Kūrėjai atskleidė dar negirdėtų dalykų apie atšvaitus

Tamsiu paros metu pėstiesiems ir dviratininkams atšvaitai yra privalomas atributas. Tačiau kaip ir bet kuris kitas gaminys jis turi būti kokybiškas ir atitikti šiuo metu galiojančius standartus. Antraip, tai bus ne gyvybę sauganti aprangos detalė, o bevertis plastiko gabalas.

Su nekokybiškų atšvaitu arba be jo einantis pėsčiasis iš tamsos išnyra iki automobilio likus 30–40 metrų.<br>Gamintojo nuotr.
Su nekokybiškų atšvaitu arba be jo einantis pėsčiasis iš tamsos išnyra iki automobilio likus 30–40 metrų.<br>Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Nov 9, 2014, 2:30 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 11:10 PM

Kaip portalui lrytas.lt pasakojo vieno didžiausių šalyje sertifikuotų atšvaitų gamintojų „BukMatomas.lt“ direktorius Andrius Rimkevičius, pagrindiniai atšvaitų pirkėjai yra patys eismo dalyviai. Anot jo, tokie klientai ieško kokybiškų, stilingų, Europos sąjungos standartus atitinkančių atšvaitų.

„Jie įsigyją atšvaitus ne dėl to, jog yra tokie reikalavimai ar gresia baudos, bet iš tikrųjų siekdami apsisaugoti ir būti matomi tamsoje“, - patikino pašnekovas.

Ugdymo įstaigos perka liemenes

Mokykloms bei darželiams aktualiausia prekė yra ES standartus atitinkančios, šviesą atspindinčios liemenės. Ugdymo įstaigoms aktualu tai, kad siūlomos būtų įvairiausių dydžių liemenės nuo pačių mažiausių, skirtų 2-4 metų vaikams iki XXL.

„Sulaukiame užsakymų ir iš valstybinių įmonių, bet su šiais užsakymais pagrindinė problema yra ta, kad juose gali dalyvauti bet kas. Valstybinės įmonės skelbia viešus konkursus, aišku, nepateikdamos jokių reikalavimų atšvaitų kokybei, o konkurso nugalėtojas pasirenkamas pagal mažiausią kainą“, - konstatavo pašnekovas.

A. Rimkevičiaus teigimu, tokius konkursus dažnai laimi nesąžiningos įmonės, gaminančios ir platinančios nesertifikuotas atšvaitų kopijas ar imitacijas, kurių gamybos savikaina skiriasi iki 10 kartų, lyginant su Europos sąjungos standartus atitinkančiais atšvaitais.

„Rinkoje pilna neaiškios kilmės, šviesą atspindinčių rūbų aksesuarų, kurie pagaminti iš nežinia kokių medžiagų. Jie pardavinėjami kaip atšvaitai, nors su nėra atlikti jokie techniniai bandymai dėl atspindžio stiprumo, poveikio oro sąlygoms ir tt.“, - konstatavo verslininkas pridurdamas, kad tokie gaminiai greičiausiai neatitinka net minimalių ES standarto reikalavimų.

Rinkoje pilna nekokybiškų atšvaitų

Anot verslininko, būna atvejų, kai konkurso sąlygose yra prašoma pateikti kokybės sertifikatus. Tačiau tokios įmonės, juos lengvai „susiveikia“. Iš visame pasaulyje garsių bendrovių perka nedideles partijas atšvaitų ar liemenių, paprašo šių daiktų kokybę liudijančių sertifikatų, o vėliau viešojo pirkimo konkursų organizatoriams tuos dokumentus pateikia su Kinijoje pagamintais „atšvaitais“.

„Kadangi plika akimi atskirti, kas yra kas, beveik neįmanoma, o konkursuose pirmenybė teikiama kainai, tokiems niekalams visi keliai į Lietuvos rinką yra atviri“, - susidariusią situaciją aiškino verslininkas.

ES standartus atitinkančių produktų komplektas, mažmeninės prekybos vietose kainuotų apie 25 Lt: už liemenę sumokėtumėte maždaug 12,00 Lt, už pakabuką 5,00 Lt, o už juostinį atšvaitą dar 6,00 Lt. Tuo metu nesertifikuotų atšvaitų komplekto kaina būtų apie 15,00 Lt.

„Ar verta sutaupyti 10,00 Lt savo gyvybės sąskaitą, čia jau kiekvieno eismo dalyvio apsisprendimas. Bet reiktų galvoti taip, jog tai gali būti pigiausias jūsų gyvybės draudimas pasaulyje“, - į eismo dalyvių sąmoningumą bandė apeliuoti A.Rimkevičius.

