Gyvenvietę nuo miesto atkirto vanduo: pėsčiomis grįžti namo neįmanoma, automobiliai neria praktiškai į baseiną

Bendoriuose kelio viduryje telkšanti įspūdingo dydžio bala vietos gyventojus varo į neviltį – jos žemesniu automobiliu neįveiksi, o pėsčiomis sugrįžti namo nesušlapęs kojų nė nesvajok.

Bendorių gyventojai baiminasi, kad žemumoje baseinu pavirtusi gatvė paspaudus šalčiams pavirs čiuožykla.
Bendorių gyventojai baiminasi, kad žemumoje baseinu pavirtusi gatvė paspaudus šalčiams pavirs čiuožykla.
Po kiekvieno smarkesnio lietaus Bendoriuose gatvelės virsta purvino vandens kanalais. Bėda – kalvotas reljefas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po kiekvieno smarkesnio lietaus Bendoriuose gatvelės virsta purvino vandens kanalais. Bėda – kalvotas reljefas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 23, 2021, 7:00 AM, atnaujinta Dec 23, 2021, 3:06 PM

Bendorių gyventojai nusivylė: nors ir buvo paspaudęs šaltis, balos Bendorėlių alėjoje nesukaustė ledas, todėl automobiliai vis tiek priversti plaukti. Įveikti šį vandens telkinį pėsčiomis nėra jokių galimybių.

Tačiau jeigu šalčiai ir ilgiau užtruktų, jie nieko gero nežada. Mat balą aptraukus ledui ši vieta taptų čiuožykla.

Vietos gyventojai sakė, kad gatve, kuri žemumoje pavirto baseinu, į namus ir iš namų keliauja šimtai gyventojų, rieda daugybė automobilių.

Kaltę vertė statytojams

„Kelias užpiltas vandeniu jau gerą pusmetį, kai statytojas šalia pradėjo naikinti natūraliai susiformavusius du vandens telkinius, kad galėtų statyti gyvenamosios ir komercinės paskirties namus“, – kalbėjo Bendorių gyventojai.

Pasak jų, statytojai sklypą užvertė gruntu, bet nedarė jokių kitų techninių ir inžinerinių sprendimų, kad tas vanduo nubėgtų.

Todėl vanduo pradėjo kauptis tiesiog ant pagrindinio gyvenamojo rajono kelio, nes toje vietoje yra žemuma.

Palijus bala padidėja, o pašalus ji liko, nes vanduo nuolat tekantis. Gyventojai juokavo, kad gyvena kaip Rusnėje. Kol nebuvo estakados, ši pamario gyvenvietė taip pat kentėjo nuo potvynių.

Bendrija kreipėsi ne kartą

Gyventojai net po du kartus kreipėsi į įvairias institucijas, šios rašė įspėjimus statytojams, bet niekas nepasikeitė. Kelias privatus, todėl niekuo negali padėti ir savivaldybė.

Bendorėlių alėjos bendrijos pirmininkas Henrikas Mačiulskis kreipėsi ir į namus statančias bendroves „Rosado“ ir „Laslita“.

Pasak H.Mačiulskio, nuolatinė bala ypač daug nepatogumų kelia pėstiesiems, kurie mėgina ją aplenkti, kad pasiektų autobusų stoteles ar senojo Ukmergės kelio pėsčiųjų taką.

Užlieta gatvė – vienintelis kelias į senąjį Ukmergės plentą Bendorėlių 1-osios ir 2-osios alėjų, Arkos gatvės gyventojams.

Bendrijos pirmininko žodžiais, ši padėtis ypač nerimą kelia artėjant šalčiams, kai ant važiuojamosios kelio dalies sušalęs vanduo gali tapti rimta grėsme eismo saugumui. Be to, nuolat užšaldamas ir atšildamas jis gali pakenkti kelio būklei.

Nors gyventojai prašė nedelsiant imtis priemonių, padėtis šią savaitę nepasikeitė.

Pasiūlė tik laikiną išeitį

Tuo metu bendrovės „Rosado“ vadovas Kęstutis Sadauskas tikino, kad statytojai yra ne kaltininkai, o situacijos aukos.

Bendrovė sklypą, iš kurio bėga vanduo, nusipirko pavasarį. Pastebėta, kad į jį subėga lietaus vanduo, nes prieš daug metų į jį savavališkai buvo nutiesti drenažo vamzdžiai iš senojo Ukmergės kelio.

Gal kelininkai, o gal savivaldybė dabar „Rosado“ priklausančiame žemės sklype buvo įrengę nuotekų šulinį, o iš jo – vamzdį, kuriuo vanduo ir kliokia į žemumą.

Statytojas, sklypą įsigijęs su statybos leidimu, iš karto mėgino rasti išeitį, kreipėsi į savivaldybę ir Lietuvos automobilių kelių direkciją, bet ši į kalbas nesileido.

„Rosado“ pakartotinai kreipėsi į direkciją, taip pat į Susisiekimo ministeriją.

K.Sakalausko nuomone, laikina išeitis būtų įrengti siurblį ir vandenį iš sklypo pumpuoti į artimiausią upelį, tačiau kol kas apie rimtesnius darbus negalvojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.