R. Karbauskis ramina dėl taršos mokesčio: apmokestins tik naujai registruotus

Taršių automobilių apmokestinimas bus taikomas tik naujai registruojamiems automobiliams, o pati tvarka įsigalios vėliau nei sausio 1 d., sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis. 

LVŽS pirmininkas pabrėžė, kad automobilių mokestis tikrai neįsigalios nuo sausio 1 d.<br>123rf.com
LVŽS pirmininkas pabrėžė, kad automobilių mokestis tikrai neįsigalios nuo sausio 1 d.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Blekaitis

Jul 25, 2019, 10:38 AM

„Dabar labai daug tuščio šnekėjimo. Galiu patikinti visus Lietuvos žmones, kad jokio bandymo apmokestinti transportą, kurie jau dabar yra nupirkti ir žmonių naudojami, nėra planuojama. 

Šnekama apie ateitį, naujai įsigyjamus automobilius, apie tai, kaip skatinti automobilių įsigijimą, kurie mažiau terštų“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė R. Karbauskis. 

Sausio 1-ąją dar neįsigalios

Pasak jo, mokesčiu siekiama nepabloginti situacijos socialiai jautriausioms visuomenės grupėms, tačiau įstatymo projekto kol kas nėra. 

„Jokio projekto nėra. Galbūt bus kažkokia iniciatyva, kad perkant mažiau taršų automobilį bus mažesni mokesčiai. Bet tai nebus drastiška, tai tėra žengimas į tam tikrą tvarką, kad žmonės turėtų interesą pirkti mažiau taršius automobilius“, – „Žinių radijui“ teigė R. Karbauskis. 

LVŽS pirmininkas pabrėžė, kad automobilių mokestis tikrai neįsigalios nuo sausio 1 d. 

„Įstatymas galėtų įsigalioti nuo kitų metų vasaros galbūt, nežinau kada, bet priimsim geriausiu atveju su biudžetu, neįsigalios nuo sausio 1 d., bet pakartosiu, tai nelies to parko, kuris yra įsigytas žmonių. 

Įsitempti, kad žmonės praras automobilius, su kuriais važiuoja į sodą, to tikrai nereikia, taip neatsitiks“, – pridūrė R. Karbauskis. 

Įvesti trukdo rinkimai

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis yra teigęs, kad Vyriausybėje yra parengti keli nekilnojamojo turto (NT) ir automobilių apmokestinimo variantai. 

Kaip Europos Komisija nurodo savo rekomendacijose, Lietuvoje, nepaisant įvairių priemonių kovoti su šešėline ekonomika, mokesčių surinkimas išlieka žemas, o PVM atotrūkis – vienas didžiausių ES. 

Neišnaudojamos galimybės surinkti mokesčius iš šaltinių, kurių apmokestinimas mažiau kenkia ekonominiam augimui, kaip nekilnojamasis turtas ar automobiliai. 

Laikinasis finansų ministras Vilius Šapoka Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje yra sakęs, kad NT ir automobilių taršos mokesčiai Lietuvoje yra reikalingi, bet juos įvesti trukdo rinkimai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.