Norėjęs pakeisti netikusią detalę vilnietis įstrigo dėl sukčių

Pigų kinišką žibintą įsigijęs vilnietis pasijuto patekęs į aklavietę.

Pigų kinišką žibintą įsigijęs vilnietis pasijuto patekęs į aklavietę.<br>Lrytas.lt nuotr.
Pigų kinišką žibintą įsigijęs vilnietis pasijuto patekęs į aklavietę.<br>Lrytas.lt nuotr.
Šis žibintas, pardavėjų iš „GTV Group“ teigimu, tinka visiems gatvės motociklų modeliams.<br>Lrytas.lt montažas.
Šis žibintas, pardavėjų iš „GTV Group“ teigimu, tinka visiems gatvės motociklų modeliams.<br>Lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 20, 2016, 11:12 AM, atnaujinta May 18, 2017, 9:06 AM

Detalę pardavusi įmonė tikina, kad elektros įranga negrąžinama, nors pirkiniu nepatenkintas vaikinas sako, kad jam reikia ne pinigų, o europietišką standartą atitinkančio žibinto, kuriuo galėtų pakeisti esamą „anglišką“.

Viskas prasidėjo nuo to, kad Martynas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) įsigijo iš Didžiosios Britanijos atgabentą „Honda CB600F Hornet“ motociklą. Jį suviliojo gera kaina, nors vilnietis iš karto žinojo, kad teks keisti motociklo žibintą.

Iš pradžių jis motociklą registravo su laikinais, vadinamaisiais „tranzitiniais“ numeriais. Pabandė gauti ir techninę apžiūrą, tačiau nepavyko, nes esamas priekinio žibinto spindulys skirtas eismui kairiąja puse.

Nesėkmingas pirkinys

Ėmęs ieškoti naujo žibinto vaikinas interneto forumuose išgirdo, kad originali detalė kainuoja apie 400 eurų. Todėl detalių parduotuvėje „GTV Group“ radęs žibinto analogą už 60 eurų, Martynas ilgai nedvejojo. 

„Greitai nuvykau į vietą pasiimti detalės. Savojo žibinto išardyti nespėjau, o ir motociklą buvau palikęs toli nuo Vilniaus, todėl pasitikėjau pardavėjais“, – pasakojo jis.

Pastarieji vaikiną patikino, kad žibintas jo „Hornet“ tikrai tiks. Martynas dar pasiteiravo apie galimybę pakeisti detalę, jei ši pasirodys netinkama, tačiau pinigus paėmęs pardavėjas prasitarė, kad paprastai to nedaro.

„Nusprendžiau rizikuoti, taip pat ir pasakiau, sumokėjęs paėmiau detalę ir išvažiavau“, – prisiminė vairuotojas.

Kadangi motociklas buvo toli nuo Vilniaus, išbandyti, ar detalė bus tinkama vaikinas laiko rado tik savaitės pabaigoje. Jis planavo pakeisti detalę ir važiuoti tiesiai į pakartotinę techninę apžiūrą. Tačiau viskas klostėsi kiek kitaip.

„Išardęs žibintą pamačiau, kad netinka elektros jungtis, tačiau dar blogiau tai, jog nebuvo kur dėti gabaritinės šviesos lemputės. Aš jau nekalbu apie tai, kad žibintas buvo pernelyg siauras“, – savo problemas įvardino Martynas.

Terminų painiava

Vaikinas pasakojo šeštadienio rytą susisiekęs su „GTV Group“ motociklų detalių pardavėjais, tačiau čia jam paaiškino, kad reikiamas darbuotojas bus tik pirmadienį ir patarė skambinti tada. Tačiau savaitės pradžioje vykęs pokalbis jokių rezultatų nedavė.

„Jie man aiškino, kad yra pardavę ne vieną tokį žibintą ir dažniausiai žmonės likdavo patenkinti. Taip pat pažymėjo, kad žibintą būčiau galėjęs grąžinti anksčiau, nors parduodami jokio termino neminėjo, o ir tai įrodančio čekio nėra“, – konfliktinę situaciją iliustravo vilnietis.

Pardavėjas Martynui priminė jo paties žodžius, kad šis rizikuos, todėl dabar gali daryti ką tik nori – niekas jam detalės nepakeis ir pinigų negrąžins.

„Tai tapo gera pamoka man, nepirkti detalių be tai įrodančio čekio ir netikėti pardavėjų geranoriškumu. Nemanau, kad pavyks atgauti pinigus, tačiau galbūt pasidalinęs šia istorija padėsiu kitiems išvengti tokių klaidų“, – pasakojo vilnietis.

Nepriima dėl sukčių

„GTV Group“ vadovas Tautvilas Šlėgus pabrėžė, kad motociklininkas, pirkdamas žibintą, buvo įspėtas, jog detalės grąžinti nebus galima. Elektros įrenginiai patenka ir į oficialų Lietuvoje teisiniais aktais įtvirtintą Negrąžinamų ir nekeičiamų kokybiškų prekių sąrašą, taisyklės skelbiamos ir parduotuvėje.

Tačiau jis atskleidė paprastesnę priežastį, kodėl žibintai nepriimami – tokiu būdu įmonė saugosi nuo sukčių.

„Labai dažnai pasitaiko atvejų, kad žmonės tokius žibintus nusiperka, pereina techninę apžiūrą, paskui įsideda savo seną žibintą ir atveža mums grąžinti. Dėl tos priežasties, mes juos arba nuomojame, arba parduodame“, – aiškino pašnekovas.

Jis pastebėjo, kad taip elgiasi motociklus iš JAV ar Didžiosios Britanijos įsigiję vairuotojai. Nepaisant to, kad užsienietiški žibintai Lietuvos keliuose akina aplinkinius, vairuotojai, perėję techninę apžiūrą, vis vien dažnai pakeičia žibintus atgal į gamyklinius, mat šie gražiau atrodo, o pirkti originalų Europos standarto žibintą – gaila pinigų.

T. Šlėgus pažadėjo padėti išspręsti Martynui kilusią problemą su žibintu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.