Pietų ašigalį olandė pasiekė traktoriumi

Olandų aktorė ir nuotykių ieškotoja Manon Ossevoort, dar žinoma kaip „Traktoriaus mergina“, antradienį pasiekė Pietų ašigalį po to, kai traktoriumi kirto Europą, Afriką ir speiguotus Antarktidos ledynus.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 9, 2014, 10:59 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:08 PM

„Tai išties jaudinama – esu labai laiminga“, – M.Ossevoort sakė naujienų agentūrai AFP, paskambinusi palydovinio ryšio telefonu tuojau po to, kai pasiekė Pietų ašigalį ir įgyvendino dešimtmetį brandintą svajonę.

„Jausmas išties magiškas – pasiekti, kad tai įvyktų, ir atvykti čia!“ – džiaugėsi keliautoja.

Džiūgaujanti 10 mėnesių kūdikio motina sakė, kad 16 dienų trukusi 2,5 tūkst. kilometrų kelionė per didžiausią pasaulyje vientisą ledo masę nuo Rusijos Novolazarevskajos bazės iki ašigalio buvo sunki.

Važiuodama dideliu raudonu traktoriumi „Massey-Ferguson“ smarkiai raižytu Antarktidos ledyno paviršiumi vidutiniu 10 km per valandą greičiu olandė jautėsi „tarsi jodama rodeo rungtynėse“.

M.Ossevoort sakė, kad blogiausia kelionės dalis, kai „vairavau ištisas valandas ir negalėjau važiuoti didesniu negu 0,5–5 kilometrų per valandą greičiu“.

„Tačiau labiausiai nerimavau, kad ekspedicija gali įstrigti, jeigu sąlygos bent truputėlį pablogėtų“, – pripažino ji.

Dabar jos dar laukia kelionė atgal.

M.Ossevoort turėtų labai pasistengti, kad galėtų grįžti į Nyderlandus iki Kalėdų, bet „kelionė atgal į bazę bus lengvesnė, nes traktoriaus vėžės bus įšalusios ir bus lengviau vairuoti“.

Savo kelionę ji pradėjo 2005-aisiais ir sugaišo ketverius metus, kol nuvažiavo iš kaimo Olandijoje, kuriame gyvena, iki Keiptauno miesto pietiniame Afrikos gale, tačiau dėl iškilusių kliūčių pavėlavo patekti į laivą, kuris turėjo ją nuplukdyti į Antarktidą.

Nusivylusi buvusi teatro aktorė tolesnius ketverius metus praleido Olandijoje, rašydama knygą, skaitydama motyvacines paskaitas ir svajodama vėl sėsti prie traktoriaus vairo.

Remiama firmos „Massey-Ferguson“ ir kitų bendrovių, ji pagaliau įgyvendino šią svajonę.

M.Ossevoort per Afriką važiavo viena, bet Antarktidoje traktorius turėjo judėti dieną ir naktį, todėl vairavo keisdamasi su prancūzu mechaniku Nicolas Bachelet.

Kai buvo užduotas klausimas, ar ši kelionė bus jos nutrūktgalviškų nuotykių su traktoriumi pabaiga, telefono ragelyje pasigirdo užkrečiantis M.Ossevoort juokas: „Taip. Manau, tai geriausias nuotykis traktoriumi, kokį tik įmanoma sugalvoti.“

Dabar ji planuoja parašyti knygą vaikams ir prodiusuoti filmą apie savo kelionę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?