Būna ir taip: sukėlęs eismo įvykį vyras sužinojo – kurį laiką vairavo neturėdamas tam teisės

Kartais ima ir atsitinka, kad žmogus padaro Kelių eismo taisyklių pažeidimą. Jis sulaukia administracinio nusižengimo protokolo su administraciniu nurodymu sumokėti baudą ir informacija apie teisės vairuoti atėmimo terminą. Žmogus, sumokėjęs baudą ir nurodytą terminą nesinaudojęs transporto priemone, po to sėda prie automobilio vairo ir pasitikinčiai išrieda į kelią. Ir atsitinka taip, kad sustabdytas policijos pareigūnų staiga sužino, jog, nors vairuotojo pažymėjimą jis ir turi, tačiau teisės vairuoti neturi.

Sekmadienio rytą reidą Vilniaus kelių policija surengė Sukilėlių g.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Sekmadienio rytą reidą Vilniaus kelių policija surengė Sukilėlių g.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas

Apr 13, 2023, 11:37 AM

Ir tai nutinka dėl vienintelės priežasties – neatidžiai perskaityto administracinio nusižengimo protokolo. Dokumentą būtina skaityti visą, ne tik dalį dėl nuobaudos paskyrimo.

Tokioje situacijoje neseniai atsidūrė 58-nerių metų Pakruojo rajono gyventojas. Tapęs eismo įvykio dalyviu, jis buvo nustebintas žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos, jog jis transporto priemonę vairavo neturėdamas tam teisės. Vyras tuo labai pasipiktino, nes savo rankose jis turėjo vairuotojo pažymėjimą, kuriame buvo nurodyta, jog dokumentas galioja iki 2029 metų.

Paaiškėjo, kad vyro vairuotojo pažymėjimas tikrai galioja iki nurodyto termino, tačiau teisės vairuoti jis šiuo metu neturi. Ir už tai gresia bauda, kaip automobilį vairuojančiam teisės vairuoti neturinčiam asmeniui.

Minėtos situacijos priešistorė yra 2021-ųjų ruduo. Taip jau atsitiko, kad pakruojiškis Radviliškio rajone 55-iais kilometrais viršijo leistiną – 50 km, greitį. Vyrui buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas su administraciniu nurodymu sumokėti 250 eurų baudą ir informavimu, jog mėnesiui jis neteko teisės vairuoti. Vairuotojo pažymėjimas dabar iš žmogaus nepaimamas, todėl po mėnesio nereikėjo rūpintis paties dokumento atgavimu.

Tačiau, kad galėtum atgauti teisę vairuoti, jam reikėjo atlikti kai kuriuos namų darbus. Jų neatlikus, teisė vairuoti negrąžinama. Vyras tiesiog neatkreipė dėmesio į protokole esantį įrašą: „Asmuo, kuriam skirtas teisės vairuoti atėmimas, iki teisės vairuoti atėmimo termino pabaigos privalo išklausyti papildomus vairuotojų mokymus pasirinktoje vairavimo mokykloje (einant į vairavimo mokyklą, turėkite protokolo kopiją).

Siekdami susigrąžinti teisę vairuoti, turite pateikti VĮ „Regitra“ vairuotojo pažymėjimus išduodančiam padaliniui prašymą grąžinti teisę vairuoti“.

Kadangi pakruojiškis šių sąlygų neįvykdė, teisė vairuoti, praėjus jos atėmimo laikui, savaime pati nesugrįžo.

Ir dar reikėtų žinoti, kad, laiku sumokėjus administraciniu nurodymu siūlomą baudą, administracinis nurodymas laikomas įvykdytu, o teisės atėmimo terminas pradedamas skaičiuoti kitą dieną po dienos, kurią sumokėta administraciniu nurodymu skirta bauda.

Ši istorija – tai pamoka visiems, kad, norint išvengti nesusipratimų, ne tik administracinio nusižengimo protokolus, bet visus dokumentus reikia skaityti įdėmiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.