Garsūs lietuviai sumanė trejus metus keliauti aplink pasaulį

Du milijonai eurų. Tiek kainuos istorinis lietuvių žygis per pasaulį. Jis prasidės kitų metų vasarą ir truks trejus metus. Taip bus paminėtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis. Kelionės metu bus aplankyta ir su švente pasveikinta šimtai lietuvių bendruomenių visame pasaulyje.

Kelionės idėjinio turinio kūrėjas A.Kaušpėdas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kelionės idėjinio turinio kūrėjas A.Kaušpėdas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Mar 18, 2015, 10:39 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 3:47 PM

Šios kelionės organizatoriai – žinomas keliautojas ir politikas Gintautas Babravičius ir grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas.

Keliaus per dykynes ir kalnus

Kelionės maršrutas drieksis aplink Baltijos jūrą, per Pamyro ir Tianšanio kalnynus, JAV lygumas, per Gobio, Atakamos, Namibijos ir Australijos dykumas, per Brazilijos džiungles, per Andus, per atšiaurią Rusijos tundrą ir Beringo sąsiaurį bei per daug kitų vietų, teigiama organizatorių pranešime.

Šiuo metu derinami parengiamieji darbai, kurie jau vyksta keleri metai. Viena sudėtingiausių dalių – techniniai ir logistikos klausimai.

Žygyje per pasaulį važiuos 4 automobiliai, kurie turi būti paruošti taip, kad atlaikytų 100 laipsnių temperatūrų skirtumą. Jis svyruos nuo 50 laipsnių šalčio šalčio iki 50 laipsnių karščio. Svyravimai gali būti ir didesni, nes bus važiuojama pro šalčiausią pasaulio vietą, kur fiksuojamas net 70 laipsnių šaltis. Nėra žinoma, ar automobiliai sugebės įveikti 200 tūkst. kilometrų ekstremaliomis sąlygomis.

Bus keliaujama visureigiais „Toyota Land Cruiser 78“. Žygio dalyviai pabrėžė, kad labai svarbu tai, kad šie kampuoti ir neišvaizdūs automobiliai bus perdaryti iš senų į naujus su tam tikromis modifikacijomis: bus padidinti degalų bakai, įrengtas autonominis šildymas, moderni navigacija.

Be to, nepatrauklios išvaizdos visureigis nepritrauks nusikaltėlių, kuriems pamačius tviskantį visureigį iš karto kiltų mintis jį pavogti.

„Techninėse automobilių charakteristikose nėra rašoma, kas būtų, jeigu jais būtų važiuojama tokiomis sąlygomis. Todėl tai reikės išbandyti. Turime dar vieną vasarą ir žiemą įvairiems bandymams“, – sakė verslininkas ir kelionių organizatorius Vaidotas Marozas. Jis rūpinasi žygio technine dalimi.

Važiuos apie 10 žmonių

„Jeigu įsivaizduojate, kad daug kas yra apvažiavęs pasaulį, tai taip nėra. Yra tokia vieta kaip Beringo sąsiauris, kurio nepervažiuosi. Todėl pasaulinės ekspedicijos arba persikeldavo laivais, arba per tą vietą perskrisdavo lėktuvais. Mes esame pasiryžę persikelti per Beringą savo jėgomis. Išvažiuosime naujais automobiliais, o grįšime jau metalo laužu“, – sakė V.Marozas.

Žygio aplink pasaulį startas – 2016 m. rugpjūtį, o pabaiga – 2019 m. spalį. Planuojama, kad 2018 m. vasario 16-ąją žygeiviai turėtų paminėti Ekvadore.

G.Babravičius pabrėžė, kad pristatant maršrutą reikia turėti galvoje, kad gali būti įvairių netikėtumų. Tarkime, saugi šalis gali tapti nesaugi kelionei ir atvirkščiai. Žygio metu važiuos 10–12 nuolatinių keliautojų.

„Tai nereiškia, kad žmonių skaičius važiuos kartu trejus metus. Tai vienas didžiausių iššūkių – pasiryžti tiek metų paaukoti šiam žygiui. Tai turi būti arba pagyvenę žmonės, kurie gali sau tai leisti, arba jauni, kurie galės šį garbingą žygį įrašyti savo darbo aprašyme“, – nusijuokė žygio organizatorius.

Kartu su grupe bus ir vietiniai vertėjai, profesionalūs operatoriai, taip pat geriausi Lietuvos vairuotojai, kurie galės automobiliais įveikti pačius sudėtingiausius maršrutus. Planuojama, kad įvairiais žygio etapais galės prisijungti ir apie 80 „turistų“.

O degalų ar užteks?

„Aliaskoje bus lengviau, ten skraido lėktuvai, tačiau Rusijoje to nėra. Todėl degalus vešimės su savimi. Priekabą su degalų statinėmis sudėtinga tempti. Pavyzdžiui, dykumoje lengviau juos gabenti ant priekabos ratų uždėjus slides“, – sakė V.Marozas.

Lietuva – pasauliui

„Kiekvienoje iš šimto šalių jau numatytas ir preliminarus maršrutas. Gavus naujų duomenų, jis gali kisti. Šiuo metu mes esame pasiruošimo pusiaukelėje“, – sakė G.Babravičius.

A.Kaušpėdas atsakingas už misijos nešamą žinią. Pagrindinis žygio leitmotyvas – pasaulis Lietuvai ir Lietuva pasauliui. Tai legendinio lietuvio keliautojo Mato Šalčiaus žodžiai.

„Lietuvai reikia iš esmės keisti savo savivertę. Lietuva turi iš naujo save atrasti ir Lietuvai reikia naujojo Kolumbo, kuris atrastų naująją Lietuvą. Čia intriga! Vytis ir pasaulio Lietuva – štai atsakymas. Būsime pasaulio lyderiai, būsime Vyčiai, bičiuliai! Turime būti drąsūs – tokių pasaulis jau daugelį metų ilgisi“, – sakė A.Kaušpėdas.

Dar viena svarbi kelionės dalis – greitas ryšio perdavimas iš įvairiausių žemės taškų. Todėl žygeiviai turės palydovinę įrangą – taip lietuviai galės žiūrėti reportažus ir skaityti naujienas realiuoju laiku.

Vienas  kelionės dalyvių – „Lietuvos ryto“ fotografas Vladas Ščiavinskas – jis rūpinsis aukštos kokybės nuotraukomis ir įdomiais fotoreportažais. Todėl visi likę Lietuvoje galėsime sekti kelionės akimirkas.

Primename, kad Lietuva 2018 m. minės ypatingą sukaktį – valstybės atkūrimo šimtmetį. 1918 metų vasario 16 dieną Lietuvos Taryba Vilniuje paskelbė atkurianti nepriklausomą, demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.