9 dalykai, kuriuos vairuotojai privalo padaryti pavasarį

Paruošti automobilį šiltajam sezonui labai paprasta ir savarankiškai.<br>J.Anusauskienės nuotr.
Paruošti automobilį šiltajam sezonui labai paprasta ir savarankiškai.<br>J.Anusauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

2015-04-12 16:44, atnaujinta 2018-01-07 00:39

Atėjus tikram pavasariui pats metas atgaivinti ir automobilį.

Žiemą didžiausi automobilio pavojai buvo druskos, drėgmė ir purvas, tačiau ar pagalvojote, kad tinkamai neparuošus mašinos kenksmingos medžiagos ir toliau graužia automobilį?

Parengėme jums devynis patarimus, ką vairuotojai būtinai turi padaryti pavasarį.

Visa tai galima paprašyti atlikti ir serviso meistrų, bet fotografė Jurga Anusauskienė bei Vairuojančių moterų asociacijos „Racing Ladies“ narės parodė, kaip nesunkiai šiuos darbus gali atlikti kiekvienas vairuotojas.

1. Langų plovimo skysčio bakelį pripildyti vasarinio skysčio.

Po žiemos daugelyje automobilių tebėra užsilikusio žieminio langų plovimo skysčio, bet šiltuoju metų laiku reikia naudoti vasarinį skystį, nes jame yra papildomų plovimo priedų, geriau nuo priekinio stiklo nuplaunančių vabzdžių liekanas ir kitus lipnius nešvarumus.

Vasarinio skysčio galima įpilti ir jei žieminis vis dar nesibaigęs. Sumaišius abiejų rūšių skysčius nieko blogo nenutiks.

2. Itin kruopščiai nuplauti automobilį.

Po žiemos būtina itin kruopščiai nuplauti automobilį ir ypač atkreipti dėmesį į jo dugną bei važiuoklę, kad nuplautumėte visus druskos likučius. Kitaip prasidėjus šiltoms pavasarinėms liūtims automobilis gali imti staigiai rūdyti.

3. Išsiurbti saloną ir išvalyti kilimėlius.

Tai padaryti būtina dėl tos pačios priežasties – kad salone neliktų po žiemos prisikaupusių druskų.

Jei jų gerai neišsiurbsite ir neišvalysite kilimėlių, o pavasarį įlipsite į automobilį šlapiais batais, druskos ims graužti automobilį iš vidaus ir kėbulo apačia gali greitai prarūdyti.

4. Nuvalyti langus iš vidaus.

Plaudami automobilį iš išorės daugelis pamiršta, kad langai iš vidaus taip pat apsineša įvairiais nešvarumais. Nuvalę juos iš vidaus drėgnomis servetėlėmis ar langų valikliu galite nustebti pamatę, kiek purvo buvo ant langų.

5. Patikrinti ir nuplauti valytuvus.

Žiemą ant gatvių barstomas smėlis ir druska dažnai pažeidžia valytuvų gumas. Atkreipkite dėmesį, ar valytuvai vis dar gerai valo.

Net jei problemų nėra, verta  ant skudurėlio užpilti šiek tiek langų plovimo skysčio ir gerai nuvalyti valytuvų gumas. Taip prailginsite jų naudojimo laiką.

6. Pakeisti valytuvus.

Jei gumų nuvalymas nepadėjo ir valytuvai vis dar palieka šlapių žymių ant priekinio stiklo, reikia pakeisti jų šluoteles. Tai padaryti visai nesudėtinga. Pamatuokite, kokio ilgio šluotelių jums reikia (jų gali reikėti nevienodo ilgio), ir parduotuvėje atkreipkite dėmesį į valytuvų jungtį.

Dauguma valytuvų kojelių yra kablio formos. Valytuvų šluoteles nuo jų numauti reikia apvertus gumomis į viršų ir švelniai spaudžiant žemyn, o uždėti taip pat, užkabinus už per vidurį esančios judančios detalės. Kaip tai padaryti, parodyta toliau esančiame vaizdo įraše.

7. Pamatuoti alyvos lygį.

Tai periodiškai reikia daryti bet kuriuo metų laiku, bet tikrinant automobilį po šaltojo sezono būtina žvilgtelėti ir į alyvos lygį. Tai padaryti labai paprasta.

Susiraskite prie variklio esantį alyvos matuoklį – ploną, nedidelę rankeną, kurią lengvai patraukus pasirodo lanksti metalinė lazdelė. Ištraukę nušluostykite ją servetėle, įkiškite atgal ir vėl ištraukite.

Alyvos lygis turi matytis tarp minimalios ir maksimalios žymių, kartais vaizduojamų kaip dvi skylės ar nedideli iškilimai. Jei jos trūksta, papildykite trūkumą lygiai tokia pat alyva, kokia jau yra įpilta į variklį. Alyvos rūšių maišyti negalima.

Taip pat svarbu įsidėmėti, kad alyvos lygį reikia tikrinti prieš užvedant automobilį, kol variklis šaltas.

8. Patikrinti kondicionierių.

Prieš prasidedant karščiams įsitikinkite, kad veikia automobilio kondicionierius. Gali būti, kad reikia jį papildyti. Jei tai pastebėsite dabar, išvengsite eilių ir sutaupysite laiko.

9. Pasikeisti padangas.

Jei jūsų vasarinės padangos užmontuotos ant kitų ratlankių, nei naudojate žiemą, padangas nesunku pasikeisti ir patiems, naudojant paprasčiausią rankinį keltuvą ir raktą. Taip sutaupysite laiko, nes nereikės važiuoti į servisą ir mokėti iki 20 eurų už ratų pakeitimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.