Kauniečiams atsibodo pažadai: patys užtaisė kiemų duobes

Šiaurės prospekto daugiabučių gyventojai nelaukė, kol savivaldybė pasirūpins įvažų į jų kiemus remontu – savo lėšomis atnaujino dalį skylėtos dangos. Šios dar neįprastos mieste akcijos organizatorius ir asmeniškai prisidėjo prie kelio tvarkymo.

Eigulių rajono gyventojas J.Čepinskas pasirūpino, kad duobės būtų išasfaltuotos – surinko iš gyventojų pinigus, pats skyrė 500 eurų ir organizavo darbus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eigulių rajono gyventojas J.Čepinskas pasirūpino, kad duobės būtų išasfaltuotos – surinko iš gyventojų pinigus, pats skyrė 500 eurų ir organizavo darbus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Jun 2, 2016, 1:28 PM, atnaujinta May 23, 2017, 7:34 AM

Šiaurės prospekto 12-ajame daugiabutyje įsikūręs verslininkas Julius Čepinskas savo ir 8, 10, 14, 16 numeriais pažymėtų namų kiemais pradėjo rūpintis praėjusių metų gruodį. Didžiulės duobės buvo paruoštos asfaltuoti – į jas supilta skalda, žvyras. Balandžio viduryje 150 kvadratinių metrų ploto buvo padengta asfaltu.

Žmonės sutvarkė trečdalį visų jų kiemuose atsivėrusių duobių, o likusį plotą ateityje ketina suremontuoti kartu su savivaldybe. J.Čepinskas įsitikinęs, kad laukti vien valdžios pastangų neverta: „Jau 8 metus valdininkai maitina gyventojus pažadais apie įvažų remontą, todėl nusprendėme nesėdėti rankų sudėję.“

Sutelkė vietos gyventojus

Statybų firmai vadovaujantis J.Čepinskas iš 250 kvartalo šeimų surinko po 5 eurus – prie kelio tvarkymo sutiko prisidėti maždaug 90 procentų gyventojų. Pinigų nebuvo prašoma iš pensininkų, mažas pajamas gaunančių šeimų, taip pat neturinčių automobilių žmonių.

Pats verslininkas ne tik skyrė 500 eurų, bet ir parūpino statybinę techniką, pasistengė, kad darbo jėga ir medžiagos kainuotų gerokai pigiau, nei įprasta. Remontu rūpinosi ir J.Čepinsko gyvenimo draugė Agnė Gudienė.

Buvo išasfaltuotos duobės, sutvirtinti kanalizacijos šuliniai, prie jų atsivėrusios įgriuvos užlygintos storu betono sluoksniu.

J.Čepinskas pats pasiraitojo rankoves ir triūsė prie duobių – jų remontui ir organizuodamas darbus sugaišo maždaug mėnesį.

„Gyventojų raginti nereikėjo, nes iš jų buvo prašoma nedidelės sumos. Po remonto žmonės sakė, jog jie galėjo skirti ir daugiau – po 15, 20 eurų. Matydami rezultatą, kaimynai žadėjo ir ateityje prisidėti prie įvažų tvarkymo. Dabar jų automobiliai jau nelaužomi“, – kalbėjo veiklus kaunietis.

J.Čepinskas neseniai sužinojo, jog šio Šiaurės prospekto kvartalo kiemų įvažos savivaldybės sąraše patenka į greičiausiai tvarkytinų dešimtuką. Duobės turėtų būti baigtos tvarkyti šiais metais.

Skubina ir namų bendrija

Anot J.Čepinsko, valdininkai negailėjo pažadų ir anksčiau.

„Šiais metais buvome įtraukti į Eigulių seniūnijos teritorijoje esančių tvarkytinų gatvių, kiemų ir įvažų programą.

Gaila, kad tenka ieškoti pateisinamų frazių gyventojams, kurie jau daugelį metų kantriai laukia, patys kiek galėdami tvarkosi visais sezonais.

Tačiau laužomi automobiliai ir kylantis pavojus pėstiesiems verčia imtis papildomų priemonių“, – Kauno savivaldybės administracijos direktoriui Gintarui Petrauskui dar prie keletą mėnesių problemas priminė daugiabučių 218-osios bendrijos, kuriai priklauso Šiaurės prospekto 8–16 namai, pirmininkas Bernardas Lesevičius.

Viliasi darbus baigti dar šiais metais

Įvažas prie Šiaurės prospekto 8–16 numeriais pažymėtų daugiabučių savivaldybė planavo remontuoti dar 2015 metais.

Pritrūkus lėšų, gyventojams buvo pranešta, kad įvažos bus sutvarkytos 2016 arba 2017 metais.

Miesto Ūkio komiteto narys Židrūnas Garšva žadėjo, kad į gyventojų pasiūlymus bus atsižvelgta.

Pirmenybė teikiama toms įvažoms, prie kurių remonto gyventojai sutinka prisidėti 30 ir daugiau procentų.

Žmonės savo lėšomis sutvarkė jau trečdalį duobių Šiaurės prospekto kvartale, tačiau greičiausiai sutiktų prisidėti ir prie likusios dalies remonto.

J.Čepinskas, jei reikės, ir toliau rinks iš gyventojų lėšas, pats duos pinigų, rūpinsis darbų kokybe, teiks pasiūlymus savivaldybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.