Verta perskaityti kiekvienam vairuotojui: sužinoję apie tokią apgavystę dėl automobilio galite susigrąžinti pinigus

Klaipėdos apylinkės teisme Klaipėdos miesto rūmuose išnagrinėta civilinė byla pagal ieškovo (pirkėjo) ieškinį automobilio pardavėjai (toliau – atsakovei) dėl nuostolių priteisimo.

Perkant automobilį verta apie jį sužinoti kuo daugiau informacijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Perkant automobilį verta apie jį sužinoti kuo daugiau informacijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Perkant automobilį verta apie jį sužinoti kuo daugiau informacijos.<br>D.Umbraso nuotr.
Perkant automobilį verta apie jį sužinoti kuo daugiau informacijos.<br>D.Umbraso nuotr.
Perkant automobilį verta apie jį sužinoti kuo daugiau informacijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Perkant automobilį verta apie jį sužinoti kuo daugiau informacijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lietuvos teismai

Apr 20, 2022, 8:29 PM

Ieškovas ieškiniu prašė teismo priteisti iš atsakovės bendrą 5 742,99 eurai sumą kaip automobilio pirkimo–pardavimo kainą ir ieškovo patirtus nuostolius. Nurodė, kad transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartimi atsakovė pardavė, o ieškovas įsigijo naudotą lengvąjį̨ automobilį „Mercedes Benz C320 CDI“ už 5 200 eurų.

Pirkimo–pardavimo sutartyje nurodyta automobilio rida – 237 609 km, duomenys apie automobilio ridą buvo nurodyti pagal odometro parodymus, buvusius automobilio pirkimo–pardavimo metu.

Po automobilio įsigijimo ieškovui nuvykus į oficialią „Mercedes Benz“ atstovybę, be kita ko jam buvo užsiminta, kad eksploatuojant automobilį ankstesniems savininkams ir šiems atliekant techninės priežiūros darbus buvo registruoti kur kas didesni automobilio ridos rodmenys, t. y., kad šiuo metu esantys ridos rodmenys galimai neatitinka tikrovės.

Netrukus po to ieškovas užsakė išsamią automobilio istorijos ataskaitą apie automobilį, kuri patvirtino, jog automobilio ridos duomenys neatitinka tikrovės, t. y. dar 2020 m. birželio mėnesį̨ šio automobilio rida buvo 370 114 km, o 2021 m. sausio mėn. – tik 229 929 km, t. y., automobilio rida buvo sumažinta apie 140 000 km.

Atsakovė su ieškiniu nesutiko ir nurodė, kad ieškovui suteikė visas galimybes patikrinti automobilį, ieškovas automobilį vežė į savo pasirinktą servisą patikrai, tačiau ten jokių trūkumų nebuvo nustatyta. Taip pat pirkėjui nebuvo draudžiama nuvežti perkamą lengvąjį automobilį „Mercedes Benz C320“ į „Mercedes Benz“ gamintojo atstovybę UAB „Silberauto“, tačiau to pats ieškovas nepadarė. Pasak atsakovės, automobilio rida galėjo būti pakoreguota ir laikotarpiu nuo 2020 m. birželio mėnesio iki 2020 m. spalio 19 d., kai atsakovė nebuvo šio lengvojo automobilio savininkė, todėl nesutinka, kad būtų nutraukta 2021 m. vasario 15 d. sudaryta lengvojo automobilio „Mercedes Benz C320“ pirkimo–pardavimo sutartis.

Teismas nustatė, kad M. D., užsiimantis automobilių verslu, įsigijo automobilį „Mercedes-Benz“. M. D. 2020 m. birželio 15 d. perėjo automobiliui „Mercedes-Benz C320 CDI“ techninę apžiūrą, kurios metu užfiksuota automobilio rida – 370 114 km.

Vėliau automobilis „Mercedes-Benz C320 CDI“ žodinės sutarties pagrindu buvo perleistas trečiajam asmeniui L. R. 2020 m. spalio 19 d. atsakovė nusipirko transporto priemonę „Mercedes-Benz“ iš L. R. už 5350 eurų, pirkimo–pardavimo sutartyje nurodant, jog atsakovė įsigijo automobilį iš pardavėjo H. J. už 5 000 eurų.

2021 m. vasario 15 d. tarp ieškovo ir atsakovės buvo sudaryta transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartis, kuria atsakovė pardavė ieškovui transporto priemonę „Mercedes-Benz C320 CDI“ už 5200 eurų, automobilio rida – 237 609 km, transporto priemonės trūkumų nepažymėta.

Ieškovas, ketindamas parduoti automobilį, 2021 m. birželio 10 d. užsisakė automobilio istorijos ataskaitą, iš kurios sužinojo, jog automobilio rida galimai suklastota, tai yra apie 130 000 km didesnė negu rodė automobilio odometro prietaisas automobilio pirkimo metu bei yra nurodyta 2021 m. vasario 15 d. automobilio pirkimo–pardavimo sutartyje, dėl ko 2021 m. birželio 29 d. ieškovas, atstovaujamas advokato, elektroniniu laišku nusiuntė atsakovei pranešimą apie automobilio pirkimo–pardavimo sutarties nutraukimą.

Teismas, atsižvelgdamas į motorinės transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartyje privalomų nurodyti duomenų apie motorinę transporto priemonę ir jos trūkumus sąrašo reikalavimus, į transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartyje atsakovės ieškovui nenurodytą informaciją, į atsakovės parduodant automobilį deklaruotus duomenis – automobilio ridą, taip pat, vadovaudamasis kasacinio teismo praktika, konstatavo, jog atsakovės transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartyje nurodyta klaidinga informacija apie transporto priemonės ridą yra esminis pirkimo–pardavimo sutarties pažeidimas, lėmęs ieškovo apsisprendimą dėl automobilio įsigijimo.

Dėl to teismas padarė išvadą, kad ieškovas pasirinko tinkamą savo teisių gynimo būdą – pirkimo–pardavimo sutarties nutraukimą – ir tinkamai šį savo teisių gynimo būdą įgyvendino.

Dėl nurodytų priežasčių teismas ieškovo ieškinį tenkino ir priteisė iš atsakovės ieškovui atlyginti 5 200 Eur automobilio pirkimo–pardavimo kainą, 542,99 eurus nuostolius už automobilio remonto darbus, 15,99 eurų už automobilio istorijos ataskaitą, 5 proc. dydžio metines palūkanas nuo priteistos 5 742,99 eurai sumos bei 939 eurų bylinėjimosi išlaidas.

Sprendimas per 30 dienų nuo priėmimo dienos gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui, paduodant apeliacinį skundą per Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.