Žadate važiuoti į Lenkiją? Kaimynų policija turi staigmeną

Jei per pastarąsias keletą savaičių kelių policija, užuot skyrusi baudą, jus tik įspėjo, tai tikrai nereiškia, kad jūsų kelyje pasitaikė labai geros širdies policininkas. Dabar Lenkijoje baudų nebegauna daugybė pažeidimus padariusių vairuotojų.

 Lenkijos pareigūnai ėmė beveik nebausti vairuotojų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Lenkijos pareigūnai ėmė beveik nebausti vairuotojų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Lenkijos pareigūnai ėmė beveik nebausti vairuotojų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Lenkijos pareigūnai ėmė beveik nebausti vairuotojų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Lenkijos pareigūnai ėmė beveik nebausti vairuotojų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Lenkijos pareigūnai ėmė beveik nebausti vairuotojų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-05-06 15:29, atnaujinta 2018-05-07 14:23

Žodinėmis pastabomis pastaruoju metu baigiasi dauguma „pasimatymų“ su kelių policijos pareigūnais. Dabar baudos kvitų išrašoma net 20 kartų mažiau nei praėjusiais metais, rašo Lenkijos televizijos kanalo TVN24 interneto svetainė „tvnwarszawa.tvn24.pl“.

Varšuvos kelių policijos pareigūnai vairuotojams išrašo baudos kvitus tik už sunkiausius pažeidimus. Kaip išsiaiškino televizijos kanalo žurnalistai, tai yra protestas prieš sąlygas, kuriomis policijai tenka dirbti.

Dar nuo Velykų trunkančio protesto priežastis vienas policininkas apibūdino taip: „Mažas darbo užmokestis, „šuoliuojantys“  reikalavimai ir atmosfera darbe. Daugiau taip dirbti nebeįmanoma. Mums atsibodo“.

Vairuotojai tik įspėjami

Todėl pareigūnai nusprendė, kad sustabdę kelių eismo taisykles pažeidusius vairuotojus, juos tik įspės, neišrašydami baudos kvitų. Leistina ir tokia baudos forma, nors vairuotojui ji yra kur kas „malonesnė“, nei atsisveikinimas su keliais šimtais zlotų ar baudos taškų kraičio krovimas.

Žurnalistų gauti oficialūs policijos duomenys šią informaciją patvirtina. Atlikus pateiktų skaičių analizę paaiškėjo, kad nuo balandžio pradžios kelių policija skyrė baudas tik 496 pažeidėjams, t.y., ne daugiau kaip 20-iai per dieną. 

Tuo tarpu per pirmuosius tris šių metų mėnesius baudų buvo  skirta net 27 103, t.y., daugiau nei 300 per dieną. Per visus praėjusius metus šis vidurkis buvo dar didesnis – vidutiniškai 414 baudų per dieną.

„Dabar mes skiriame baudas tik už rimčiausius pažeidimus. Tokius, kurie kelia realią grėsmę kitiems eismo dalyviams“, – aiškina leidinio  pašnekovas.

Pareigūnai veikia pagal įstatymą. Kiekvieną kartą, kaip teigia Sostinės kelių policijos valdybos atstovas spaudai Sylwesteris Marczakas, priklausomai nuo to, kaip patruliuojantis policininkas įvertins situaciją, jis nuspręs, ar išrašyti baudos kvitą, ar apsiriboti kelių eismo taisykles pažeidusio vairuotojo įspėjimu.

Policija dirba intensyviai

Oficialūs duomenys taip pat rodo, kad policininkai nedirba mažiau nei ankstesniais metais.

„Vien tik praėjusią savaitę sostinės policijos pareigūnai atliko 10 416 patikrinimų. Pareigūnai patikrino beveik 9 tūkst. automobilių, sulaikė daugiau kaip 100 įkaušusių vairuotojų ir atėmė vairuotojų pažymėjimus iš 121 asmens, sukėlusio grėsmę eismo saugumui. 

Praėjusią savaitę taip pat atlikti 25 044 vairuotojų blaivumo patikrinimai“, – pabrėžiama redakcijai išsiųstame Sostinės kelių policijos valdybos  spaudos tarnybos el. laiške.

Kol profsąjungos atstovai derasi su valdžia dėl geresnių darbo sąlygų ir kitų įsisenėjusių problemų sprendimo, Varšuvos kelių policijos pareigūnai ir toliau dirba savo darbą. 

Pasak S. Marczako, saugumo lygis sostinės keliuose pastaruoju metu išaugo, nes žuvusiųjų skaičius per pirmąjį šių metų ketvirtį sumažėjo iki 26, tuo tarpu praėjusiais metais Varšuvoje ir devyniose apskrityse eismo įvykių metu žuvo 32 žmonės.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.