Plovykloje įkalintas panevėžietis apstulbo: atėmė teises

Kiek gali kainuoti vienas apsilankymas plovykloje? Įprastai – maždaug 10 eurų.

Plovyklos durų įbrėžimas panevėžiečiui kainavo labai brangiai.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Plovyklos durų įbrėžimas panevėžiečiui kainavo labai brangiai.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Plovyklos durų įbrėžimas panevėžiečiui kainavo labai brangiai.<br>Vlado Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Plovyklos durų įbrėžimas panevėžiečiui kainavo labai brangiai.<br>Vlado Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius Rinkevičius

May 2, 2016, 10:30 PM, atnaujinta May 26, 2017, 8:35 PM

Tačiau automobilį nuplauti sugalvojęs panevėžietis už tai sumokėjo 830 eurų ir dar trejiems metams neteko vairuotojo pažymėjimo.

Į keistą situaciją papuolęs Artūras (tikrieji vyro vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.) pripažino, kad nebūtų net pagalvojęs, kad automobilio plovimas gali šitaip baigtis. 

Įkalintas plovykloje

Vasario 1 dieną, priešpiet, jis atvažiavo į Panevėžyje, J. Janonio gatvėje, esančią „Lukoil“ plovyklą. Nusiplovęs automobilį dar plovyklos viduje išlipo jo apžiūrėti, bet per tą laiką plovyklos durys užsidarė.

Praėjus keletui minučių jų vis dar niekas nesiteikė atidaryti, o telefono su savimi panevėžietis tuo metu kaip tyčia neturėjo, tad nusprendė pavažiuoti atbulas. Svarstė, kad galbūt suveiks judesio davikliai ir durys atsidarys.

Artūrą iš plovyklos galiausiai išleido, tačiau po savaitės vyras sužinojo, kad policijoje parašytas pareiškimas dėl apgadintų durų.

„Atsistūmiau iki galo ir tuo momentu galbūt prisiliečiau prie tų durų. Ant jų liko nedidelis įbrėžimas, apie kurį sužinojau po savaitės“, – istorijos detalėmis dalinosi Artūras.

Jis sakė, kad jei būtų supratęs, jog kliudė duris, būtų užpildęs eismo įvykio deklaraciją ir tokių problemų nebūtų kilę.

Kai panevėžietis vėliau kalbėjo su policijai apie įvykį pranešusiu degalinės operatoriumi, pastarasis vyrui priekaištavo, esą šis turėjo pats susiprasti apgadinęs duris ir neišvažiuoti.

Skyrė griežčiausią bausmę

Viskas susiklostė taip, kad vyrui buvo įrašytas pabėgimas iš įvykio vietos, o Panevėžio apygardos teismas skyrė maksimalią bausmę – 830 eurų baudą ir trejiems metams atėmė teisę vairuoti.

Buvo atsižvelgta į tai, kad svarstant bylą dar nebuvo praėję metai nuo pastarojo pažeidimo. Tuomet panevėžietis nesustojo prie „Stop“ ženklo. 

Vairuotoju dirbančiam vyrui tokia bausmė buvo didžiulis smūgis.

Nors prisilietimo prie plovyklos durų nepajuto, Artūras nesiginčija, kad galėjo jas kliudyti kabliu. Tačiau panevėžietis negali suprasti, kodėl buvo taip griežtai nubaustas.

„Vakarų Europoje į tokį įbrėžimą niekas nekreiptų dėmesio, o čia tik prisilietei – iškart puola iš visų pusių kaip vanagai“, – konstatavo panevėžietis.

Vyras atkreipė dėmesį į byloje minimą punktą, pagal kurį draudimo kompanija iš jo gali išieškoti iki 1000 eurų siekiančią žalą.

Kartu su sumokėta bauda tai jau būtų didžiulis finansinis krūvis be darbo likusiam vairuotojui.

Įtaria galimą sukčiavimą

„Pažeidimas iš išorės net nepastebimas. Aš net nematau prasmės remontuoti durų, nebent tą žalą įvardijo norėdami pasipinigauti.

Sutari dėl draudimo, užrašai tūkstantį, o paskui suinteresuotos pusės pasidalija“, – galimą sukčiavimo schemą įvardijo Artūras.

Apeliaciniame teisme jis nieko nepešė. Jau kreipėsi ir į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, bet ir iš ten gerų žinių sulaukti nesitiki. Nusivylęs vyras įsitikinęs, kad jo byla pateks į vieną stalčių su girtų vairuotojų, todėl niekas jos neatvers.

Baudą sumokėti Artūras gali, tačiau trejiems metams netekti pažymėjimo – tai jau problema.

22 metų stažą turintis panevėžietis pragyvenimui užsidirba vairuodamas. Pastaraisiais metais dažniausiai sėsdavo prie mikroautobuso vairo ir emigrantų pamėgtais maršrutais vežiodavo žmones bei krovinius.

„Dabar likau be darbo, turiu išlaikyti du vaikus, mokėti paskolas. Net nežinau, ką daryti ir kur dėtis. Dėl tokių niekų galiu viską prarasti“, – nevilties neslėpė panevėžietis.

„Lukoil“ įvykio nesureikšmina

„Lukoil“ degalinių tinklo saugos vadovas Kęstutis Ditkus nelinkęs sureikšminti šio įvykio. Jo teigimu, viskas vyko laikantis nustatytos tvarkos: apie avariją pranešta policijai, o nuobaudą vairuotojui skyrė teismas.

„Užfiksavę tokius įvykius, visą informaciją perduodame policijai. Toliau jau pareigūnai atlieka tyrimą“, – komentavo bendrovės atstovas.

Kokia žala buvo padaryta plovyklos durims ar jų mechanizmui, pašnekovas atsakyti negalėjo. K.Ditkaus teigimu, tai sprendžia draudimo kompanijos ekspertai.

Įvykių, anot pašnekovo, būna daug, o specifinės procedūros dėl situacijų, panašių į tą, kurioje atsidūrė panevėžietis, nėra numatytos.

„Susisiekti su vairuotoju negalime jokiu kitu būdu – tik per policiją, o tam turi rašyti pareiškimą. Tas pat galioja kiekvieno įvykio metu“, – aiškino saugos vadovas.

Jis patvirtino, kad padaryta žala ne visuomet fiksuojama iškart po įvykio. Būna taip, kad degalinės operatorius pažeidimus pastebi tik apžiūrėdamas teritoriją. Tačiau pasitaiko ir atvejų, kai apie incidentus praneša patys vairuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.