Automobilių vagys pakeitė įpročius: nusitaikė į kitą markę

Automobilių vagysčių skaičius šįmet palyginti su ankstesniais metais, sumažėjo ketvirtadaliu. Bet nuostolių vagys pridaro ne mažiau – jie tapo gerokai išrankesni ir taikosi į patį pelningiausią grobį.

Automobilių vagys pakeitė įpročius: nusitaikė į kitą markę.<br>123rf.com nuotr.
Automobilių vagys pakeitė įpročius: nusitaikė į kitą markę.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2016, 5:06 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:11 PM

„Lietuvos draudimo“ klientai per šiuos metus neteko 56 transporto priemonių – tai mažiausias skaičius nuo 2010 metų. Bet automobilių vagišiai pakeitė savo įpročius – aktyviau darbavosi šalies sostinėje ir taikėsi į brangesnius automobilius.

„Po 2015-aisiais užfiksuoto automobilių vagysčių pagausėjimo, šįmet jų skaičius mažiausias per pastaruosius šešetą metų. Nepaisant to, bendra mūsų klientams atlygintų žalų suma išaugo, o vidutinė išmoka už automobilio vagystę padidėjo net 37 proc., tad per šiuos metus vagys vėl grįžo prie įpročio rinktis brangesnius automobilius“, – sako „Lietuvos draudimo“ Žalų valdymo skyriaus vadovė Viktorija Katilienė.

Vidutinė išmoka už pavogtą automobilį per 2016 m. sudarė apie 7,7 tūkst. eurų, palyginti su 5,6 tūkst. eurų praėjusiais metais. Brangiausiu pavogtu automobiliu tapo „Ford Mustang“, už kurį atlyginta žala siekė apie 24 tūkst. eurų.

Populiariausi vokiški automobiliai – vagiamiausių tarpe

„Lietuvos draudimo“ statistika rodo, kad pasikeitė automobilių vagių teikiamas prioritetas automobilių markėms – kelerius pastaruosius metus populiariausiu grobiu buvusius „Volkswagen“ markės modelius pakeitė BMW markė.

Pavogtų BMW automobilių skaičius didėja pastaruosius trejus metus: 2014 m. pavogti 4, 2015 m. – 12, o per šiuos metus – jau 18 šios markės modelių.

Pasikeitė ir miestas, kuriame įvykdoma daugiausia automobilių vagysčių. Jei 2014-2015 m. laikotarpiu pagal automobilių vagysčių skaičių pirmavo Kauno miestas, tai šiais metais jį pakeitė Vilnius.

Šalies sostinėje, palyginti su praėjusiais metais, užfiksuotas net 57 proc. padidėjęs pavogtų automobilių skaičius. Kauno mieste per palyginamąjį laikotarpį pavogtų automobilių skaičius sumažėjo daugiau kaip du kartus.

Detalių vagysčių skaičius sumažėjo, bet padaroma žala augo

Per šiuos metus ne taip aktyviai darbavosi ir automobilių detalių vagys – „Lietuvos draudimas“, palyginti su 2015 m., užregistravo apie 16 proc. mažiau pranešimų apie transporto priemonių detalių vagystes. Tiesa, vidutinė vienos tokio tipo vagystės metu padaroma žala šįmet, palyginti su 2015 m., padidėjo ketvirtadaliu ir sudarė apie 1,3 tūkst. eurų.

„Šiais metais pastebima, kad ir automobilių detalių vagys laikosi principo „mažiau, bet brangiau“ – jie renkasi brangesnes automobilių detales taip padarydami didesnę žalą klientams.

Tarp populiarių detalių vagysčių galima paminėti BMW fotochrominius veidrodėlius ar „Volkswagen“ multimedijos sistemas“, – sako V. Katilienė.

Detalių vagys dažniausiai renkasi populiariausius šalyje „Volkswagen“, „Toyota“, BMW automobilius. Vienos vagystės metu didžiausia vidutinė žala – 1,6 tūkst. eurų – padaroma „Volkswagen“ modeliams.

Didžiausią žalą – beveik 12 tūkst. eurų – detalių vagystės metu per šiuos metus patyrė BMW X3 savininkas. Vagys išdaužė automobilio stiklą iš išmontavo vairą, prietaisų skydelį, navigacijos sistemą, nuėmė šoninio vaizdo veidrodėlius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.