Didžiulėje eilėje įstrigęs vairuotojas užfiksavo, ką veikia muitininkas: „Mes gi ne žmonės“

Artėjant šventėms Lietuvos pasienyje su Baltarusija kasdien ėmė formuotis vis didesnės eilės, o ketvirtadienio rytą Medininkų pasienio poste galimybės kirsti valstybės sieną laukė 490 krovininių automobilių.

 Vairuotojas užfiksavo, ką išvydo pasienyje.<br> Ekrano nuotr.
 Vairuotojas užfiksavo, ką išvydo pasienyje.<br> Ekrano nuotr.
 Vairuotojas užfiksavo, ką išvydo pasienyje.<br> Ekrano nuotr.
 Vairuotojas užfiksavo, ką išvydo pasienyje.<br> Ekrano nuotr.
 Vairuotojas užfiksavo, ką išvydo pasienyje.<br> Ekrano nuotr.
 Vairuotojas užfiksavo, ką išvydo pasienyje.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2018, 8:48 PM, atnaujinta Dec 20, 2018, 9:14 PM

Pasienio patikros punktuose jokios sistemos nėra sutrikusios ir automobiliai sieną kertą sklandžiai, tačiau dėl didžiulio prieš šventes vežamų prekių kiekio vairuotojams eilėse tenka laukti net daugiau nei parą. 

Daugiausiai vilkikų stovi prie Medininkų pasienio kontrolės punkto, o ketvirtadienio vakarą prognozuojamas laukimo laikas buvo net 32 valandos.

Vairuotojas pasipiktino vaizdu

Tačiau vienas vilkiko vairuotojas užfiksavo, ką pamatė pagaliau pasiekęs kontrolės punktą. 

„Stoviu Medininkų pasienyje, eilė. Jeigu matote veidrodyje, mašinų daug, – pasakojimą pradėjo jis ir nukreipė kamerą į muitinės pareigūno langą. – Štai ką veikia mutininkai Lietuvoje. Štai naujienas skaito, verčia puslapius.“

Vairuotojas neslėpė nusivylimo, kad dar nėra aptarnaujamas. „O štai žmonės laukia, kol bus apiforminti. Mes gi ne žmonės, tik šiaip sau.“

Tačiau Muitinės departamento Komunikacijos skyriaus patarėja Henrika Rukšėnienė pabrėžė, kad prieš apsilankydami pas muitinės pareigūną vairuotojai dar tvarkosi kitus dokumentus, todėl tuo metu pareigūnas greičiausiai laukė vairuotojo.

„Kaip matyti iš vaizdo įrašo, prie pareigūno langelio nėra nei vieno kliento – gali būti, kad jie dar tvarkosi dokumentus Valstybinės sienos apsaugos tarnybos padalinyje, kuris pirmas pasitinka įvažiavusį į Lietuvą, todėl muitinės pareigūnas, atradęs laisvą minutę, ją išnaudoja poilsiui. 

Muitinės pareigūnų darbo grafikuose yra įgyvendinta Darbo kodekso nuostata, kuria remiantis,  po valandos darbo pareigūnas turi teisę 15 minučių poilsiui. Poilsis kiekvieno suprantamas individualiai: todėl pareigūnas, kol prie jo langelio nėra kliento, susipažįsta su dienos aktualijomis“, – tvirtino ji. 

Pasak H.Rukšėnienės, muitinėje nėra uždrausta posto pareigūnams peržiūrėti žinias ir susipažinti su aktualia informacija. Jos teigimu, jei muitinės klientui nepatiko ši situacija, jis tiesiog galėjo ją pasiaiškinti ir spręsti vietoje.

Eilės išauga kasmet

Kaip Lrytas.lt jau rašė, Pasienio kontrolės punktų direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Pasienio kontrolės punktų administravimo skyrius vedėjas Romas Judickas patikino, kad išaugę sieną kertančių automobilių srautai kasmet šiuo metu išauga. 

„Automobilių kiekis padidėja ne procentais, bet kartais. Taip nutinka kasmet metams baigiantis. Kai ekonominiai ryšiai su Rusija buvo intensyvesni, tai eilės būdavo dar beprotiškesnės ir visa sumaištis tęsdavosi iki stačiatikių Naujųjų metų. Dabar, kai santykiai šiek tiek pasikeitę, srautai mažesni“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas įvardijo ir dar vieną svarbią aplinkybę – prieš šventes verslininkai žūtbūt skuba nugabenti krovinius, įvykdyti įsipareigojimus ir ramiai pabaigti metus, tad ir vykstančiųjų į Baltarusiją srautai – didesni.

„Įmonės uždaro sandėlius, žmonės skuba Kalėdinių atostogų ir natūralu, kad stebimas verslo suaktyvėjimas“, – sakė R. Judickas ir pridūrė, kad šiemet šis vežėjų darbymetis prasidėjo kiek vėliau, nei ankstesniais metais. „Anšlagas prasidėjo nuo vakar“, – kalbėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.