Savivaldybėse registruojant ir atliekant žemės ūkio technikos apžiūrą – korupcijos rizikos

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), antikorupciniu požiūriu įvertinusi teisės aktus, reglamentuojančius traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų ir jų priekabų (toliau – transporto priemonės) registravimą ir techninę apžiūrą, nustatė, kad esamas teisinis reglamentavimas gali sudaryti palankias sąlygas legalizuoti neteisėtu būdu įgytas transporto priemones. Taip pat išlieka galimybė savivaldybės specialistams, atliekantiems transporto priemonių registraciją ir techninę apžiūrą, pasielgti neskaidriai ir nesąžiningai.

Savivaldybėse registruojant ir atliekant žemės ūkio technikos apžiūrą – korupcijos rizikos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Savivaldybėse registruojant ir atliekant žemės ūkio technikos apžiūrą – korupcijos rizikos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-16 15:41

Traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų ir jų priekabų registravimo ir techninės apžiūros funkcija yra perduota savivaldybėms, asmenys bet kurioje savivaldybėje gali užregistruoti ar atlikti šių transporto priemonių techninę apžiūrą, neatsižvelgiant į asmens gyvenamąją vietą.

STT pareigūnai, atlikdami antikorupcinį vertinimą, pastebėjo, kad neapibrėžtais atvejais leidžiama nedaryti ir į registrą neįkelti registruojamų transporto priemonių nuotraukų, o tais atvejais, kai registruoti pateiktos transporto priemonės tapatumo numeris ar pateikti dokumentai turi klastojimo požymių, nenustatyta pareiga apie tai pranešti teisėsaugos institucijoms.

STT vertinimu, korupcijos riziką didina ir tai, kad, dalis techninės apžiūros metu tikrintinų transporto priemonių techninių reikalavimų yra nekonkretūs, aiškiai neapibrėžti, dėl to sudaromos sąlygos techninę apžiūrą atliekančiam savivaldybės specialistui transporto priemonės atitiktį vertinti subjektyviai, savo nuožiūra.

Antikorupciniu aspektu neigiamai vertintina tai, kad teisės aktuose nėra nustatyti interesantams aktualūs terminai (per kokį terminą savivaldybės specialistas gavęs interesanto prašymą turėtų atvykti į transporto priemonės buvimo vietą patikrinti registruojamą transporto priemonę ir pan.).

Siekiant greičiau atlikti šiuos veiksmus gali būti reikalaujama arba interesantai patys gali siūlyti atsakingam savivaldybės specialistui neteisėtą atlygį.

STT siūlo griežtinti savivaldybės specialistų, atliekančių transporto priemonių registraciją ir techninę apžiūrą, veiklos kontrolę, taip pat nustatyti papildomas priemones, siekiant išvengti transporto priemonių suklastotais tapatumo duomenimis įregistravimo.

Antikorupcinio vertinimo išvada pateikta Žemės ūkio ministerijai, kuri per du mėnesius turi viešai paskelbti, kaip atsižvelgta ar numatoma atsižvelgti į STT pateiktas pastabas ir pasiūlymus.

Išsamiau su antikorupcinio vertinimo išvada galima susipažinti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.