Košmaras automobilį pardavusią šeimą pasivijo po 10 metų: įspėjo apie brangią klaidą

Pardavusi savo seną „Ford Fiesta“ šeima negalėjo net įsivaizduoti, koks košmaras juos pasivys po daugybės metų.

 Šeima net neįsivaizdavo, kad jų parduotas senas automobilis 10 metų praleido stovėjimo aikštelėje. <br> M.Patašiaus asociatyvi ir asmeninio archyvo nuotr.
 Šeima net neįsivaizdavo, kad jų parduotas senas automobilis 10 metų praleido stovėjimo aikštelėje. <br> M.Patašiaus asociatyvi ir asmeninio archyvo nuotr.
 Šeima net neįsivaizdavo, kad jų parduotas senas automobilis 10 metų praleido stovėjimo aikštelėje. <br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
 Šeima net neįsivaizdavo, kad jų parduotas senas automobilis 10 metų praleido stovėjimo aikštelėje. <br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
 Šeima net neįsivaizdavo, kad jų parduotas senas automobilis 10 metų praleido stovėjimo aikštelėje. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šeima net neįsivaizdavo, kad jų parduotas senas automobilis 10 metų praleido stovėjimo aikštelėje. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 12, 2019, 1:51 PM, atnaujinta Apr 13, 2019, 6:32 AM

Iš pažiūros nekaltam pirkėjo prašymui prieš dešimtmetį nusileidę kaišiadoriškiai šįmet sulaukė įspūdingos sąskaitos, gerokai lenkiančios ir paties automobilio vertę.

Pasirodo, pirkėjas vos po poros dienų įkliuvo pareigūnams, o automobilis buvo uždarytas į saugojimo aikštelę, kur niekam nežinant prastovėjo iki pat šių dienų.

Norėjo pirkti skubiai

Šeimos istorija prasidėjo kaip daugelis kitų – 2008 metais Laura ir Andrius (tikrieji vardai redakcijai žinomi, – red.), nusprendė parduoti savo seną, 1990 metų gamybos „Ford Fiesta“. 

Kaip prisiminė Laura, atsiradęs pirkėjas prašė jam kuo greičiau parduoti mašiną.

„Tada dar nebuvo tokių pirkimo-pardavimo sutarčių, kurias gali pasirašyti bet kur. Buvo savaitgalis. Tą žmogų, kuriam pardavėm, žinojom – jis vietinis, iš Kaišiadorių. Vyras susitarė, kad iš karto po savaitgalio, kai tik dirbs „Regitra“, perregistruos tą automobilį, nes tada reikėdavo abiem ateiti, pardavėjui ir pirkėjui“, – pasakojo ji.

Tačiau šeima tada dar nesuprato, kokia brangia klaida jiems virs nusileidimas pirkėjo prašymui. Šis iš karto sumokėjo pinigus, bet atėjus laikui perregistruoti automobilį pradingo. Šeima bandė susisiekti su pirkėju, bet šis nebekėlė telefono ir nereagavo į jokias žinutes. 

Galiausiai Laura ir Andrius nusprendė šį įvykį pamiršti, nes už mašiną buvo sumokėta, o ją pirkęs žmogus, aplinkinių žiniomis, spėjo pabuvoti už grotų ir išvažiavo į užsienį. Šeima jo daugiau taip ir nebematė.

„Kai sužinojome, kad jis kalėjime, galvojome, kad tas automobilis seniai metalo lauže ir viskas. Apie tai, kad jis galėtų būti stovėjimo aikštelėje, net nepagalvojome. Būtume žinoję, būtume galvoję, kaip greičiau paimti ar ką padaryti“, – apgailestavo pašnekovė.

Skola – 2 tūkst. eurų

Tačiau praėjus daugybei metų apie seniai parduotą automobilį priminė netikėtai gautas laiškas iš skolų išieškojimo bendrovės. Vyras buvo raginamas sumokėti už aikštelėje saugomą automobilį.

Iš jo buvo reikalaujama solidžios sumos – 2 tūkst. eurų ir dar numatyti 5 proc. palūkanų.

Paskambinę skolų išieškotojams kaišiadoriškiai sužinojo, kad jų vardu registruota „Ford Fiesta“ nuo pat 2008-ųjų yra uždaryta saugomoje aikštelėje.

„Mes net nežinojome, o atsirado tokia naujiena. 10 metų mums niekas nepranešė“, – stebėjosi Laura. Pasiteiravusi, kodėl tik dabar jiems pranešta, kad automobilis buvo sulaikytas, ji pasakojo tik išgirdusi reikalavimą greičiau susimokėti ir pašaipų komentarą, esą galima dar palaukti, kad daugiau pinigų prikapsėtų.

Vyras taip pat buvo pasipiktinęs dėl šios situacijos – reikalaujama sumokėti suma gerokai viršijo seno „Ford“ kainą. Be to, jis nesijautė turįs teisę mašiną pasiimti, nes buvo ją pardavęs kitam žmogui, o svetimų skolų mokėti taip pat neturėjo jokio noro.

Laura prisiminė, kad jau tada, kai šeima automobilį pardavinėjo, jis buvo senas ir nedaug vertas. Pirkėjas jį pasiėmė už kelis šimtus litų. 

