Apie 0 promilių: „Eismo įvykiai daromi ne su mažomis promilėmis“

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas teigia nepritariąs Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūlomoms įstatymo pataisoms, pagal kurias visi vairuotojai prie transporto priemonės vairo galėtų sėsti tik visiškai blaivūs.

A.Syso manymu, 0 promilių įstatymas nepadės pagerinti eismo saugumo.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
A.Syso manymu, 0 promilių įstatymas nepadės pagerinti eismo saugumo.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2015, 10:23 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 3:47 AM

Anot A. Syso, eismo įvykiai dažniausiai įvyksta ne dėl vairuotojų su mažomis promilėmis kaltės.

„Visi tie eismo įvykiai dažniausiai būna ir be promilių – tai (lemia, – ELTA) amžius, nepatyrimas, bravūra, norėjimas pasirodyti, o jeigu jau vyksta su alkoholiu, tai tada jau ne 0,1 ar 0,2 promilės, o 1, 2, 4 ir aukščiau (...).

Visiškai pritariu alkoholio prieinamumo, pardavimo degalinėse ribojimui, bet žiūrėkime ir į kitų Europos valstybių praktiką – ne nulinių promilių kraujyje riba kovojama su alkoholizmo pasekmėmis“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė Seimo Pirmininkės pavaduotojas A. Sysas.

A. Syso teigimu, 0 promilių riba gali duoti rezultatų, tačiau iš pagrindų nespręs alkoholizmo ir vairavimo išgėrus problemų.

„Jeigu ir šiandien draudžiama išgėrus važiuoti, bet žmogus išgeria vos ne kibirą alaus ar butelį degtinės, sėda už vairo ir važiuoja, tai nuo to, kad mes įrašysime nulį promilių, jis toliau negers? Jeigu 0,4 jam ne riba, tai 0 bus riba?“, – klausė A. Sysas.

Premjeras Algirdas Butkevičius ir sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė palaiko 0 promilių siūlymą vairuotojams, bet pritartų ir tam tikrai nedidelei paklaidai.

VRM įregistravo Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisą, kuria norima įvesti 0 promilių ribą visiems vairuotojams.

Šiuo metu galiojanti įstatymo redakcija numato, kad visiškai blaivūs prie vairo privalo sėsti taksi vairuotojai, motociklų ir keturračių vairuotojai, komercinį transportą vairuojantys asmenys ir vairuotojai, neturintys dvejų metų vairavimo patirties. Visiems kitiems vairuotojams taikoma 0,4 promilės riba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.