Šiauliečio garaže – neįkainojama vienetinė „Corvette“

Išskirtinis automobilis „Corvette Miss Mako“ kadaise viliojo milijonus amerikiečių. Tačiau vienintelis toks visame pasaulyje automobilis atsidūrė šiauliečio kolekcininko 46 metų Gintauto Rimkaus garaže.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2014-06-29 19:57, atnaujinta 2018-02-12 09:32

„Net pats nelabai tikėjau, kad galėsiu turėti šį automobilį. Todėl draugams paskambinau ir pranešiau naujieną tik tada, kai užsikėliau jį ant priekabos“, – šypsojosi iš Prahos unikalų automobilį parsigabenęs G.Rimkus.

Šiaulietis kolekcininkas neslėpė – šios sportinės mašinos kaina buvo pernelyg didelė. Bet atkaklus lietuvis tikslą pasiekė.

Po ilgų derybų Čekijos verslininkas sutiko keisti 1964 metų „Corvette Miss Mako“ į tris sutrešusius senovinius automobilius.

„Ji man gražiausia, nes ką tik įsigyta“, – juokėsi šiaulietis kolekcininkas.

Tapo JAV garsenybe

Automobilis „Corvette Miss Mako“ yra vienintelis toks pasaulyje. Jis buvo sukurtas pagal legenda jau tapusį Billo Mitchello koncepcinį modelį „Corvette Mako Shark“.

Jį užsisakė amerikietė Joana Spoerndle, kai „General Motors“ atstovai atsisakė parduoti serijiniu taip ir netapusį automobilį.

Ambicingos amerikietės projektą per 18 mėnesių įgyvendino Branfordo studijos „Final Finish“ meistrai. Jie naudojo originalias detales, pagal „Mako Shark“ atkūrė ir spalvas.

Kad šeimininkei būtų patogiau vairuoti, meistrai įprastą mechaninę pavarų dėžę pakeitė automatine.

Mama Mako amerikiečių vadinti imta J.Spoerndle šiuo automobiliu apvažiavo visas Jungtines Amerikos Valstijas.

Per parodas ir „Corvette“ markės gerbėjų rengtas šventes surinkti pinigai buvo aukojami labdarai – atiduoti Raudonojo Kryžiaus organizacijai, ligoninėms.

Apie šį automobilį JAV daug sykių rašė tiek „Corvette“ savininkams skirti, tiek nespecializuoti leidiniai.

Pėdsaką surado internete

Šiaulietis G.Rimkus šią per Atlantą parplukdytą mašiną su 8 cilindrų, 6,4 litro darbo tūrio ir 396 arklio galių „Edelbrock“ varikliu rado atsitiktinai.

Automobilių kolekcininkas pirmiausia internete įsidėmėjo vieną Prahoje įsikūrusį senovinių mašinų prekeivį. Šiaulietį dominančių automobilių čeko kolekcijoje buvo tiek daug, kad jis šį pavasarį nusprendė pats nuvažiuoti į Čekiją.

Kai lietuvis apsilankė dirbtuvėse, negalėjo nuslėpti nuostabos: išvydo per 200 retų automobilių.

„Pabuvau tikrame fabrike, – stebėjosi antrą dešimtmetį mašinas kolekcionuojantis šiaulietis. – Tokių užmojų nebuvau matęs niekur.“

„Corvette Miss Mako“ išvydęs lietuvis suprato, kad prašomos šešiaženklės sumos sumokėti neįstengs, todėl surengė mainus.

Už amerikietiškąją svajonę kolekcininkas atidavė nerestauruotus 1954 m. „Bentley S1“, 1951 m. „Citroën B11“ ir 1964 m. „Mercedes-Benz Pagoda Cabriolet“.

„Perleidau automobilius skaudama širdimi. Bet čekas turi puikias dirbtuves ir meistrų, todėl šiuos automobilius antrajam gyvenimui prikels greičiau. O man būtų prireikę 5–7 metų“, – sakė G.Rimkus.

Tikisi papildyti kolekciją

Iš Čekijos sostinės į Šiaulius buvo pargabentas ne tik šis sportinis automobilis, bet ir dar keletas retų mažylių – 1957 m. dvivietis BMW 600, triratis 1954 m. „Messerschmitt KR-200“.

Netolimoje ateityje šiaulietis tikisi pristatyti surinktą per 10 mažų automobiliukų kolekciją. „Nusprendžiau įsirengti patalpas, kuriose nuolat būtų eksponuojama keliasdešimt mašinų“, – planais dalijosi G.Rimkus.

Kolekcininkas vylėsi, kad pagaliau pavyks įsigyti ir „Corvette C1“. „Žinau, kad ją vis tiek turėsiu“, – šypsojosi vyriškis, garaže besigrožintis 1958, 1964 ir 1972 metų laidos šiomis sportinėmis mašinomis.

Itin retų automobilių sukaupęs šiaulietis sakė, kad keliolikos automobilių kolegoms net nerodo – jie neparduodami ir nemainomi: „Yra nemažai mašinų, kurios tikrai liks kolekcijoje, – per daug į jas įdėjau širdies tiek aš, tiek mano sūnūs.“

Sužavėjo ir vežimėliai

G.Rimkus jau metus yra užsikrėtęs dar viena aistra – ėmė rinkti senovinius vaikiškus vežimėlius. Dabar jų turi sukaupęs keliolika, o seniausias pagamintas 1902 metais.

„Įsigijus pirmuosius kilo azartas, todėl dabar vežimėlių dairausi visur. Tikiuosi, kad greitai galėsiu surengti ir parodą“, – pasakojo šiaulietis, neseniai parsigabenęs vežimėlį „Royal“ – tokį pat, kokiame buvo vežiojama Anglijos princesė Diana.

Kolekcininkas stebėjosi, kaip kruopščiai dirbo ankstesni meistrai – pavyzdžiui, ratą nuo šimtamečio vežimėlio galima nuimti vienu piršto spūstelėjimu.

Labiausiai G.Rimkus buvo nustebintas sendaikčių turguje Rygoje. Ten vienas prekeivis jam pasiūlė negalvoti ir pirkti vežimėlį: „Aš pigiai neatiduosiu, nes žinau, kad kolekcininkas iš Šiaulių moka didelius pinigus.“

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.