Po dukrelės mirties kėdutėje mama įspėjo: tai labai pavojinga

Vos pusantrų metų sulaukusios dukrelės netekusi mama nori įspėti kitus tėvus – vaiko miegas automobilinėje kėdutėje gali baigtis mažylio mirtimi. 

  Vaikiškos kėdutės gali apsaugoti vaiką automobilyje, bet namie jų geriau nenaudoti.<br> 123RF.com nuotr.
  Vaikiškos kėdutės gali apsaugoti vaiką automobilyje, bet namie jų geriau nenaudoti.<br> 123RF.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-24 18:36, atnaujinta 2019-08-07 16:12

1 metų ir 5 mėnesių amžiaus Mia Smith užsnūdo ant svetainės grindų pastatytoje automobilinėje kėdutėje ir niekada nebepabudo. Nors auklė bandė mergaitę gaivinti, ji po dviejų dienų mirė ligoninėje.

Mažylės gyvybė nutrūko dėl uždusimo nuo pozicijos – tai reiškia, kad žmogus negali įkvėpti pakankamai oro dėl pozicijos, kurioje yra jo kūnas, ir taip lėtai uždūsta. 

Mios mama Lisa sako norinti papasakoti apie šią nelaimę tam, kad tėvai suprastų, kaip vaikui pavojinga miegoti automobilinėje kėdutėje tuomet, kai ji nėra automobilyje, o vaikas tinkamai neprisegtas, rašo dailymail.co.uk.

JAV, Teksase gyvenanti Lisa Smith prisiminė lemtingą popietę sulaukusi auklės skambučio, kad Mia neatsibudo po pietų miego. Auklė iškvietė medikus ir mėgino gaivinti mergytę, bet net ir nuvežus į ligoninę vaiko nepavyko išgelbėti. 

Kaip paaiškėjo, auklė leido mergaitei miegoti automobilinėje kėdutėje, pastatytoje kambaryje ant grindų.

Bet saugos diržas nebuvo užsegtas, todėl užsnūdusi mergaitė pačiuožė žemyn, jos pečiai nusileido ir taip užsiblokavo oro patekimas į plaučius.

Dėl šio įvykio auklė buvo suimta ir nuteista trims metams lygtinai dėl netyčinės žmogžudystės. 

Kaip po nelaimės išsiaiškino mama, kai vaikiška saugos kėdutė naudojama automobilyje, jos pagrindas yra kiek pakrypęs taip, kad neblokuoja kvėpavimo takų.

Bet kai kėdutė yra ne automobilyje, o ant lygaus paviršiaus, tai yra ne toks pats pakrypimo kampas ir vaikas gali pasvirti į priekį, o dėl silpnų mažylio kaklo raumenų tai stipriai apriboja galimybę kvėpuoti. 

Jei vaikas paliekamas sėdėti sukritęs, deguonies trūkumas gali sukelti smegenų pažeidimus ar net mirtį.

Tragiška Mios mirtis yra ne vienintelė užfiksuota panaši nelaimė. 2015-aisiais „Journal of Pediatrics“ išleistame tyrime mokslininkai atkreipė dėmesį į vaikų iki 2 metų amžiaus mirtis, įvykusias įvairiose nešyklėse 2004-2008 metais. 

Per penkerius metus JAV taip mirė net 47 kūdikiai, 31 iš jų – automobilinėse kėdutėse. Tyrėjų duomenimis, net 48 proc. šių mirčių įvyko dėl uždusimo dėl pozicijos.

Dukrelės netekusi L.Smith apie šį pavojų stengiasi įspėti kitus tėvus.

„Vaikščiodama po miestą matau kitus žmones, kurie naudoja automobilines kėdutes ant kėdžių restoranuose ar padeda jas ant grindų prie stalo, – sakė moteris. – Prieinu prie jų ir sakau: „Žinote, aš turėjau 17,5 mėnesio dukrą, kuri mirė, ir noriu, kad būtumėte tikrai atsargūs“.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2018 metų rugpjūčio 24 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.