E. Masiulis ir S. Skvernelis išbandė, kada nebelieka promilių

Ką reiškia nulio promilių įstatymas realybėje? Diskusijos dėl vairuotojams planuojamo draudimo išgerti bent lašą alkoholio nerimsta, todėl „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje 24/7 atliktas unikalus eksperimentas.

Prieš eksperimentą visi dalyviai buvo negėrę nė lašo.<br>Stop kadras.
Prieš eksperimentą visi dalyviai buvo negėrę nė lašo.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2015, 6:26 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 2:16 AM

Buvęs susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, žurnalistė Daiva Žeimytė ir vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sėdo prie pietų stalo įsitikinti, ar tikrai, kaip tvirtina pastarasis, išgėrus nedidelį kiekį alkoholio prie vairo galima sėsti jau po pusvalandžio ir alkoholio matuoklis rodys nulį promilių.

„Esamas ministras, buvęs ministras, ir aš, du skirtingų svorio kategorijų vyrai ir liesoka žurnalistė vardan tiesos apnuodysime savo organizmą nedideliu kiekiu alkoholio, tam kad išaiškintume kas teisus ir ar visgi nulio promilių įstatymas nėra tik daug audrų, tačiau mažai naudos duosiantis siūlymas“, – sakė D.Žeimytė.

Visi trys eksperimento dalyviai sėdo prie stalo nevalgę ir negėrę. Prieš eksperimentą jie pasitikrino alkotesteriu – jis rodė nulį.

„Daugumai žmonių, kurie šiandien palikti patys nuspręsti, ar gali vairuoti ar ne, nejaučia tos ribos, įstatymas turės poveikį“, – sakė S.Skvernelis ir pabrėžė, kad draudimas turėtų daugiausiai reikšmės įstatymų paisantiems vairuotojams.

Prieš pietus jie visi išgėrė po 150 ml. 11 proc. stiprumo alkoholinio gėrimo.

Iš karto po to S.Skvernelis įpūtė net 1,28 prom., tačiau minėjo, kad ką tik išgėrus net nealkoholinio alaus alkotesteris parodo šiokį tokį girtumą, bet tai neparodo tikrojo alkoholio kiekio kraujyje.

Papietavę eksperimento dalyviai pūtė į alkotesterį dar kartą. Ką aparatas parodė tuomet, žiūrėkite vaizdo įraše.

Pasaulinė sveikatos organizacija nustatė, kad saugus išgeriamo alkoholio kiekis neturėtų būti didesnis kaip 2 vadinamieji standartiniai alkoholio vienetai (SAV) per dieną (1 SAV laikoma 10 ml gryno etilo alkoholio).

Šį kiekį atitiktų stiklelis (40-50 ml) stipraus alkoholinio gėrimo, taurė (150-200 ml) vyno, bokalas (400-500 ml) 4-5 proc. stiprumo alaus. Rizikingu laikomas vartojimas, kada moteris per savaitę išgeria daugiau kaip 14 SAV, o vyrai – daugiau kaip 21 SAV.

Pateiktas SAV skaičius yra orientacinis – kai kuriems asmenims ir tokie alkoholio kiekiai gali paskatinti priklausomumo atsiradimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.