Siūlymas trumpinti terminą skirti baudoms už greitį vėl grįžo į Seimą

Seimas iš naujo ėmėsi siūlymo trumpinti terminą skirti baudoms už greitį, kai pažeidimą fiksuoja kameros.

Seimas iš naujo ėmėsi siūlymo trumpinti terminą skirti baudoms už greitį, kai pažeidimą fiksuoja kameros.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Seimas iš naujo ėmėsi siūlymo trumpinti terminą skirti baudoms už greitį, kai pažeidimą fiksuoja kameros.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milena Andrukaitytė

Dec 11, 2022, 3:02 PM

Parlamentas šią savaitę po pateikimo pritarė Administracinių nusižengimų kodekso pataisai, kad administracinės baudos už kameromis fiksuotą greičio viršijimą turi būti paskiriamos per 60 darbo dienų.

Už projektą balsavo 72 Seimo nariai, susilaikė penki parlamentarai. Toliau jis bus svarstomas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete, o į Seimo salę svarstymui grįš pavasario sesijoje.

Šiuo metu kodekse galioja bendra nuostata, kad administracinė nuobauda gali būti paskirta ne vėliau kaip per dvejus metus nuo nusižengimo padarymo dienos.

Iniciatoriai sako projektą teikiantys reaguodami į viešumoje atgarsį sukėlusius atvejus, kai už padarytus administracinius nusižengimus atsakingiems asmenims protokolai su administraciniu nurodymu sumokėti baudą atėjo vienu metu, sukaupti per kelis mėnesius.

„Tokiu būdu nusižengimus padariusiems asmenims ne tik atsiranda didelė finansinė našta, bet ir taikoma Administracinių nusižengimų kodekse numatyta sunkinančioji aplinkybė − pakartotinumas“, – aiškinamajame rašte teigia parlamentarai.

Pataisas registravo konservatoriai Kazys Starkevičius ir Andrius Kupčinskas, Liberalų sąjūdžio atstovas Andrius Bagdonas, Demokratų sąjungos atstovas Lukas Savickas, socialdemokratas Gintautas Paluckas.

Seimas jau buvo ėmęsis analogiškos pataisos, tačiau svarstant projektą siūlomas 60 dienų terminas buvo sutrumpintas iki 30 dienų, ir parlamentas per priėmimą tokiam variantui nepritarė.

„Atmetėm dėl to, kad buvo sudarytos galimybės pažeidėjams išvengti atsakomybės, nes 30 dienų per mažas terminas, jei reikia patikslinti vairavusį asmenį, tarkime, jei firmai priklauso automobilis, mažiausiai reikia 45 dienų. 60 dienų yra glaustas, bet realiai pagristas terminas“, – BNS tuomet sakė K. Starkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.