Gyventojai ir policija užčiuopė siūlo galą: štai kaip kauniečiai darbavosi Vilniuje vogdami katalizatorius

Ilgapirščiai nusitaikė į dviejų automobilių markes: „Lexus“ ir „Toyota“. Pareigūnai pastebi, kad pastaruoju metu šių automobilių savininkai gan dažnai nukenčia nuo vagių, o vilnietis Matas pastebėjo vieną schemą, pagal kurią galimai dirba vagys.

Ilgapirščiai nusitaikė į dviejų automobilių markes: „Lexus“ ir „Toyota“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ilgapirščiai nusitaikė į dviejų automobilių markes: „Lexus“ ir „Toyota“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ilgapirščiai nusitaikė į dviejų automobilių markes: „Lexus“ ir „Toyota“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ilgapirščiai nusitaikė į dviejų automobilių markes: „Lexus“ ir „Toyota“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ilgapirščiai nusitaikė į dviejų automobilių markes: „Lexus“ ir „Toyota“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ilgapirščiai nusitaikė į dviejų automobilių markes: „Lexus“ ir „Toyota“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ilgapirščiai nusitaikė į dviejų automobilių markes: „Lexus“ ir „Toyota“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ilgapirščiai nusitaikė į dviejų automobilių markes: „Lexus“ ir „Toyota“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 22, 2021, 9:53 AM, atnaujinta Dec 22, 2021, 10:04 AM

Vilnietis Matas tvirtino, kad Vilniuje nuo vidurvasario įsisuko katalizatorių vagys, kurių specializacija – „Lexus RX 400H“ automobiliai.

„Šios markės katalizatoriai pjaustomi tik Vilniuje, greičiausiai tai vienos grupuotės specializacija. Tiesa, buvo vienas atvejis Kaune per šį laikotarpį, bet tai galėjo būti gastrolierių iš Vilniaus darbas“, – kalbėjo Matas.

Vilnietis akcentavo, kad katalizatorių vagys dirba anaiptol ne chaotiškai, o planingai – mikrorajonas po mikrorajono: „Kai pradėjau analizuoti šį aspektą, atkreipiau dėmesį, kad pirmiausia pranešimai atsirado apie Baltupiuose išpjautus „Lexus RX400H“ katalizatorius, paskui – Fabijoniškėse, Šeškinėje. Vagys planingai slenka vakariniu Vilniaus pakraščiu“.

Matas tvirtino, kad priartėjo ir jo gyvenamoji vieta – Pilaitė. Jis savo transporto priemonę nakčiai pradėjo statyti virš plačios gilios balos.

„Pilaitėje, gretimoje Įsruties gatvėje, buvo išpjautas „Lexus RX400H“ katalizatorius, o mano automobilio katalizatorius buvo nepajudintas“, – kalbėjo pašnekovas.

Anot vilniečio, artimiausiomis naktimis vagys turėtų darbuotis Lazdynuose, Bukčiuose, Savanorių prospekte.

Pagauta grupuotė

Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas pažymėjo, kad lapkričio mėnesį buvo gauta informacija dėl katalizatorių nuo automobilių vagysčių padidėjimo.

„Būtent iš Kauno apskrities atvykę asmenys vykdė tokias vagystes. Paaiškinimas paprastas – įvykdžius vagystes labai patogus atsitraukimas iš įvykio vietos buvo Vakarinis Vilniaus aplinkkelis. Pareigūnų sėkmingo darbo dėka ir bendradarbiaujant su kolegomis, Kaune buvo sulaikyta grupė asmenų, kuri vykdė tokio pobūdžio veikas Vilniuje“, – pridūrė T.Bražėnas.

Pagrindiniai automobiliai, nuo kurių būdavo išpjaunami katalizatoriai – tai „Lexus“ ir „Toyota Prius“ automobiliai. Vien lapkričio 8–9 dienomis buvo gauta informacija dėl 8 tokių vagysčių.

„Šiuo metu asmenys sulaikyti su įkalčiais, vyksta ikiteisminis tyrimas. Sulaikius grupę asmenų, daugiau pastaruoju metu tokių vagysčių padidėjimo tendencijų nepastebime“, – teigė Vilniaus apskrities policijos atstovas.

Anot pašnekovo, pareigūnai dažnai tikrina įmones, kurios užsiima katalizatorių perdirbimu. Konkrečių veikų dėl vogtų daiktų supirkimo pareigūnai dažnai nenustato – vogtos dalys gali būti realizuojamos kitose kaimyninėse šalyse, papulti į perdirbimo įmones susmulkintos ar kitaip perdirbtos, kada pareigūnams tampa sudėtinga nustatyti jų kilmę.

Vagia, nes brangūs

Katalizatorius superkančios įmonės vadovė pabrėžė, kad tenka gauti užklausas iš gyventojų, jog dingo jų katalizatorius ir prašo, kad praneštų, jei netyčia kažkas atneštų jų katalizatorių.

„Paskutiniu metu nebuvo brangių katalizatorių, tokių kaip „Lexus“, „Toyota Prius“. Mes patys prieš paimdami katalizatorių pasitikriname visus asmens dokumentus“, – teigė pašnekovė.

Anot įmonės vadovės, dar neteko pagauti žmogų, kuris atnešė vogtus katalizatorius.

Katalizatorius parduodančios įmonės atstovas papasakojo, kad katalizatorių vagystės vyksta dėl to, nes jie yra brangūs. Jis mano, kad katalizatoriaus nuo ilgapirščių niekaip neįmanoma apsaugoti, jei jie norės jį pavogti, tai nepadės jokios balos.

„Nuo vagių nebent gali apsaugoti garažas arba saugojimo aikštelė“, – akcentavo katalizatorius parduodančios įmonės atstovas.

„Lexus RX 400h“ katalizatorių kainos dabar siekia apie 700–800 eurų, anksčiau buvo dar daugiau – apie 1100–1200 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.