Internete žaibiškai plinta peticija su raginimu atšaukti automobilių taršos mokestį

Viešumoje pasirodžiusi Aplinkos ministerijos paskelbta automobilių taršos mokesčio skaičiuoklė sukėlė didžiulį pasipiktinimą visuomenėje. Žmonės pritaria siekiui pašalinti iš Lietuvos kelių taršius dyzelinius automobilius, bet pasirinkti būdai daugumai pasirodė pernelyg drastiški.

Peticijos autoriai tvirtina, kad dėl automobilių taršos mokesčio rajonų gyventojai neteks vienintelio prieinamo transporto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Peticijos autoriai tvirtina, kad dėl automobilių taršos mokesčio rajonų gyventojai neteks vienintelio prieinamo transporto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-04 15:34, atnaujinta 2019-10-04 15:40

Pasipiktinęs pilietis V. Kazlauskas tinklalapyje peticijos.lt sukūrė peticiją skirtą Seimui. Joje vyras ragina parlamentarus „atsikvošėti ir nepriimti tokio įstatymo“.

„Mane, kaip ir daugumą lietuvių, sukrėtė netikėti planai apmokestinti įsigyjamus automobilius.

Taip, mes visi norime gyventi sveikiau ir nevažinėti taršesniais automobiliais, bet kartais tiesiog nėra kitos išeities“, – peticijos tekstą pradėjo pilietis.

Ne pasirinkimas, o būtinybė

V. Kazlausko manymu, įstatymo projekto autoriai neįvertino gyvenimo sąlygų rajonuose ir atokiose vietovėse. 

„Vilniuje gyvenantys ponai nesupranta skurdžių rajonų realijų – miesteliuose daug kur nevažinėja viešasis transportas, apie kaimus nėra net ką kalbėti. 

Sakyčiau, apie pusė Lietuvos naudoja pigius automobilius ne dėl patogumo ar noro pasipuikuoti, o dėl būtinumo nuvažiuoti iš taško A į tašką B. 

Gydymo centrai – tik didesniuose miestuose, darbai – taip pat. O jei dar žmonės nori apsipirkti? 

Juk Lietuva sensta ir negali penkiasdešimtmečiai ar pensininkai rankose nešti sunkių krovinių per visą miestą“, – pasipiktinimą tęsė peticijos autorius.

Vyras taip pat paminėjo gyventojų grupes, kurioms naujasis automobilių mokestis smogs stipriausiai. Anot jo, labiausiai nukentės pensininkai. 

Neišspręs problemos

V. Kazlauskas kalba ir apie tai tai, kad įvestas naujas mokestis ne tik sukels didelių finansinių sunkumų tiems, kuriems automobilis yra būtinybė, bet ir iš esmės nepakeis dabartinės situacijos keliuose.

„Šitas mokestis neišgelbės nuo taršių automobilių išnykimo. 

Padūkęs jaunimėlis jau dabar yra prisipirkęs „trilitrinių“ BMW ar „Audi“, kuriuos eksploatuos iki paskutinio variklio atodūsio. 

Jie neįpirks iš užsienio vežamų prabangesnių, bet galbūt jau mažiau taršių mašinų. Raginu Seimą atsikvošėti ir nepriimti tokio įstatymo“, – prašė jis. 

Peticija žaibiškai pasklido internete. Per pusdienį nuo jos paskelbimo jau buvo surinkta daugiau nei 1400 parašų ir šis skaičius sparčiai auga. 

Internete paskelbtą peticiją galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.