Eksperimentas: kaip nepučiant į alkotesterį įsivertinti blaivumą

Norintys pasitikrinti, kiek apytiksliai alkoholio galėtų būti jų organizme, gali tai padaryti naudodamiesi lietuviška nemokama mobiliąja programėle „Borjomi Alcometer“.

Jei gėrėte alkoholinių gėrimų, nesėskite prie vairo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jei gėrėte alkoholinių gėrimų, nesėskite prie vairo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2014, 11:44 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:57 AM

Atsidarius programėlę reikia įvesti savo lytį, svorį, ūgį ir nurodyti suvartotus alkoholinius gėrimus ir jų kiekį.

Tuomet programėlė pagal gautus duomenis suskaičiuoja alkoholio koncentraciją kraujyje ir nurodo laiką, kada alkoholio koncentracija organizme neviršys leistinos ribos ir bus galima vairuoti.

Adaptuotomis „Borjomi Alcometer“ versijomis jau naudojasi latviai, estai ir ukrainiečiai, o Lietuvoje naująją programėlę pirmieji išbandė žurnalo „Top Gear“ redakcijos nariai.

Jie atliko eksperimentą, aiškindamiesi, ar skiriasi programėlės rodmenys, lyginant juos su tikrų alkoholio matuoklių parodymais.

Eksperimente naudoti du alkoholio kiekio iškvepiamame ore matuokliai – „Alcofind Pro X-5“ ir panašus į Lietuvos policijos pareigūnų naudojamą – „Drager Alcotest 3000 LT“.

Eksperimente dalyvavo trys dalyviai. Pirmasis išgėrė 1 l alaus, antrasis – 300 ml vyno, trečiasis – 200 ml viskio. „Borjomi Alcometer“ parodė, kad pirmasis jų už vairo sėsti galės po trijų valandų, antrasis – po 3 val. 50 min., trečiasis – po 5 val. 20 min.

Tada eksperimento dalyviai kas pusvalandį pūtė į alkoholio matuoklius ir lygino rezultatus.

Paaiškėjo, kad programėlės rodomas promilių skaičius viršydavo alkoholio matuoklių rodmenis. Kai programėlė parodydavo, kad promilių kiekis tapo mažesniu negu 0,4 ir galima sėsti prie vairo, organizmuose matuokliai išvis nebeaptikdavo alkoholio pėdsakų.

„Borjomi Alcometer“ rodydama kiek didesnius nei realius skaičius, skatina po alkoholio vartojimo kuo ilgiau nesėsti prie vairo ir taip apsidrausti, dar labiau saugant save ir aplinkinius.

„Programėlė – puiki savikontrolės priemonė, visiems suprantamu būdu pademonstruojanti, kiek laiko alkoholis užsibūna organizme ir kaip greit apsvaigstama net nuo nedidelio jo kiekio“, – sako „Top Gear“ redaktorius Karolis Judzentavičius.

Nemokama programėle siekiama patrauklia forma atkreipti vairuotojų dėmesį į vairavimo išgėrus problemą ir skatinti jų atsakomybę.

Programėlės kūrėjai pabrėžia, kad rezultatai yra tik orientaciniai. Promilių kiekį organizme ir alkoholio pasišalinimo greitį taip pat lemia organizmo būklė, nuovargis, vartoti maisto produktai ar skysčiai.

Nemokamą „Borjomi Alcometer“ programėlę galite atsisiųsti iš „iTunes“ ir „Google Play“ parduotuvių.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.