Vilniečiai pakėlė vėją dėl naujų vairuotojų: „Kodėl turi kentėti kiti?“

Lazdynų rajono gyventojai suirzę: anksčiau mokomieji automobiliai keldavo sumaištį tik Architektų, Erfurto ir kitose gatvėse, o rudenį įsigaliojus naujai tvarkai dabar jie suka ir į kiemus bei aikšteles.

Į Lazdynų gatves mokomieji automobiliai pasipila nuo ryto, nes šis rajonas – arčiausiai „Regitros“.<br>D.Umbraso nuotr.
Į Lazdynų gatves mokomieji automobiliai pasipila nuo ryto, nes šis rajonas – arčiausiai „Regitros“.<br>D.Umbraso nuotr.
Prekybos centras „Norfa“ Savanorių prospekte tokiu ženklu nusprendė apsiginti nuo mokinių.<br>D.Umbraso nuotr.
Prekybos centras „Norfa“ Savanorių prospekte tokiu ženklu nusprendė apsiginti nuo mokinių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Dec 24, 2017, 2:26 PM

Įmonės „Regitra“ egzaminą pagal naują tvarką laikantys būsimieji vairuotojai automobilius turi mokėti statyti greta kitų, viešose stovėjimo aikštelėse. Tai labiausiai pajuto Lazdynų gyventojai.

Lazdynai – arčiausiai Lentvario gatvėje įsikūrusios „Regitros“ esantis rajonas, todėl vairavimo instruktoriai ir egzaminuotojai dažniausiai renkasi jį.

Nors naujoji tvarka galioja ne taip seniai, nuo jos jau ėmėsi gintis prekybos centrai, kai kurios įmonės, savo aikšteles ir teritorijas pažymėdamos ženklais „Gyvenamoji zona“, nurodymais, kad vietos skirtos tik darbuotojų transportui.

Naujovė – nuo rugsėjo

Naujas kelio ženklas „Gyvenamoji zona“ atsirado ir prie prekybos centro „Norfos bazė“ Savanorių prospekte. Šią vietą buvo spėję pamėgti vairavimo instruktoriai.

Gyvenamojoje zonoje draudžiama mokyti vairuoti, bet laikyti egzaminą – ne. Todėl „Regitros“ automobiliams, kuriais laikomas egzaminas, įvažiuoti į prekybos centro aikštelę nedraudžiama.

Nauja „Regitros“ egzamino tvarka, kai vairavimo įgūdžiai tikrinami ne pratimų aikštelėje, o realiomis eismo sąlygomis, įsigaliojo rugsėjį. Verslininkai išsigando, kad prekybos centrų aikštelėse padidės apdaužytų ir apibraižytų automobilių skaičius.

Viena įmonė „Regitrai“ net atsiuntė raštą, prašydama uždrausti mokyti statyti automobilius jos aikštelėse.

Vairavimo mokyklos „Autoeksternas“ mokytojas Giedrius Pivoriūnas nesupranta, kodėl aikštelėse draudžiama mokytis. Juk jei kas nors nutiktų, už pabėgimą iš eismo įvykio nuobauda grėstų instruktoriui.

Teks pasirinkti mokiniui

Anot „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojo Sauliaus Šumino, nauja tvarka bus siekiama socialesnio vairavimo. Jis įsitikinęs, kad egzaminų aikštelių gaireles ir kuolelius jau seniai reikėjo iškeisti į parkavimąsi tikroje automobilių aikštelėje.

Tam pritaria ir instruktoriai – vairuotojai turi būti ruošiami gyvenimui, o ne gairelėms.

Per egzaminą būsimasis vairuotojas pats pasirenka – priekiu ar galu ir kurioje vietoje statyti automobilį. Tai esą didelis palengvinimas. Tačiau bėda ta, kad mokiniui per ilgai renkantis vietą automobiliui pastatyti tai bus laikoma klaida.

Kiek laiko jis gali klaidžioti aikštelėse ir trukdyti eismui? Į tai atsakymo nėra.

Spūstys – dar didesnės

Lazdynų gyventojams įsipyko ne tik vietos automobiliams pastatyti ieškantys mokiniai, bet ir rajono gatvėmis nuolat zujantys mokomieji automobiliai.

„Oslo, Architektų, Erfurto gatvės, Laisvės prospektas piko valandomis ir taip užsikimšę, o čia dar keli mokomieji velkasi.

Suprantu, nepatyrę vairuotojai bijo bakstelėti į priekyje važiuojančią mašiną, bet kodėl turi kentėti kiti?“ – klausė Lazdynuose gyvenantis Antanas Juozulynas.

Pasak jo, didžiausią vairuotojų pyktį mokiniai kelia prie žiedo netoli „Neste“ degalinės. Tarpai tarp automobilių čia ir taip nedideli, o mokinys tarp jų nesugeba įlįsti, būna, kad ir variklis užgęsta. Dėl to susidaro dar didesnės spūstys.

Pradedantiems vairuotojams atvažiavus nuo Gariūnų sunku būna pasukti į Lazdynus, todėl už mokomųjų automobilių ir čia nutįsta transporto eilės.

„Koks čia mokymasis vairuoti, jei mokinys stovi spūstyje? Aišku, instruktoriams gerai – juk pinigai byra“, – piktinosi A.Juozulynas.

Kodėl vairavimo mokyklų automobiliai zuja Lazdynuose? Vairavimo instruktoriai aiškina, kad jiems tiesiog nėra kur dingti. Centre mokomieji automobiliai nepageidaujami, nes stabdo eismą.

Yra ir kitas jų paaiškinimas: Lazdynuose įrengtos net kelios šviesoforais nereguliuojamos sankryžos. Jos labai tinka mokytis vairavimo įgūdžių.

Spūsčių metu siūlo išguiti iš gatvių

Kaune jau prieš metus pasigirdo siūlymų uždrausti mokytis vairuoti gatvėse tam tikru metu. Kol kas miesto Eismo saugumo komisija nepriėmė sprendimo.

Vis dėlto savivaldybė kreipėsi į vairavimo mokyklas, kad piko metu nebūtų mokoma Kaniūkuose ir Romainiuose.

Vairavimo mokyklos Kaune pamėgusios ir Raudondvario bei Šilainių plentus, Baltų prospektą, Kėdainių gatvės kalną. Šiose vietose vairuotojai priversti kentėti, kol pavyks aplenkti mokomuosius automobilius.

Kauno vairavimo instruktoriai atkirto, kad besimokantys vairuoti nieko neišmoks, jei to nebus galima daryti piko metu, kai gatvėse padidėja automobilių srautas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.