Pirkėjas prašo automobilį parduoti išsimokėtinai: ką tai reiškia ir ką būtina žinoti

Pirkėją labai domina jūsų automobilis, tačiau jis negali iš karto sumokėti visos prašomos sumos. Siūlo dalį pinigų duoti iškarto, o likusius – grąžinti per nurodytą laikotarpį. Pažįstama situacija?

Turėkite omenyje, kad skolos raštelis didesnei nei 3 tūkst. eurų sumai be notaro patvirtinimo laikomas negaliojančiu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Turėkite omenyje, kad skolos raštelis didesnei nei 3 tūkst. eurų sumai be notaro patvirtinimo laikomas negaliojančiu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Turėkite omenyje, kad skolos raštelis didesnei nei 3 tūkst. eurų sumai be notaro patvirtinimo laikomas negaliojančiu.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Turėkite omenyje, kad skolos raštelis didesnei nei 3 tūkst. eurų sumai be notaro patvirtinimo laikomas negaliojančiu.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Turėkite omenyje, kad skolos raštelis didesnei nei 3 tūkst. eurų sumai be notaro patvirtinimo laikomas negaliojančiu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Turėkite omenyje, kad skolos raštelis didesnei nei 3 tūkst. eurų sumai be notaro patvirtinimo laikomas negaliojančiu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 30, 2017, 6:26 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 5:25 PM

Žinučių su tokiais prašymais yra gavęs ne vienas automobilį pardavinėjęs vairuotojas.

Toks sandoris neatrodo viliojančiai, jam paprastai ryžtasi tik tie, kurie nori greitai parduoti turimą transporto priemonę.

Bet svarbiausias klausimas, ar saugu taip parduoti automobilį?

Teisininkai atkreipė dėmesį, kad šiuo atveju visuomet atsiranda papildoma rizika skolos paprastai neatgauti. Be to, svarbu pasidomėti pirkėjo kredito istorija, o skolos raštelį patvirtinti pas notarą.

Patys apsunkina situaciją

Advokato Vidmanto Baumilos padėjėja Rasa Steponavičienė atkreipė dėmesį, kad skolos raštelį ar vekselį tiesiog privalo patvirtinti notaras.

Labiau išprusę sukčiai žino, kad jei piniginio sandorio suma viršija 3 tūkst. eurų, jis turi būti tvirtinamas pas notarą.

„Jei su asmeniu, kuris pirks automobilį, pasirašote vekselį, bet jo neįtvirtinsite pas notarą, o skolos suma, tarkime, bus 5 tūkst. eurų, dokumentas negalios“, – pabrėžė teisininkė.

Ji sakė, kad tokiu atveju žmogus labai apsunkina savo situacija, mat jam pačiam teks pareiga įrodyti, kad kitas asmuo jam nesumokėjo.

Civilinis kodeksas numato tokią galimybę, tačiau tai padaryti bus sudėtinga.

„Tuomet teks kreiptis į teismą, kuris jūsų ieškinį nagrinės bendra tvarka. Faktą, kad pinigai buvo nesumokėti teks įrodinėti pačiam“, – pažymėjo R. Steponavičienė.

Visgi prieš kreipiantis į teismą reikėtų pasvarstyti, ar turėsite ką panaudoti, kaip įrodymą.

Be teismo – greičiau

Jei vekselis buvo patvirtintas taip, kaip tai numato įstatymas, procedūra bus gerokai paprastesnė.

Pakanka aktyvuoti vekselį, t. y. iki jo galiojimo pabaigos likus keletui dienų ir ne vėliau kaip praėjus trims dienoms po to, kai pinigai jau turėjo būti sumokėti išsiųsti skolininkui pranešimą registruotu laišku.

Jame turite priminti apie prievolę susimokėti ir nurodote terminą, per kurį dar gali tai padaryti. Tarkime, penkias darbo dienas. Jei į pirmąjį pranešimą asmuo nereaguoja, antrą kartą reikia siųsti reikalavimą.

„Visa tai privalote siųsti registruoti paštu, kadangi gavėjui nereaguojant galėsite juos susirinkti kartu su kvitais.

Toliau einate pas notarą, kur jums išduodamas vykdomasis įrašas. Jį gavę jau galite kreiptis į antstolius, kurie skolą išieškos priverstine tvarka“, – komentavo R. Steponavičienė.

Tokiu būdu nereikia kreiptis į teismą, o visa procedūra vyksta gerokai greičiau.

Siūlo pasidomėti pirkėju

Teisininkės teigimu, jei skolininkas yra dirbantis asmuo, ar turi kokį nors turtą, pinigus pavyks atgauti. Kitu atveju ji taps tarsi negyjančia žaizda – antstolis turės reikiamus dokumentus, tačiau negalės atgauti skolos.

„Skolos grąžinimas gali užsitęsti metų metus. Be to, gali nutikti ir taip, kad skolininkui kažkas nutiks, tuomet jos apskritai neatgausite“, – kalbėjo advokato padėjėja.

R. Steponavičienė sakė, kad yra galimybė skolą parduoti kitam kreditoriui. Tačiau galimi pirkėjai visuomet įvertina situaciją, o neperspektyvių skolų niekas neperka.

Teisininkė taip pat priminė, kad jei kitas asmuo sutinka, įmanoma pasidomėti jo kredito istorija.

Šiuo atveju reikia turėti omenyje, kad visos bankinių paskolų sutartys yra registruojamos, tačiau neoficialūs sandoriai iki 3 tūkst. eurų lieka nematomi.

Pašnekovė taip pat patarė kreiptis ir į „Registrų centrą“ bei pasidomėti, ar asmuo turi nekilnojamo turto. Natūralu, kad tokiu atveju galimybė atgauti skolą bus ženkliai didesnė.

Papildomi saugikliai veikia

R. Steponavičienė rekomendavo papildomus saugiklius numatyti ir pirkimo-pardavimo sutartyje.

Anot jos, galima nustatyti, kad automobilio perdavimo sąlygas. Pavyzdžiui, pirkėjas jį gautų tik sumokėjęs visą pinigų sumą.

„Atėjus terminui, per kurį turėjo būti sumokėti pinigai pardavėjas prieš tai įspėjęs pirkėją turi teisę vienašališkai nutraukti pirkimo-pardavimo sutartį.

Tokiu atveju jis atgauna automobilį“, – komentavo teisininkė.

Automobilį išsimokėtinai nusprendusiems parduoti asmenims ji taip pat patarė vengti šabloninių sutarčių ir prieš ryžtantis tokiam žingsniui pasikonsultuoti su teisininku.

Geriau palaukti

Vis tik geriausia nepasiduoti įkalbinėjimams parduoti automobilį išsimokėtinai ir taip pataupyti nervus. Tokiais pasiūlymais patiklius vairuotojus neretai bando medžioti sukčiai, kurių dalis ir taip jau leidžia dienas įkalinimo įstaigose.

Galiausiai, jei žmogus siūlosi sumokėti likusią sumą po mėnesio, gal verčiau abiems tą mėnesį palaukti ir parduoti automobilį už visą sumą iš karto?

Bet jei vis tik pasiryžote parduoti mašiną išsimokėtinai, labai svarbu sužinoti kuo daugiau apie pirkėją, paprašyti parodyti, kur jis gyvena, pamatyti jo namiškius, kad reikalui esant skolininką būtų lengviau surasti.

Taip pat galima iš karto neatiduoti automobilio dokumentų, o duoti tik jų kopiją su aiškiai pažymėta sąlyga, kad automobilis negali būti registruojamas ar perparduotas, kol nesumokėta likusi skola.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.