Vagys nebeslepia veidų: prisidengia vogtais numeriais ir kratosi atsakomybės

Lietuvos degalinių savininkai ir darbuotojai sako nežinantys, kaip kovoti su degalų vagimis, kurie iš degalinių sprunka nesusimokėję. Brangstant degalams, tokių vagysčių daugėja. O sugavus vagis, jie atsiperka tik administracine bauda, kurios nemoka ir vagia toliau.

 Vagys degalus pasisavina net pernelyg nesislėpdami.<br> Stop kadras/lrt.lt nuotr.
 Vagys degalus pasisavina net pernelyg nesislėpdami.<br> Stop kadras/lrt.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Oct 12, 2018, 6:44 PM, atnaujinta Oct 12, 2018, 6:50 PM

Degalinės „Stateta“ vadovas Žilvinas Povilaitis teigia, kad pasitaiko labai įžūlių vagių, kai kurie jų jau yra teisti net keliasdešimt kartų.

„Būna ant automobilio uždedami vogti numeriai ir policijai tai apsunkina darbą. Būna, susipila pilną baką degalų, „gazas – dugnas“ ir – pro vaikus, pro žmones. Tai dažniausia būna daug kartų teisti asmenys. Yra buvę, kai asmuo teistas 32 kartus baudžiamąja atsakomybe“, – sako  Ž. Povilaitis.

Lietuviškų degalinių sąjungos tarybos pirmininkas Karolis Stasiukynas sako, kad vagių automobiliai, dideliu greičiu sprukdami iš degalinių, dažnai kelia pavojų aplinkiniams: „Nepaisant visko, su suklastotais numeriais arba su vogtais numeriais lekiama, nepaisant kelių eismo taisyklių lekiama į gatvę.“

Daugiausia tokių vagysčių fiksuojama Vilniuje ir Klaipėdoje. Degalų vagys suaktyvėja pavasarį, rudenį ir ėmus didėti jų kainoms.

O vagysčių pikas prasidėjo prieš porą metų, kai už administracinės teisės pažeidimus panaikinta arešto galimybė. Degalai vagiami, kad jų vertė nesiektų 150 eurų, kada jau būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė.

„Smulkūs vagys tikrai prisibijodavo administracinio arešto, nes už kiekvieną sekančią vagystę jiems grėsė iki 30 parų. Šiandien to nėra, ir jei tyrėjai neįžvelgia sistemiškumo, tai yra pavieniai atvejai arba sunku įrodyti tą sistemiškumą, tai jie apsiriboja tik administracine nuobauda“, – pastebi Vilniaus miesto 2-ojo policijos komisariato viršininkas Erikas Jalovikas.

Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė teigia, kad pastaruoju metu vagys yra itin įžūlūs ir vagiliauja per daug nesislėpdami.

„Vagys, galima sakyti, suįžūlėjo, kadangi, jei ankščiau dar slėpdavo veidus, dabar iš esmės tai daroma atvirai. Labai daug tokių atvejų, kada policija pagauna, penktadienį jis jau sulaikytas, o pirmadienį jis vėl atvažiuoja ir vėl apvažiavęs kelis tinklus pavagia degalus“, – sako D. Jokšienė.

Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovė teigia, kad sugavus vagį, kol vagystė išaiškinama ir paskiriama bauda, gali užtrukti iki metų ar ilgiau. Ji sako, kad iš degalų vagių turi būti konfiskuojami vagysčių įrankiai - automobiliai. O tų pačių asmenų kelios tokios pat nusikalstamos veikos - jungiamos į vieną bylą. Vilniaus antrojo policijos komisariato viršininkas E. Jalovikas sako, kad esant galimybei tokios pačios vagystės jungiamos į vieną bylą. Tačiau kartais tai būna sudėtinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.