Likimo ironija: klaipėdietis kovotojas už saugų eismą tapo kelių chuliganu

Prieš beveik du dešimtmečius per prezidento rinkimų naktį konfliktu su policija išgarsėjęs klaipėdietis Dmitrijus Lopatinas pastaruoju metu didžiausią dėmesį skiria eismo saugumui uostamiesčio Luizės kvartale, kuriame ir gyvena. Likimo ironija, tačiau už chuliganišką motociklo vairavimą šio kvartalo gatvėse jis nesenai keliems mėnesiams prarado vairuotojo pažymėjimą.

Išgarsėjęs klaipėdietis Dmitrijus Lopatinas pastaruoju metu didžiausią dėmesį skiria eismo saugumui uostamiesčio Luizės kvartale, kuriame ir gyvena.<br>www.ve.lt nuotr.
Išgarsėjęs klaipėdietis Dmitrijus Lopatinas pastaruoju metu didžiausią dėmesį skiria eismo saugumui uostamiesčio Luizės kvartale, kuriame ir gyvena.<br>www.ve.lt nuotr.
Luizės kvartalas<br>D.Lopatino nuotr.
Luizės kvartalas<br>D.Lopatino nuotr.
Luizės kvartalas<br>D.Lopatino nuotr.
Luizės kvartalas<br>D.Lopatino nuotr.
Luizės kvartalas<br>D.Lopatino nuotr.
Luizės kvartalas<br>D.Lopatino nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Darius Čiužauskas, www.ve.lt

Nov 29, 2021, 4:00 PM

Lietuviai puikiai prisimena 2002 metų Lietuvos prezidento rinkimus. Jie vyko dviem turais – 2002 m. gruodžio 22 d. ir 2003 m. sausio 5 d. Rinkimus laimėjo Valdą Adamkų įveikęs Rolandas Paksas.

Prie pastarojo pergalės aktyviai prisidėjo ir jaunas klaipėdietis D. Lopatinas. Jo pavardė po lemtingos prezidento rinkimų nakties plačiai nuskambėjo per visą Lietuvą.

R. Pakso pergalę jo rinkimų štabo narys D. Lopatinas ir Klaipėdos miesto tarybos narys Tomas Bielinskas šventė važinėdami automobiliu po Klaipėdą. Taikos prospekte D. Lopatino vairuojamą BMW sustabdė policininkai.

Vairuotojas atsisakė pateikti dokumentus ir pasitikrinti blaivumą. Per kilusį konfliktą jį pareigūnai iš mašinos ištraukė jėga, panaudojo antrankius ir ašarines dujas.

Tuo metu į vairuotojo vietą persėdęs T. Bielinskas pavažiavo apie 15-20 metrų. Jis taip pat sutramdytas antrankiais ir dujomis.

Sulaukę abiejų klaipėdiečių skundų, prokurorai kelti policininkams baudžiamąją bylą dėl neteisėto laisvės apribojimo ir tarnybinių įgaliojimų viršijimo atsisakė.

Vėliau D. Lopatinas dar kelerius metus aktyviai dalyvavo politikoje bei pilietinėje veikloje, rengė įvairiausius piketus. Po to klaipėdietis iš visuomenės akiračio tarsi dingo.

Vyro pavardė vėl viešai nuskambėjo tik prieš kelerius metus. Paaiškėjo, kad, pasitraukęs iš politikos, jis atsidavė kitai savo aistrai – motociklams. Per metus D. Lopatinas sukonstravo net du dyzelinu varomus motociklus.

Šiais metais D. Lopatinas ėmė aktyviai rūpintis eismo saugumu šalia uostamiesčio Šiaurės plento esančiame Luizės gyvenamųjų namų kvartale, kuriame pats ir gyvena. Jo gyventojai kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės administracijos Eismo saugumo komisiją, o Savivaldybės dėmesio nesulaukęs D. Lopatinas net parašė raštą prezidentui Gitanui Nausėdai.

Klaipėdiečiai pasiekė, kad šalia jų namų, visame Luizės kvartale, leistinas greitis būtų sumažintas iki 30 kilometrų per valandą.

Tačiau artimiausius keturis mėnesius D. Lopatinas ne tik šio kvartalo, bet ir apskritai visomis gatvėmis galės vaikščioti tik pėsčiomis, o važiuoti – tik kaip keleivis. Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos tarnyba jam skyrė 200 eurų baudą ir 4 mėnesiams atėmė teisę vairuoti transporto priemones.

Šį administracinį nusižengimą jis padarė vairuodamas motociklą „Yamaha“.

Vairuotojo pažymėjimą D. Lopatinas prarado po pasivažinėjimo Luizės kvartale praėjusiųjų metų rugsėjo 23 d. pavakare. Artėdamas prie sankryžos, jis nedavė kelio iš dešinės pusės pagrindiniu keliu atvažiuojančiam „Volkswagen Touran“.

Motociklas į sankryžą įvažiavo staigiai ir netikėtai, net nestabtelėjęs prieš ją. Mažametį vaiką ir žmoną automobiliu vežęs vyras buvo priverstas pats staigiai stabdyti, nes priešingu atveju susidūrimo nebūtų pavykę išvengti.

Norėdamas įsitikinti, kad motociklininkui nieko neatsitiko, „VW Touran“ vairuotojas pasuko jam iš paskos. Tačiau pastarasis vyrą, jo paties teigimu, tik apšaukė. Po to supykęs klaipėdietis apie įvykį pranešė policijai ir pateikė vaizdo registratoriaus įrašą.

Apie paskirtą baudą D. Lopatinas sužinojo tik gavęs elektroninį pranešimą iš Valstybinės mokesčių inspekcijos. Ir tikina labai nustebęs, nes pareigūnai į įvykio vietą nekviesti, o abu vairuotojai jokių pretenzijų neturėjo.

Chuliganišką vairavimą neigiantis D. Lopatinas kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismą. Bandė įrodyti, kad važiavo itin lėtai ir atsargiai, nes prieš sankryžą yra pėsčiųjų perėja, o pačioje joje matomumą labai riboja šalia augantys medžiai.

Pasak D. Lopatino, įvažiavęs į sankryžą ir pamatęs parvažiuojantį automobilį, siekdamas išvengti susidūrimo, padidino greitį. Išsigandęs, jis po to sustojo ir nuo motociklo nušoko.

Tačiau Klaipėdos apylinkės teismas šia versija nepatikėjo ir šių metų rugsėjį policininkų nutarimą paliko nepakeistą.

Baudos nepadėjo išvengti ir apeliacinis skundas Klaipėdos apygardos teismui. Pastarojo prašyta administracinio nusižengimo teiseną nutraukti arba neskirti administracinio poveikio priemonės – teisės vairuoti transporto priemones atėmimo.

Neskundžiama aukštesnės instancijos teismo nutartimi paliktas galioti D. Lopatinui nepalankus pirmosios instancijos teismo verdiktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.