Pareigūnų poelgis įsiutino vairuotojus: patys daro tai, už ką kitiems atiminėja teises

Dar žiemos sezono pradžioje Lietuvos kelių policijos tarnyba (LKPT) įspėjo vairuotojus, kad už „nelegalias pramogas“ bus atimamos teisės.

Toks pareigūnų elgesys jų kolegoms neatrodo panašus į chuliganišką vairavimą.<br>Ekrano nuotr.
Toks pareigūnų elgesys jų kolegoms neatrodo panašus į chuliganišką vairavimą.<br>Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2018, 12:34 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 8:20 PM

Vis dėlto panašu, kad ir patys pareigūnai mėgsta panaudoti rankinį stabdį, tačiau nelaiko to chuliganišku vairavimu.

Sostinėje vienas vairuotojas užfiksavo, kaip šalia Kareivių gatvės esančioje aikštelėje staigų posūkį „Škoda Yeti“ vairavęs pareigūnas įveikė greičiausiai panaudodamas stovėjimo stabdį.

Vaizdo siužetu vaikinas pasidalijo socialinio tinklapio „Facebook“ grupėje „Viskas apie automobilius“.

Tokį elgesį kelių policija gali traktuoti kaip chuliganišką vairavimą. Pažeidimas užtraukia baudą nuo 450 iki 550 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo vienų iki dvejų metų.

Asmenims, neturintiems teisės vairuoti, – baudą nuo 750 iki 1000 eurų.

Internautai atkreipė dėmesį, kad kelių policijai reikėtų tramdyti chuliganiškai besielgiančius kolegas.

Stabdytų, bet nebaustų

Visgi kelių policijos tarnybos vadovas Vytautas Grašys šiame epizode neįžvelgė chuliganiško vairavimo. Jis svarstė, kad galbūt taip nutiko pareigūnui staigiau pastabdžius.

„Automobilį šiek tiek užmetė, tačiau jis nepakeitė krypties. Šioje vietoje pažeidimo mes neįžvelgiame“, – komentavo jis.

V. Grašys patikino, kad analogiškoje situacijoje eilinis vairuotojas taip pat nebūtų baudžiamas. Visgi jis neatmetė varianto, kad tokioje situacijoje automobilis būtų sustabdytas.   

„Tikrai galima paklausti vairuotojo, ar jam viskas gerai, tačiau nėra būtina bausti dėl chuliganiško vairavimo“, – kalbėjo pareigūnas. Jis paaiškino, kad vairuotojai yra baudžiami tada, kai įžvelgiama tyčinių veiksmų seka.

„Labai gerai matyti, kai tie chuliganiški veiksmai vairuojant automobilį daromi specialiai.

Ypač, kai keičiama kryptis, staigiai stabdoma, slystama šonu ir „piešiamos saulės“, – pridūrė V. Grašys.

Ką laiko chuliganišku vairavimu?

Lietuvos kelių policija atkreipė dėmesį, kad už tokius veiksmus vairuotojai nebaudžiami. Chuliganiškam ar pavojingam vairavimui reikalingos atitinkamos sąlygos.

Anot pareigūnų, chuliganiškas vairavimas – tai transporto priemonių vairavimas vienu metu ar paeiliui padarant kelis grėsmę eismo saugumui keliančius eismo taisyklių pažeidimus.

Tai gali būti lenkimas vietose, kuriose pagal taisykles tai daryti draudžiama, įvažiavimas į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant KET reikalavimus, vairavimas neteisėtai organizuotose transporto priemonių lenktynėse.

Chuliganišku vairavimu taip pat laikomas taisyklių pažeidimas sukėlęs pavojingą situaciją, t. y. privertęs kitus eismo dalyvius staigiai keisti judėjimo greitį, kryptį arba imtis kitokių veiksmų savo ar kitų žmonių saugumui užtikrinti.

Kelių policija trumpai apibrėžė, kad chuliganiškas vairavimas – pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui keliantis KET pažeidimas dėl chuliganiškų paskatų.

„Šiuo atveju, mūsų nuomone, nebuvo nei KET pažeidimo, nei pavojaus“, – reziumavo pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.