Keisčiausias išradimas: turėjo apsaugoti nuo nelaimių, bet viskas baigėsi kitaip

20 amžiaus pradžia buvo didelių permainų laikotarpis. Tarp arklių traukiamų vežimų vis dažniau pasirodydavo automobiliai. 

 Mičigano valstijoje inžinierius Uriah Smithas užpatentavo ant automobilio priekio montuojamą medinę arklio galvą.<br> JAV patentų biuro nuotr.
 Mičigano valstijoje inžinierius Uriah Smithas užpatentavo ant automobilio priekio montuojamą medinę arklio galvą.<br> JAV patentų biuro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2018, 10:47 AM

Inžinieriai iš karto suprato, kad tai – perspektyvi pramonės šaka, todėl stengėsi sukurti pačius naudingiausius išradimus. 

Tuo metu Uriah Smithas iš Mičigano užpatentavo ant automobilio priekio montuojamą medinę arklio galvą. Kam? Ir kodėl dabartinis jūsų automobilis šio išradimo neturi?

Automobiliai gąsdino arklius

2014 metais Niujorke žuvo kiek mažiau nei 300 žmonių. Tai – didžiulis skaičius, nes ir vieno žmogaus žūtis yra tragedija. 

Tačiau 1900 metais, kai eismas buvo nelyginamai lėtesnis ir ne toks intensyvus, to paties miesto gatvėse žuvo 200 žmonių. 

Tokia situacija išsilaikė keletą metų. Kodėl? Todėl, kad automobiliai buvo labai naujas reiškinys.

Nelaimes lėmė ne tik vairuotojų patirties ar automobilių saugumo technologijų stygius. Garsiai burzgiantys ir keistai atrodantys automobiliai baidydavo arklius. 

Žmonių pagalbininkai negalėjo suprasti keistai judančių transporto priemonių, kurios atrodė kaip karietos, bet neturėjo nei vieno arklio. Gyvūnai baidėsi ir šokinėjo. 

Būtent jie ir sukėlė daugelį nelaimių, kuriose žuvo žmonės. Reikėjo imtis priemonių ir religingas inžinierius U. Smithas nusprendė, kad reikia arkliams padėti.

Sugalvojo originalų patobulinimą

1899 metais jis užpatentavo automobilį „Horsey Horseless“. Kaip sakė pats Smithas, tai buvo visiškai nauja automobilio forma.   Jo priekyje buvo didelė medinė arklio galva, kuri, anot išradėjo, buvo ir naudinga, ir graži.   Kuo ji galėjo būti naudinga?

Visų pirma, joje buvo paslėptas degalų bakas, o antra – ji turėjo padėti tikriems arkliams priprasti prie automobilių. 

U. Smithas manė, kad arkliai iš tolo pamatys automobilį ir pamanys, kad tai – arklio traukiama karieta. 

Tokiam automobiliui pravažiavus arklys tikriausiai pastebėtų, kad ten tik netikra arklio galva, tačiau tuomet galbūt jau nesibaidytų.

Problema išsisprendė savaime

Idėja buvo labai keista, bet pritraukė investuotojus. Kita vertus, susidomėjimas buvo toks mažas, kad net neaišku, ar U. Smithas pagamino nors vieną prototipą. 

Arklių žinovai sakė, kad idėja vis tiek nebūtų suveikusi. Visų pirma, arkliai nėra kvaili – jie lengvai atskirtų medinę galvą nuo tikro arklio. 

Antra, kitus gyvūnus jie atpažįsta pagal kvapą. Kad ir kiek arklio šlapimo būtų užpilta ant „Horsey Horseless“, automobilio kvapas vis tiek būtų kitoks nei tikro arklio.

Galiausiai, arkliai turi gerą atmintį. Supratę, kad automobiliai iš esmės nepavojingi, prie jų priprato. 

Taip galiausiai ir nutiko – arkliai ėmė vis mažiau baidytis ir nelaimių keliuose buvo vis mažiau. 

Būtent todėl dabar automobilio nepuošia netikri arkliai, nebent vairuojate „Ford Mustang“ ar „Ferrari“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.