Naujos kartos degalai žada konkurenciją elektromobiliams

Didžiųjų pasaulio miestų gatvėse kasmet daugėja elektromobilių, bet ekologiški degalai gali išstumti elektra varomas mašinas šioms nespėjus užtvindyti kelių, tvirtina „Neste Lietuva“ Mažmeninės prekybos skyriaus vadovas Audrius Miežys.

„Neste“ įsitikinusi, kad biodegalai gali būti ekologiškesni už elektrą.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
„Neste“ įsitikinusi, kad biodegalai gali būti ekologiškesni už elektrą.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2016, 1:37 PM, atnaujinta May 20, 2017, 6:01 AM

Jo teigimu, neseniai atlikto tyrimo duomenys atskleidė, kad biodegalais varomos transporto priemonės tausoja aplinką labiau nei elektromobiliai. Dėl savo unikalių savybių degalai iš atsinaujinančių šaltinių pamažu pelno ne tik lengvųjų automobilių vairuotojų dėmesį, bet ir užkariauja tokias sritis kaip automobilių sportas ar aviacija.

Apskaičiavo taršą

Nors vyrauja nuomonė, kad elektromobilis yra mažiausiai aplinką teršianti transporto priemonė, „Neste“ atliktas išmetamo CO2 kiekio tyrimas atskleidė kitokius rezultatus.

Vertinant šiltnamio efektą sukeliančių išmetamųjų dujų kiekį viso degalų būvio ciklo metu, transporto priemonės, naudojančios atsinaujinantį biodyzeliną, į aplinką išmeta mažiau teršalų nei elektromobiliai.

Tai, kad biodegalais varomi automobiliai aplinką tausoja labiau nei elektros transportas, daug kam gali pasirodyti netikėta. Visgi reikėtų turėti omenyje tai, kad degalus gaminant iš atliekų ir nereikalingų liekanų automobilio išmetamų, šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis sumažėja net iki 90 proc., palyginti su įprastu dyzelinu.

Tyrimai rodo, kad naujos kartos dyzelinas, kurio sudėtyje yra ne mažiau kaip 15 proc. siekianti dalis „Neste“ atsinaujinančio dyzelino (NEXBTL), taip pat padeda tausoti automobilio detales, lemia iki 5 proc. mažesnes degalų sąnaudas ir iki 4 proc. didesnę automobilio galią.

Naudojami lenktynėse

Biodyzelinas pilamas jau ne tik į asmeninių ar keleivinių, bet ir lenktyninių automobilių bakus.

Neseniai vykusiame Tarptautinės automobilių federacijos organizuojamame „Alternative Energies Cup“ čempionate, kuris šiais metais buvo rengiamas vienų didžiausių automobilių lenktynių pasaulyje „Nürburgring 24hr race“ metu, dyzelinas iš atsinaujinančių energijos šaltinių atskleidė ir kitus savo privalumus. Dviejų pirmųjų vietų laimėtojai savo bakus buvo pripildę būtent „Neste“ atsinaujinančio dyzelino.

Praėjusiais metais 4 lenktynininkų komandos valdomas automobilis nuo Atlanto vandenyno pakrantės Floridoje iki Ramiojo vandenyno pakrantės Kalifornijoje beveik savaitę riedėjo vos su vienu baku dyzelino iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Kelionė per Ameriką buvo įveikta vos su 142,3 l „Neste“ atsinaujinančio dyzelino.

Nuo krovininio transporto iki lėktuvų

Poreikis naudoti dyzeliną iš atsinaujinančių energijos šaltinių ir rūpintis švaresne aplinka pastaruoju metu jaučiamas ir tokiose srityse kaip krovininis transportas bei aviacija. Iš atsinaujinančių šaltinių gaminamą dyzeliną neseniai įsipareigojo naudoti tokie didieji sunkvežimių gamintojai kaip „Volvo Trucks North America“ ir „Mack Trucks“.

Šių metų pradžioje Oslo „Gardermoen“ oro uostas pirmasis pasaulyje pasiūlė biodegalus lėktuvams. Oro linijų bendrovės „KLM Royal Dutch Airlines“, „Lufthansa“, SAS ir KLM savo lėktuvų bakus jau pildo reaktyviniais degalais, pagamintais iš atsinaujinančių šaltinių.

Ekologiškesnis transportas tampa ir vis didesniu didžiųjų pasaulio korporacijų prioritetu. Nuo praėjusių metų pasirinktuose „Google“ autobusuose (angl. gBus), kurie vežioja keleivius Silicio slėnyje Kalifornijoje, kompanija naudoja naujos kartos „Neste“ atsinaujinantį dyzeliną.

Poreikį jaučia ir patys vairuotojai

Naujos kartos degalai po truputį populiarėja ir Baltijos šalyse. Dyzelinu iš atsinaujinančių šaltinių savo automobilių bakus šiuo metu gali pildyti Lietuvos ir Latvijos vairuotojai.

„Neste“ teigimu, neseniai atlikto vairuotojų tyrimo duomenys rodo, kad renkantis degalus lietuviams svarbi ne tik kaina – vis daugiau vairuotojų rūpinasi ir naudojamų degalų kokybe. Net 2 iš 5 Lietuvos vairuotojų rinkdamiesi degalus išskirtinį dėmesį kreipia į jų sudėtyje esančius priedus.

Nuomonės tyrimo rezultatai patvirtino, kad didelei daliai vairuotojų rūpi ir į automobilio baką pilamų degalų efektyvumas bei poveikis transporto priemonei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.