Ukraina ėmė nemokamai dalinti mašinas su lietuviškais numeriais – yra tik viena sąlyga

Valstybinė aikštelė „OpelMarket“ nemokamai dalina konfiskuotus automobilius su lietuviškais ir kitų Europos šalių registracijos numeriais.

Ukrainos muitinės pareigūnų konfiskuoti automobiliai dalinami nemokamai, tačiau dėl aiškių priežasčių tuo mažai kas susivilioja.<br>M. Patašiaus nuotr.
Ukrainos muitinės pareigūnų konfiskuoti automobiliai dalinami nemokamai, tačiau dėl aiškių priežasčių tuo mažai kas susivilioja.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2018, 12:12 PM, atnaujinta Mar 30, 2018, 12:47 PM

Tačiau yra viena svarbi sąlyga – transporto priemonę gavęs asmuo privalo sumokėti muito ir kitus mokesčius.

Kai kurie iš siūlomų automobilių yra pristatomi valstybės įmonės tinklapyje.

Saugo šimtus automobilių

Pavyzdžiui, visai neseniai buvo pasiūlytos trys į aikštelę pristatytos mašinos – 1996 metų BMW 320, 1991 metų „Volkswagen Passat“ ir 1996 metų „Mercedes-Benz E 220“.

UBR.ua portalo žurnalistai patikslino, kad „OpenMarket“ automobilių yra daug, tačiau ne visi jie čia atsidūrė vien tik dėl europietiškų registracijos numerių.

„Tai daugiausiai už kontrabandą muitinėje konfiskuotos transporto priemonės. Įprastai čia jų stovi ganėtinai daug – manau, nuo 300 iki 500 mašinų.

Tikslios statistikos nefiksuojame, tačiau beveik visi iš vakarinių rajonų pas mus patenka dėl šios priežasties.

Taip pat ne viską atiduodame nemokamai“, – aiškino valstybinės aikštelės generalinis direktorius Viktoras Višniovas.

Lauktų didžiuliai mokesčiai

Nors automobiliai dalinami nemokamai, tačiau tai nereiškia, kad būsimiems savininkams tai nieko nekainuoja. Pagrindinė dovanojimo sąlyga – importo dokumentai turi būti sutvarkyti laikantis visų reikalavimų.

„Nemokamai duodamas turtas gali būti perimtas tik laikantis sąlygos, kad bus sumokėti muito ir kiti mokesčiai“, – komentavo aikštelės vadovas.

O mokėti tektų išties nemažai. Pačios saugojimo aikštelės specialistų vertinimu, už vieną automobilį tektų sumokėti nuo 163 iki 223 tūkst. grivinų (nuo 5 iki 6,8 tūkst. eurų).

Ukrainos žiniasklaida rašo, kad pigiau būtų skelbimuose rasti panašią mašiną, už kurią mokesčiai jau būtų sumokėti.

„Dėl nustatytų didžiulių muito mokesčių šių automobilių labai dažnai nepavyksta parduoti. Tuomet juos tenka tiesiog atiduoti nemokamai“, – pažymėjo V. Višniovas.

Dovanoja ne bet kam

Situaciją apsunkina ir faktas, kad nemokamai toks turtas gali būti perduotas ne bet kam.

Pagal Ukrainoje galiojančius įstatymus, automobilius gali gauti tik valdžios atstovai, sveikatos apsaugos, švietimo, socialinės rūpybos specialistai, teisėsaugos pareigūnai, kalėjimų darbuotojai ir asmenys dirbantys karinėse struktūrose.

Transporto priemonės taip pat gali būti dovanojamos labdaringais tikslais arba tiesiog atiduotos perdirbimui.

Ukrainos žurnalistai pastebėjo, kad laikantis šio punkto muito mokesčius daugeliu atvejų mokėtų valstybinėse institucijose dirbantys žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.