Pirmasis „Apple“ automobilis: visai ne toks, kokį įsivaizduojate

Ryškiai raudonos spalvos lenktynių bolidas, kurį matote nuotraukoje oficialiai gali būti laikomas pirmuoju „Apple“ automobiliu.

Su šiuo „Porsche 935“ aktorius Paulas Newmanas 1979 metų Le Mano lenktynėse užėmė antrąją vietą.<br>Gooding &amp; Company/Mathieu Heurtault nuotr.
Su šiuo „Porsche 935“ aktorius Paulas Newmanas 1979 metų Le Mano lenktynėse užėmė antrąją vietą.<br>Gooding &amp; Company/Mathieu Heurtault nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2016, 12:04 PM, atnaujinta May 19, 2017, 12:51 AM

Natūralu, kad daug kam gali kilti klausimų dėl šio teiginiu pagrįstumo, juk elektronikos giganto konstruojama transporto priemonė dar tik ruošiama gamybai.

O šis automobilis dienos šviesą išvydo prieš 36 ir kadaise jį vairavo pats Paulas Newmanas. Su Holivudo istorija mažiau susipažinusiems skaitytojams priminsime, kad šis aktorius praeityje gavęs ne vieną „Oskarą“ ir „Auksinį gaublį“ taip pat buvo aistringas lenktynininkas.

Prizinė vieta tapo sensacija

Visos varžybos, kuriose jis dalyvavo sulaukdavo išskirtinio žiniasklaidos dėmesio, tačiau P. Newmanui buvo sunku įrodyti visiems savo gebėjimus trasoje. Visuomenės akyse jis buvo dar vienas turtuolis, galintis sau leisti labai brangų hobį.

Žinomas aktorius nuolatos užimdavo lenktynėse prizines vietas, tačiau jo vairavimo įgūdžių žmonės vis tiek labai rimtai nevertino. Panaši situacija susiklostė ir tuomet, kai 1979 metais jis pasirodė garsiausiose visame pasaulyje ištvermės lenktynėse Le Mane.

Holivudo žvaigždei pasaulinės žiniasklaidos skiriamas dėmesys tais metais lėmė rekordinį lenktynių žiūrovų skaičių. Net ir tuomet niekas nežiūrėjo į P. Newmaną, kaip į rimtą lenktynininką, todėl su komanda bendroje įskaitoje užimta antroji vieta tapo tikrų tikriausia sensacija.

Todėl kalbant apie 1979 metais vykusias 24 valandų Le Mano ištvermės lenktynės gerokai dažniau minimas ne jų nugalėtojas, o žinomas aktorius, kuris užėmė antrąją vietą.

Pirmas ir kol kas vienintelis

Taigi kodėl šis lenktynių bolidas gali būti laikomas pirmuoju „Apple“ automobiliu?

Daug kas prisimena, kad vienas iš kompanijos įkūrėjų Steve'as Jobsas paskutiniais savo gyvenimo metais buvo žinomas, kaip „Mercedes-Benz“ markės entuziastas. Tačiau aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje jis labiausiai domėjosi „Porsche“.

Kai 1980 metais „Dick Barbour“ su tuo pačiu automobiliu nusprendė dar grįžti į Le Maną, ši komanda sulaukė finansinės paramos iš „Apple“. Šis „Porsche“ tapo pirmuoju ir vieninteliu lenktyniniu automobiliu, kurį rėmė elektronikos technologijų kompanija.

„Dick Barbour“ lenktynių komandai šiuo metu priklausantis P. Newmano kadaise vairuotas „Porsche 935“ rugpjūčio mėnesį bus parduodamas aukcione, kurį „Gooding & Company“ surengs „Pebble Beach“ renginyje. Už automobilį tikimasi gauti nuo 4,5 iki 5,5 mln. dolerių (nuo 4,1 iki 5 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.