Kas yra „winterbeater'is“? Lietuviai šį terminą supranta visiškai neteisingai

Šalyje iškritus pirmajam sniegui galiniais ratais varomų automobilių, o ypač senesnių 3 serijos BMW modelių, kainos automatiškai šokteli aukštyn.

Žiemai skirto automobilio (angl. „winter beater“) eksploatacijos kaštai turi būti kiek įmanoma mažesni, tačiau saugumo pamiršti nederėtų.<br>Vlado Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Žiemai skirto automobilio (angl. „winter beater“) eksploatacijos kaštai turi būti kiek įmanoma mažesni, tačiau saugumo pamiršti nederėtų.<br>Vlado Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Žiemai skirto automobilio (angl. „winter beater“) eksploatacijos kaštai turi būti kiek įmanoma mažesni, tačiau saugumo pamiršti nederėtų.<br>newspress.co.uk nuotr.
Žiemai skirto automobilio (angl. „winter beater“) eksploatacijos kaštai turi būti kiek įmanoma mažesni, tačiau saugumo pamiršti nederėtų.<br>newspress.co.uk nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-13 10:03, atnaujinta 2017-04-18 02:32

Tai lemia auganti tokių automobilių paklausa, mat aštrių pojūčių trokštantys jaunuoliai ieško „winterbeater'ių“ – „žiemos užmušėjų“.

Dauguma jų įsivaizduoja, kad tai – pasilinksminimams ant sniego skirtas automobilis, bet nežino, ką šis užsienyje populiarus terminas reiškia iš tiesų.

Pigus automobilis žiemai

Tikroji šio anglų kalbos žargono reikšmė, kurią nurodo dauguma miesto kultūrai skirtų užsienio tinklapių, skambėtų maždaug taip: „senas pigus automobilis, naudojamas žiemą, kai nuo sniego ir druskų saugoma numylėta mašina stovi garaže“.

Saugoti puoselėjamas transporto priemones įpratę technikos entuziastai visame pasaulyje. Jei tik gyvena klimato juostoje, kuriai būdingas iš šaltasis sezonas, ne vienas jų prieš kiekvieną žiemą mašinas „užkonservuoja“.

Ir kol lauke sninga, o keliai yra barstomi, naudoja niekuo neišskiriančius automobilius. Tankiau apgyvendintuose Europos regionuose, kur keliai valomi, įprastai tai yra koks nors kuklus hečbekas – „Volkswagen Golf“, „Toyota Corolla“, „Ford Focus“ ar pan.

Sudėtingesnėmis eismo sąlygomis įprasta rinktis keturių ratų pavarą turinčius modelius. Tai gali būti vos krutanti „Subaru Impreza“ su kukliu atmosferiniu 1,5 litro darbinio tūrio varikliu ar 2,5 litro dyzelinį agregatą turinti „Audi A6“.

Ne chuliganų mašinos

Taigi jaunuoliai, kurie nori įsigyti galiniais ratais varomą automobilį su galiojančia technine apžiūra ir (pageidautina) užvirintu diferencialu iš tiesų ieško mašinos, kurią galėtų vairuoti chuliganiškai.

Kartu ir angliškas terminas „winter beater“, Lietuvoje šiek tiek išsigimė ir siejamas tik su tokių chuliganų automobiliais.

Visgi verta pažymėti, kad nuotykių ieškantis jaunimas ir žiemos automobilius naudojantys rimtesni technikos entuziastai turi šį tą bendro.

Tiek vieniems, tiek kitiems yra svarbu, kad transporto priemonės eksploatacija kuo mažiau kainuotų.

Jaunimui tiesiog trūksta lėšų dėl mažesnių pajamų, o vyresniems tai dažnu atveju yra ne pirmas ir netgi ne antras automobilis šeimoje, todėl papildomas išlaidas taip pat reikia skaičiuoti.

Svarbiausia, kad važiuotų

Todėl priešingai šalyje susiformuotam žieminio transporto įvaizdžiui, automobilis turėtų būti tvarkingas. Išorė gali atrodyti baisiai, tačiau šiuo atveju svarbiausia žiūrėti, kad visi svarbiausi mazgai veiktų.

Taip pat racionalus pasirinkimas yra mažesnio darbinio tūrio ir galios variklius turintys automobiliai. Tokiu būdu teks mažiau mokėti už civilinės atsakomybės draudimą ir rečiau važiuoti į degalinę.

Verta atkreipti dėmesį į padangas. Saugumas kelyje yra svarbiausia ir jei jau apžiūrėdami automobilį ratus įvertinote tik patenkinamai, verta teirautis pardavėjo kito komplekto arba atsisakyti sandorio.

Populiariausi šalyje modeliai gali atrodyti nuobodūs, tačiau pasirinkę tinkamą automobilį žieminę transporto priemonę gali gauti už labai mažą kainą.

Kada pirkti nėra prasmes?

Reikia atkreipti dėmesį į modelius, kurių vertė krenta lėtai. Pardavę tokį po žiemos galbūt netgi nepatirsite nuostolių.

Venkite automobilių, prie kurių galėtumėte prisirišti. Pradėti puoselėti rūdžių rinkinį bus labai brangu.

Verta pažymėti, kad papildoma transporto priemonė žiemai ne visuomet yra gera mintis. Jei ant jau turimo automobilio kėbulo jau pastebite korozijos židinius, pastatydami jį į garažą žiemai eksploatacijos trukmės neprailginsite.

Su mašina, prie kurios nepraleidote daugybės vakarų garaže ir kurios vertė laikui bėgant tikrai neaugs, vertėtų tiesiog važinėti kiekvieną dieną. 

Logiškas sprendimas uždaryti žiemai automobilį garaže, jei tai yra retas ar klasikinis modelis. Tokiu atveju tinkama jo priežiūra gali tapti pačia geriausia investicija.

Ne pats patogiausias, tačiau galimas variantas žiemą yra ir viešasis transportas. Mobilumo trūks, tačiau sutaupyti tikrai pavyks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.