Po pareigūnų akibrokšto advokatas įspėjo vairuotojus

Sostinėje vairuotojo įamžintas „Škoda Yeti“ policijos ekipažo pasirodymas staigiame apsnigtos aikštelės posūkyje sukėlė tikrą diskusijų audrą.

Advokato teigimu, paprasto vairuotojo poelgio vertinimas priklausytų nuo pareigūno nuotaikos.<br>Ekrano nuotr.
Advokato teigimu, paprasto vairuotojo poelgio vertinimas priklausytų nuo pareigūno nuotaikos.<br>Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2018, 8:03 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 8:40 PM

Vairuotojas nufilmavo ir paviešino, kaip policijos automobilis staigiai slystelėjo posūkyje, pareigūnui galimai truktelėjus rankinį stabdį.

Lietuvos policija savo „Facebook" paskyroje išsigynė teigdama, kad už tokius veiksmus vairuotojai nebaudžiami.

Bet įrašo komentaruose bemat atsiliepė žmonių, už panašų elgesį netekę teisės vairuoti. 

„Kitą kartą traukdamas rankinį gatvėje jau negalvosiu, kad esu chuliganas.

Jei pareigūnai sakys kitaip – parodysiu jiems šį vaizdo siužetą ir policijos komentarą“, – taip karštas diskusijas sukėlusį įvykį komentavo vienas internautas.

Paaiškinimas neįtikino

Kelių policija trumpai apibrėžė, kad chuliganiškas vairavimas – pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui keliantis Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimas dėl chuliganiškų paskatų.

„Šiuo atveju, mūsų nuomone, nebuvo nei KET pažeidimo, nei pavojaus“, – taip situaciją ir kolegų poelgį įvertino pareigūnai.

Išvydę tokį paaiškinimą vairuotojai negalėjo patikėti savo akimis.

Žmonės taip pat negalėjo patikėti Lietuvos kelių policijos tarnybos paaiškinimu esą galbūt pareigūnų automobilis šonu nuslydo netyčia. Anot vairuotojų, visureigis turi slydimą kontroliuojančias sistemas, kurios šiuo atveju galėjo būti išjungtos.

Įžvelgė neteisybę

Internautai svarstė, kad jeigu dėl panašaus elgesio jie neteko teisių, galbūt dabar vertėtų kreiptis į teismą ir reikalauti kompensuoti patirtą žalą.    

„Man teisės buvo atimtos dėl tokio paties apsisukimo. Kaip jūs galite kalbėti, kad čia nieko tokio?“ – pareigūnų klausė vienas iš praeityje nubaustų vairuotojų.   

Tokį elgesį kelių policija jam traktavo kaip chuliganišką vairavimą. Pažeidimas užtraukia baudą nuo 450 iki 550 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo vienerių iki dvejų metų.

Asmenims, neturintiems teisės vairuoti – baudą nuo 750 iki 1000 eurų.

Priklausytų nuo nuotaikos

Advokato Andriaus Krišpatavičiaus teigimu, tokią situaciją komentuoti yra sudėtinga, nes chuliganiškas vairavimas kiekvienu konkrečiu atveju vertinamas individualiai, todėl visi vairuotojai vis tiek nebus vertinami lygiai.

„Net tą pačią situaciją du skirtingi pareigūnai gali įvertinti nevienodai – vienam gali pasirodyti, kad vairuotojas tyčia slydo per sniegą, o kitam, kad jį natūraliai užnešė“, – sakė advokatas.

A. Krištapavičius pastebėjo, kad tie patys ginčai tarp policijos ir vairuotojų prasideda kiekvieną žiemą.

„Svarbus aspektas yra tai, kad už ši pažeidimą numatytas teisių atėmimas, todėl vairuotojo likimas gali priklausyti ir nuo pareigūno nuotaikos, ir nuo to, kiek jis yra teisiškai išprusęs, kad galėtų vadovautis vidiniu įsitikinimu“, – konstatavo jis.

Nori, kad laikytųsi žodžio

Šioje diskusijoje buvo išsakyta ir dar viena vairuotojų kartojama nuomonė. Anot vieno iš internautų, visuomenė nenori, kad „Škoda“ vairavęs pareigūnas būtų baudžiamas.

Tačiau žmonės nori, kad visiems taisyklės būtų taikomis vienodai, t. y. eiliniai vairuotojai taip pat nebūtų baudžiami už panašius poelgius.

„Lietuvos policija, bet čia jau dvigubi standartai – kai saulutes piešia tuščioje gatvėje, naktį ir niekam nekelia pavojaus, tai jau chuliganiškas vairavimas, kur dar ir bauda nemaža, o kai tas pats rankinis žiemą, prieš nuokalnę, kuomet aplink pilna mašinų tai jau viskas gerai.

Jei pripažintumėt savo kolegų klaidą, nebūtų jokių diskusijų. Nes arba abiem atvejais visiškas chuliganizmas, arba nė vienu. Vidurio čia negali būti", – pastebėjo vienas vairuotojas.

Į jo pastebėjimą policijos atstovai nesureagavo.

Apibrėžė chuliganišką elgesį

Įsivėlę į diskusiją su vairuotojais kelių policijos atstovai papildomai paaiškino, kad pagal susiklosčiusią teismų praktiką, chuliganiškos paskatos – tokios, kai veika daroma dėl aiškaus žmogaus ar visuomenės negerbimo, elementarių moralės bei elgesio normų niekinimo.

Taip pat, kai asmens elgesys yra atviras iššūkis visuomeninei tvarkai, siekiant priešpastatyti save aplinkiniams, pademonstruoti niekinantį požiūrį į juos, arba visai be dingsties, arba panaudojant kaip pretekstą savo veiksmams mažareikšmę dingstį.

„Tad chuliganiškas vairavimas gali būti padaromas tik tyčia, t.y. vairuotojas suvokia, kad elgiasi chuliganiškai“, – pridūrė pareigūnai.

Tačiau toks paaiškinimas - itin abstraktus, nes įrodinėjimas, ką žmogus padarė tyčia ar netyčia gali būti vertinamas labai subjektyviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.