į aklavietę, nes nuo lapkričio iki balandžio to padaryti tiesiog neįmanoma“, – piktinosi pašnekovas.

Jis aukcione įsigijo motociklą, kuris lapkričio antroje pusėje jau turėtų būti pargabentas iš JAV į Lietuvą. Savininkui neaiškumų kilo dėl naujai priimtų Kelių eismo taisyklių naujovių, kuriose numatyta, kad šiuo metų laiku visos motorinės transporto priemonės turi būti su žieminėmis padangomis.

„Kad įregistruočiau motociklą, pirma reikės pereiti techninę apžiūrą. O kad pereitų apžiūrą motociklas turėtų būti su žieminėmis padangomis.

Bet motociklams, išskyrus tik tam tikros klasės specifinius, žieminės padangos net negaminamos. Tai reiškia, kad nuo lapkričio iki kovo šių transporto priemonių registracija bus negalima?“ – stebėjosi Arūnas.

Nepakeitė reikalavimų

Spalio 11 dieną įsigaliojus naujiems Kelių eismo taisyklių pakeitimams, išties nustatyta, kad nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. draudžiama eksploatuoti visas motorines transporto priemones ir priekabas su vasarinėmis padangomis.

Bet atidžiau perskaičius Techninių motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimų dokumentą, pagal kurį ir atliekamos techninės apžiūros, užkliūva tai, kad jame reikalavimai padangoms nepasikeitė.

Kaip ir anksčiau, nustatyta, kad žieminės arba universalios padangos per techninę apžiūrą (TA) turi būti sumontuotos tik automobiliuose ir jų priekabose (jei priekabose įrengti stabdžiai), kurių bendroji masė ne didesnė kaip 3,5 tonos.

Tai reiškia, kad motociklams ir priekaboms per TA negali kilti jokių problemų dėl vasarinių padangų.

Jokių kliūčių nėra

Lietuvos techninių apžiūrų įmonių asociacijos „Transeksta“ direktorius Gintautas Šlėderis patvirtino, kad Valstybinė kelių transporto inspekcija dar nepakeitė reikalavimų motociklų padangoms.

Tai reiškia, kad motociklai su vasarinėmis padangomis ir dabar gali pereiti techninę apžiūrą be kliūčių, tik jais negalima išvažiuoti į gatvę.

G.Šlėderis negalėjo atsakyti, ar teisės aktai bus keičiami vėliau, tačiau užsiminė, kad ši situacija neįprasta.

„Paprastai techniniai reikalavimai keičiami anksčiau nei Kelių eismo taisyklės“, – stebėjosi „Transekstos“ vadovas.

Nebūtina skubėti

Iš užsienio valstybių transporto priemones perkantiems lietuviams yra ir kitas būdas patausoti savo nervus, jei naujai nusipirktu motociklu ar automobiliu žiemą neketina važinėti. Tokiu atveju pirkinio galima neregistruoti ir žiemai jį uždaryti garaže.

„Transporto priemonė turi būti įregistruota prieš jos naudojimą viešajame eisme. Jei viešajame eisme ji nenaudojama, jos registruoti nebūtina.

Transporto priemonės savininkas pats nusprendžia, kada transporto priemonę pateiks registruoti ir ją naudos viešajame eisme“, – aiškino „Regitros“ atstovė Laimutė Užupė.

Iš užsienio įvežtos transporto priemonės įsigijimo dokumentai galioja neribotą laiką, todėl vairuotojas savo automobilį ar motociklą gali įregistruoti ir vėliau.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.