Nieko nežinojo 10 metų

Po skambučio Andrius nuvažiavo į Kaišiadorių „Regitrą“ pasiteirauti, ar mašina vis dar registruota jo vardu, bet ten sužinojo, kad senasis „Ford“ išregistruotas. Tai vyrą nuramino, nes jis pamanė, jog išregistravimas reiškia, kad automobilis nebėra jo, tačiau ramybė truko neilgai.

Netrukus šeimą pasiekė dokumentai iš teismo. Paaiškėjo, kad automobilis į uždarą aikštelę pateko praėjus vos porai dienų nuo tada, kai jį šeima pardavė. Jo vairuotojas Elektrėnuose pareigūnams įkliuvo girtas, todėl mašina bemat buvo nuvežta ir uždaryta.

Aikštelėje pareigūnų užpildytame akte pažymėta gausybė apgadinimų – sudaužyti priekinis ir galinis stiklai, pažeistas kapotas, durelės, išdaužyti žibintai, nors pardavimo metu automobilis buvo sveikas. Tačiau nepažymėta, kas automobilį vairavo, nėra vairuotojo parašo.

Dabar šeima įkliuvo į sudėtingą situaciją, kai nežino, kaip įrodyti, kam ir kada automobilį pardavė.

„Kai pardavėm tą automobilį, kažkokį lapuką pasirašė, kad pinigus gavo. Bet 10 metų niekas nesaugo tokių dalykų, mes jo nebeturime“, – apgailestavo moteris ir stebėjosi, kodėl šitiek laiko jiems niekas nepranešė apie uždarytą automobilį.

„Aš nesuprantu, kodėl niekas mums nepranešė tiek metų. Niekaip nesuprantu, žinokit. Man sveiku protu nesuvokiama, kaip galima nepranešti“, – neslėpė pasipiktinimo pašnekovė.

Dėl to šeima kreipėsi į teisininką ir ruošiasi nuo skolų išieškotojų gintis teisme. 

Lauros teigimu, tai, kad apie automobilio uždarymą jiems pranešė tik po 10 metų, prasilenkia su bet kokia logika ir todėl skolų išieškotojai neturi teisės reikalauti iš jų pinigų. 

Taip nukentėjusių gali būti gerokai daugiau. Kai šeima sulaukė dokumentų iš teismo, tarp jų buvo ir ilgas sąrašas kitų automobilių, aikštelėje praleidusių daugybę metų. Sąraše yra net 132 automobiliai, tarp kurių dauguma – labai seni ir menkaverčiai „Audi 80“, „Volkswagen Passat“ „Opel Ascona“ ir kiti, o pirmasis iš jų aikštelėje stovi net nuo 2005 metų. 

Negauna duomenų

Automobilių aikštelę valdančios įmonės „Gilučių verslas“ vadovas Artūras Kičas nenustebo išgirdęs apie kaišiadoriškių problemą. 

Pasak jo, saugomų automobilių šeimininkams ne kartą pranešama apie aikštelėje užsibuvusią mašiną, bet didžiausia problema, kad aikštelė pranešimą siunčia tam žmogui, kuris automobilį vairavo ir neturi priėjimo prie oficialių savininkų duomenų.

„Mes pagal turimus duomenis pranešinėjame. Mes kitų duomenų iš viso neturime, dokumentai būna pas policiją. Būna, kai automobilį paiminėja, tai būdavo tokie blankai, kur pasirašo iš ko paima tą automobilį, jei prie žmogaus jį paima. O jei nėra žmogaus, tada duodavome užklausas į policiją“, – aiškino pašnekovas.

A.Kičas patvirtino, kad skolų išieškotojams perdavė daugiau nei 130 automobilių bylas. 

„Buvo siųsti laiškai. Siuntėme prieš 10 metų. Mes gi 10 metų kas metus nesiuntinėsim laiškų. Buvo siųsta iš karto – sulaikomas automobilis ir būdavo siųsta. Prastovi mėnesį ar kiek ir būdavo siunčiamas registruotas laiškas. 

Kai kurie atsiliepdavo, kai kurie neatsiliepdavo, kai kurie atsiliepia, pašneka, pamiršta ir vėl nieko nedaro. Taip ir liko“, – apie užsibuvusius automobilius pasakojo A.Kičas. 

Pasak jo, po metų būdavo siunčiamas antras laiškas, bet dalis vis tiek neatsiliepdavo. Apie tokius atvejus aikštelės darbuotojai pranešdavo pareigūnams. „Mes ir policijos prašėme, sakėme, darykite ką nors. Apkrauta aikštelė mašinomis ir niekas nieko nedaro“, – tvirtino pašnekovas. 

Jo žiniomis, pareigūnai tuomet siųsdavo laiškus oficialiems savininkams, bet nepaisant to, daugybė savininkų taip niekad ir neatsiėmė savo automobilių.

A.Kičas apgailestavo dėl kaišiadoriškių šeimos situacijos ir vylėsi, kad teismas skolą priteis „Fiesta“ vairavusiam žmogui.

Tačiau norint išvengti panašių problemų visuomet būtina tvarkingai perregistruoti parduodamą transporto priemonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.