Kiniškas atšvaitas, anot verslininko, gali būti kokybiškas ir atitikti ES standartus. Tačiau tik tada, kai užsakovai pateikia reikalavimus, kad atšvaitų gamyboje būtų naudojamos kokybiškos šviesą atspindinčios medžiagos, žino kaip jas atskirti ir prašo pateikti gaminių sertifikatus. Antra vertus, gamybos kaina išauga net kelis kartus ir tada gaminti Kinijoje tiesiog neapsimoka.

Pasigenda valstybės kontrolės

„Įmonės užsisako atšvaitų imitacijų, pagamintų iš paprastos pigios PVC plėvelės, tik imituojančios tikrą medžiagą. Tokia žaliava yra iki 10 kartų pigesnė. Tuomet iš pradžių ir užsisakoma nedidelė siunta kokybiškų gaminių, kad būtų gaunami gaminių sertifikatai, o po to nuperkami keli konteineriai brokuotų, kurių be specialaus prietaiso net neatskirsi“, - verslo subtilybės aiškino A. Rimkevičius.

Jis stebėjosi, kad nėra jokios valstybės kontrolės ir tokios įmonės laisvai skelbia, kad gali pagaminti nesertifikuotus atšvaitus. Savo ruožtu kompanijos užsakančios reklaminius atšvaitus, dažniausiai nereikalauja pateikti gaminių sertifikatus ir nesidomi iš kokios medžiagos jie bus pagaminti.

„Tokiu būdų apgaunami ir užsakovai, ir svarbiausia - eismo dalyviai, nes dėvėdami tokį atšvaitą tikisi, kad būs saugūs ir matomi, bet taip, deja, nėra. Atšvaito nedėvintis pėsčiasis, dar saugosi, nes žino, kad jo nemato vairuotojai, bet dėvėdamas, atšvaito imitaciją jaučiasi užtikrintai“, - nekokybiškų atšvaitų keliamus pavojus įvardino pašnekovas.

Anot A. Rimkevičiaus, net jei visi eismo dalyviai dėvės atšvaitus padėtis iš esmės nepagerės, nes dauguma atšvaitų, liemenių – nekokybiški, neatitinkantys standartų. Verslininkas siūlo įmones platinančias ar prekiaujančias nesertifikuotais atšvaitais bausti 10 proc. metų apyvartos dydžio bauda.

Prieinami visiems eismo dalyviams

Apskaičiuota, kad kokybišką atšvaitą turintį pėsčiąjį mašinos artimųjų šviesų žibintai apšviečia nuo 120-150 metrų, o tolimosiomis šviesomis jis apšviečiamas už 250-300 metrų. To pakanka, kad vairuotojas spėtų sustabdyti, nes važiuojant 90 km/val. greičiu stabdymo kelias yra ne daugiau kaip 70 metrų. Su nekokybiškų atšvaitu arba be jo einantis pėsčiasis iš tamsos išnyra likus 30–40 metrų.

Kokybišką atšvaitą pavieniai pirkėjai gali įsigyti pašto skyriuose, knygynuose, netgi spaudos kioskuose. A. Rimkevičiaus teigimu, taip siekiama užtikrinti, kad visoje Lietuvoje, būtų galima įsigyti sertifikuotų atšvaitų.

„Į mus tiesiogiai, dažniausiai kreipiasi jaunos šeimos, kurios ieško sertifikuotų atšvaitų ir norėdamos apsaugoti savo šeima, įsigyja atšvaitų ir liemenių visai savo šeimai“, - pasakojo verslininkas.

Populiarėja juodos spalvos atšvaitai

Atšvaitas, anot pašnekovo, pėsčiajam tikrai gali tapti ir jau tampa aprangos aksesuaru. Dabar daugiausia gaminami stilingi, įvairių spalvų, netgi neryškūs atšvaitai. Asortimente galima rasti, atšvaitų su Lietuvos atributika, kurie labai mėgstami pirkėjų, taip pat net ir juodos spalvos atšvaitų.

„Yra galimybė pagaminti ir juodos spalvos atšvaitą, kuris bus taip pat efektyvus ir neišsikirs, kaip aprangos detalė. Pastebime, jog vartotojai nebenori ryškių geltonos spalvos atšvaitų, nes jie išsiskiria iš aprangos“, - apie naujas tendencijas pasakojo verslininkas.

A. Rimkevičius pastebėjo, kad vyresnio amžiaus pirkėjai, renkasi tik geltonos spalvos atšvaitus, nes jie tiki, kad tik toks gali juos apsaugoti. Pašnekovo teigimu, iš dalies jie yra teisus, nes esant rūkui geriau matomi ryškiai geltoni atšvaitai.

Pagal atšvaito tipą, populiariausia atšvaito rūšis pėstiesiems yra spyruokliniai atšvaitai – juostelės. Užsidėjus juos ant kojų ir rankų, jie užtikrina 360 laipsnių matomumą iš visų pusių. Gaminami ir tokie atšvaitai-lipdukai, kurios prilipinus prie paviršiaus ir palaukus apie 36 val. galima skalbti mašinoje.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.