Vietoj aplinkkelio – aklagatvis: žemę nupirko, o statybų niekaip nepradeda

Jonavos gyventojai daugiau nei 10 metų laukia Vyriausybės sprendimo tiesti aplinkkelį magistralėje A6 Kaunas–Zarasai–Daugpilis, kuris išvaduotų vairuotojus nuo milžiniškų spūsčių.

 Piko metu Jonavos opa tampanti žiedinė sankryža – ne vietinės, o valstybinės reikšmės kelias, tad juo rūpinasi LAKD.
 Piko metu Jonavos opa tampanti žiedinė sankryža – ne vietinės, o valstybinės reikšmės kelias, tad juo rūpinasi LAKD.
 Aplinkkelio laukiantys jonaviečiai priversti kentėti kamščius ir tikėtis.
 Aplinkkelio laukiantys jonaviečiai priversti kentėti kamščius ir tikėtis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-10-09 08:27

Valstybė jau išleido šimtus tūkstančių eurų išpirkdama aplinkkeliui reikalingus sklypus, tačiau darbai šiame Vidurio Lietuvos mieste niekaip neprasideda.

„Mes savo miestą kartais pristatome kaip 7 minučių miestą, nes visą Jonavą galima patogiai pervažiuoti vos per 7 minutes. Tačiau tik ne žiedinę sankryžą piko metu, kurioje susitinka ir A6 keliu važiuojantys pro Jonavą tolyn, ir vietos gyventojai.

Šiltą vasaros savaitgalį čia galite užtrukti iki kelių valandų, jeigu, tarkime, važiuosite iš Kauno į Zarasus arba Molėtus“, – sakė Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius.

Meras paaiškina, kad Jonavos savivaldybė seniai būtų pati pertvarkiusi nelemtą sankryžą, tačiau to daryti neturi teisės – magistralinis kelias A6 yra valstybinės reikšmės.

Tai – vienas svarbiausių ir intensyviausių kelių šalyje. Toks pats kaip Vilnių, Kauną ir Klaipėdą jungiantis A1 ar A2 tarp Vilniaus ir Panevėžio.

Žadėjo aplinkkelį

Jonaviškiai skaičiuoja daugiau nei 10 metų nuo tada, kai mieste pradėta kalbėti apie pietrytinį aplinkkelį.

Juo būtų nukreiptas visas tranzitinis transportas, važiuojantis Kauno–Zarasų–Daugpilio ir Daugpilio–Zarasų–Kauno kryptimis.

Buvo atliktas poveikio aplinkai vertinimas, parengtas specialusis planas, vyko žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūros.

Už aplinkkeliui tiesti ir jo jungiamiesiems keliams įrengti paimtą privačią žemę valstybė savininkams jau sumokėjo apie 250 tūkst. eurų.

Savo sklypus buvo priversti parduoti daugiau kaip 100 žmonių. Ne visi sutiko su valstybės pasiūlyta kaina, todėl žemės perėmimo klausimas buvo sprendžiamas teismuose.

Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) pernai nurodė, kad minėtas kelias nebus tiesiamas, o jei darbai ir bus vykdomi, tai tik po neterminuoto laikotarpio.

Sužibo viltis

Šiemet jonaviškiams vėl sužibo viltis, kai Jonavoje iš pradžių apsilankė LAKD vadovybė, o vėliau atvyko ir premjeras Saulius Skvernelis.

Balandžio mėnesį jis pažadėjo, kad Vyriausybė sprendimą dėl Jonavos aplinkkelio priims dar šiais metais.

„Svarbu pažymėti, kad tai nėra tik Jonavai reikalingas aplinkkelis, tai – valstybinės reikšmės kelias. Be to, visi parengiamieji darbai atlikti, valstybė jau investavo daug pinigų, išpirko iš gyventojų žemę, o projektas toliau dūla stalčiuose. Manau, metas Vyriausybei pagaliau priimti sprendimą ir jį paskelbti žmonėms“, – sakė M.Sinkevičius.

Laukia vieni kitų

Kaip išsiaiškino „Lietuvos rytas“, artimiausioje Vyriausybės darbotvarkėje Jonavos aplinkkelio finansavimo klausimas dar nebus svarstomas. Jo ir neketinama kelti tol, kol projektą svarsto LAKD.

Tuo metu direkcijos atstovas Evaldas Tamariūnas atskleidė, jog dar per gegužės mėnesį vykusį premjero vizitą Jonavoje buvo nuspręsta, kad bus išnagrinėtos kelios šio projekto vykdymo alternatyvos.

„Analizė atlikta, o alternatyvos bus aptartos Vyriausybėje. Susitikimo laikas šiuo metu derinamas“, – trumpai komentuoja pašnekovas.

E.Tamariūno teigimu, aptarimo terminas užtruko dėl vykusių pokyčių ministrų kabinete.

Jis pridūrė, kad atsakyti į detalesnius klausimus bus galima tuomet, kai Vyriausybė ir Susisiekimo ministerija apsispręs dėl finansavimo.

„Kol alternatyvos neaptartos ir dar nepriimtas sprendimas dėl finansavimo, norėtume susilaikyti nuo informacijos viešinimo“, – reziumavo E.Tamariūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.