Ukrainos vairuotojai ruošia peticiją Lietuvos valdžiai: reikalavimas stebina

Automobilius lietuviškais numeriais vairuojantys ukrainiečiai šio įpročio atsisakyti neketina.

Šimtai tūkstančių automobilius lietuviškais numeriais vairuojančių ukrainiečių tapo grėsminga jėga.<br>Ekrano nuotr.
Šimtai tūkstančių automobilius lietuviškais numeriais vairuojančių ukrainiečių tapo grėsminga jėga.<br>Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2017, 6:37 AM, atnaujinta Aug 1, 2017, 11:11 AM

Priešingai, jie tikisi, kad Lietuva pakeis savo įstatymus ir įsteigs gimtojoje jų šalyje techninių apžiūrų centrus bei „Regitros“ padalinius.

Tuo tikslu netgi susikūrė bendraminčių grupė, kuri pasivadino „Avto Jevro sila“ (AJS). Savo tinklalapyje jos atstovai garsiai skelbia susivieniję, kad save apgintų.

Vienas svarbiausių darbų jų planuose – užtikrinti, kad automobilius lietuviškais numeriais vairuojantys ukrainiečiai techninę apžiūrą galėtų pereiti savo šalyje.

Siūlo pasirašyti peticiją

Tautiečius, kuriems tai aktualu, jie kviečia pasirašyti Lietuvos Vyriausybei skirtą peticiją. Jie tikisi, kad surinkę pakankamai parašų privers mūsų šalies valdžią keisti įstatymus jų naudai.

Užpildytus peticijos lapus su parašais ukrainiečių prašoma pristatyti į artimiausią AJS padalinį arba siųsti paštu.

Peticijos idėjos autoriai žada, kad kai tik jų prašymas virs tikrove, visi dokumentą pasirašę vairuotojai techninę apžiūrą Ukrainoje galės atlikti pirmieji. Taip pat tikina, kad jiems tai bus pigiau nei tiems, kurie prie neprisidėjo prie peticijos.

Kreipimosi rašte dėstoma, kad šiuo metu Ukrainoje neva važinėja beveik 1,5 mln. automobilių su lietuviškais registracijos dokumentais. Esą vietiniai taip elgiasi todėl, kad neišgali įsigyti mašinų namų rinkoje.

Šis skaičius gerokai perdėtas, nes visoje Lietuvoje registruota tik apie 1,3 mln. automobilių, bet tiesa, kad nemažai jų nusiperka ukrainiečiai ir parsigabenę į Ukrainą nepersiregistruoja dėl didelių mokesčių.

Tai jau virto problema ir Lietuvos vairuotojams, nes šie automobiliai Ukrainoje paprastai važinėja nedrausti, o jų vairuotojų padarytą žalą tenka atlyginti Lietuvos transporto priemonių draudikų biurui, kurį išlaiko mūsų šalies vairuotojai. 

Varžo muito mokesčiai

Anot ukrainiečių, automobiliai iš Lietuvos tokie populiarūs todėl, kad senesniems nei 2010 metų automobiliams taikomi milžiniški muito mokesčiai.

„Pagal kainą tokie automobiliai 90 proc. ukrainiečių yra neįperkami. Vidutinis mėnesio darbo užmokestis pas mus siekia 250 eurų“, – dėsto peticijos autoriai.

Dėl to kreipdamiesi į Lietuvos valdžią ukrainiečiai prašo, kad jiems būtų suteikta galimybė Ukrainoje atlikti lietuvišką techninę apžiūrą ir visas registracijos procedūras.

Jie guodžiasi, kad artimiausias „Regitros“ padalinys yra toliau nei už tūkstančio kilometrų.

Lietuvos valdžios atstovų prašoma įsteigti Ukrainoje techninės apžiūros centrus ir „Regitros“ padalinius arba duoti teisę juridiniams asmenims teikti minėtų institucijų paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.