Vilniečiai sunerimę: erdvė prie vos atsidariusios „Rotonda“ kavinės jau tapo prabangių automobilių stovėjimo aikštele

Ilgą laiką Gedimino kalno papėdėje buvusi apleista kavinė „Rotonda“ atvėrė duris, tačiau akyli ir pilietiški lrytas.lt skaitytojai su redakcija pasidalino nuotrauka, kurioje savaitgalio popietę kavinės prieigose matomi pastatyi penki automobiliai, tarp jų ir prabangūs „Tesla Model Y“, penktosios serijos BMW ir keli „Audi“.

Ateityje eismo organizavimas Trispalvės alėjoje gali būti peržiūrimas ir koreguojamas.<br>M.Eidukonio nuotr.
Ateityje eismo organizavimas Trispalvės alėjoje gali būti peržiūrimas ir koreguojamas.<br>M.Eidukonio nuotr.
Ateityje eismo organizavimas Trispalvės alėjoje gali būti peržiūrimas ir koreguojamas.<br>M.Eidukonio nuotr.
Ateityje eismo organizavimas Trispalvės alėjoje gali būti peržiūrimas ir koreguojamas.<br>M.Eidukonio nuotr.
Ateityje eismo organizavimas Trispalvės alėjoje gali būti peržiūrimas ir koreguojamas.<br>M.Eidukonio nuotr.
Ateityje eismo organizavimas Trispalvės alėjoje gali būti peržiūrimas ir koreguojamas.<br>M.Eidukonio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-11-29 19:10

Kaip matoma skaitytojų darytoje nuotraukoje, automobiliai sustatyti tiesiog ant šaligatvio, o vilniečiai dalijasi pagrįstomis baimėmis dėl stovėjimo aikštele virstančio šaligatvio.

Sostinės gyventojai žino, kad Trispalvės alėja yra vienintelis kelias, kuriuo galima privažiuoti iki kavinės „Rotonda“ prieigų. Tačiau įvažiuojant į Trispalvės al. iš T.Kosčiuškos gatvės visus pasitinka ženklas „312“, kad šioje gatvėje „Motorinių transporto priemonių ir motociklų eismas draudžiamas“ bei automobilių statymo taisykles apibrėžiantis ženklas „Sustoti ir stovėti draužiama“.

Remiantis Kelių eismo taisyklėmis, draudžiantysis ženklas „Nr. 312“ reiškia, kad „draudžiamas motorinių transporto priemonių, traktorių ir savaeigių mašinų eismas, draudžiamas motociklų eismas, išskyrus maršrutinį, aptarnaujantįjį transportą ir skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ pažymėtas transporto priemones“.

Kad nuotraukoje nematome specialaus transporto priemonių, akivaizdu. Suprantame, kad čia ir tikrai ne maršrutinis transportas.

Galime spėti, kad tai aptarnaujantysis transportas. KET teigia: „Aptarnaujantysis transportas – transporto priemonės, priklausančios draudžiamaisiais kelio ženklais pažymėtoje zonoje esančioms įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms, toje zonoje gyvenantiems ar dirbantiems asmenims ar atvežančios į tą zoną krovinius arba atvykstančios jų paimti, įskaitant lengvuosius automobilius taksi, atvežančius į tą zoną keleivius arba atvykstančius jų paimti“.

Taigi, jeigu nuotraukoje matomas užfiksuotus darbuotojų ar savininkų automobilius, suprantame, kad jiems ženklo „Nr. 312“ ribojimai netaikomi, jie gali važiuoti Trispalvės alėja, tačiau minimoje gatvėje galioja ženklas „Sustoti ir stovėti draudžiama“, šis ženklas negalioja tik maršrutiniam transportui, sustojant tam numatytose vietose, ar ženklu „Neįgalusis“ pažymėtiems automobiliams.

Taigi „Rotondos“ darbuotojai važiuoti Tvirtovės alėja gali, tačiau pastatyti automobilių šioje gatvėje galimybės nėra. Matyt, todėl automobiliai buvo pastatyti ant pėsčiųjų šaligatvio, o tai, reikia sutikti su skaitytojais, KET pažeidimas.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai redakcijai atsiųstame atsakyme teigia, kad sustoti ir stovėti ženklais pažymėtuose pėsčiųjų ir dviračių takuose draudžiama visoms transporto priemonėms, išskyrus toms, kurios pagal KET gali judėti pėsčiųjų ar dviračių takais. „Rotonda“ atidaryta po trijų dešimtmečių pertraukos, todėl eismas iki jos ilgą laiką nevyko ir nebuvo aktualus.

Ateityje eismo organizavimas Trispalvės alėjoje gali būti peržiūrimas ir koreguojamas“, – atsiųstame atsakyme teigia savivaldybės atstovai.

Paprašyti patikslinti, ką savivaldybės atstovai turi galvoje, teigdami, kad eismo organizavimas gali būti peržiūrimas, savivaldybės atstovai tvirtino, kad „apie galimus pokyčius Trispalvės alėjoje kol kas kalbame hipotetiškai – kad jie įmanomi, jei tokį poreikį išreikštų gyventojai arba jei matysime poreikį pagal vyraujančias tendencijas. Kol kas prašymų imtis pokyčių negavome, o vertinti tendencijas iškart po restorano atidarymo dar anksti, todėl ir konkretūs pokyčiai nėra aptariami“, – teigiama Vilniaus miesto savivaldybės paaiškinime.

Susisiekėme ir su viena iš naujųjų „Rotondos“ savininkų Viktorija Emde. Ji patvirtino, kad automobiliai yra „Rotondoje“ dirbančio personalo ir teigė, kad kavinei neseniai pradėjus darbą į ją gabenamas reikalingas inventorius.

„Kadangi artėjame prie kavinės įkurtuvių pabaigos, tai vis dar vežiojame daiktus, reikalingas medžiagas, vyksta prekių tiekimas. Tai nėra pastovaus parkavimo vietos.

Bet supratome šią jūsų skaitytojų pastabą ir pasistengsime automobilius greičiau patraukti. Apskritai čia nebus laikomi automobiliai ir aplink pastatą liks atvira erdvė iš visų pusių, tad galite nuraminti skaitytoją“, – savo atsakyme teigė V. Emdė.

Pirmadienio vakarą žurnalistui taip pat teko eiti pro kavinę „Rotonda“. Automobilių šalia jos buvo mažiau. Iš užfiksuotų šeštadienį tebuvo ta pati „Audi“, o jai draugiją palaikė vienos iš automobilių dalinimosi paslaugas teikiančių įmonių automobilių.

Belieka tikėtis, kad vienos iš naujosios „Rotondos“ savininkų pažadas, kad netrukus automobiliai pėsčiųjų take nebus statomi išsipildys ir vilniečiai bei miesto svečiai šaligatviu galės vaikščioti nesibaimindami atvažiuojančių automobilių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.