Spyris koja į trikojį greičio matuoklį galingai atsirūgs: skelbia, kiek lietuviai už tai jau suplojo

Trikojų greičio matuoklių pasirodymas Lietuvos gatvėse dar 2020-aisiais sukėlė vairuotojų pasipiktinimą, socialiuose tinkluose buvo liejamas įniršis ir skatinimas susidoroti su greičio viršijimą užfiksuojančia įranga, tačiau, atrodo, kad laikui bėgant emocijos kiek atslūgo.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje plačiai nuskambėjo du įvykiai susiję su „trikojų“ apgadinimu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pastaruoju metu viešojoje erdvėje plačiai nuskambėjo du įvykiai susiję su „trikojų“ apgadinimu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pastaruoju metu viešojoje erdvėje plačiai nuskambėjo du įvykiai susiję su „trikojų“ apgadinimu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaruoju metu viešojoje erdvėje plačiai nuskambėjo du įvykiai susiję su „trikojų“ apgadinimu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuspyręs trikojį greičio matuoklį girtas dviratininkas tėškėsi ant žemės.<br>Policijos nuotr.
Nuspyręs trikojį greičio matuoklį girtas dviratininkas tėškėsi ant žemės.<br>Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 8:32 PM, atnaujinta Jun 16, 2023, 7:58 AM

Vis dėlto, pastaruoju metu viešojoje erdvėje plačiai nuskambėjo du įvykiai, susiję su „trikojų“ apgadinimu. Balandžio mėnesį Biržų rajone buvo užfiksuotas neblaivaus dviratininko spyris į greičio matuoklį, o birželį buvo paskelbtas nuosprendis vairuotojui, kuris nuspyrė radarą, kai šis užfiksavo nusižengimą. Jis sulaukė beveik 41 tūkst. eurų baudos.

Policijos komisariatų pasiteiravus apie kitus tokio pobūdžio įvykius, paaiškėjo, kad nors šalies vairuotojai ir pyksta ant savo priešų „trikojų“, tačiau jų sugadinimų nėra daug, o atsakomybė už išlietą įniršį gali kainuoti nemažai.

Šiaulių ir Kauno apskričių vyriausiausių policijos komisariatų (VPK) atstovai patikino, kad nei vairuotojai, nei kiti eismo dalyviai greičio matuoklių neapgadino ir tokių įvykių nėra užfiksuota.

Per praėjusius metus Panevėžio ir Vilniaus apskrityse „trikojai“ nukentėjo po du kartus, tačiau juos apgadinę asmenys nuosprendžio dar neišgirdo.

„Iš chuliganiškų paskatų buvo sugadinti du greičio matavimo prietaisai. Pirmu atveju ikiteisminis tyrimas perduotas kaltinamuoju aktu į teismą, kuriame ir bus priimtas sprendimas dėl nuobaudos skyrimo. Kitu atveju dar atliekamas ikiteisminis tyrimas“, – informuoja Panevėžio apskrities VPK atstovė Odeta Jukniūtė.

Pasak Vilniaus apskrities VPK atstovo Tomo Bažėno, abu su „trikojų“ apgadinimais susiję įvykiai nutiko Trakų r. Dėl vieno įvykio administracinė teisėna buvo nutraukta neesant padarytos žalos, o kitu atveju yra vykdomas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamąjį kodeksą (BK) dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo.

Šis BK straipsnis numato, kad tas, kas sunaikino ar sugadino svetimą turtą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Kokia atsakomybė laukia už tokį poelgį, dabar geriausiai žino uostamiesčio gyventojai, kur 2022 m. užfiksuoti trys atvejai, kai trikojai greičio matuokliai buvo sugadinti iš chuliganiškų paskatų.

Būtent birželį žiniasklaidoje pasirodęs sprendimas dėl vairuotojo nuspirto „trikojo“ ir buvo priimtas dėl Klaipėdoje įvykusio incidento.

Kaip informuoja Klaipėdos apskrities VPK atstovė Andromeda Grauslienė, 2022 m. liepos mėn., Klaipėdoje, Pajūrio g., automobiliu važiavęs, greitį viršijęs ir mobiliuoju greičio matuokliu užfiksuotas vyras, išlipęs iš automobilio spyrė į prietaisą ir jį sugadino.

2023 m. birželio mėn. teismas vyrui skyrė 58 parų arešto bausmę, jis turės padengti 40 998 eurų žalą.

Kiti du „trikojai“ užkliuvo ne vairuotojams, o dviratininkui ir pėsčiajam, vienas iš jų nuosprendį jau išgirdo, kito byla perduota teismui.

2022 m. balandžio mėn., Klaipėdoje, Baltijos pr., neblaivus dviračiu važiavęs vyras spyrė ir sugadino mobilųjį greičio matuoklį. 2023 m. spalio mėn. byla baudžiamuoju įsakymu buvo perduota teismui. Teismas kaltinamajam skyrė pusės metų laisvės apribojimo bausmę, vyras turės atlyginti 1681 euro žalą.

O 2022 m. rugpjūčio mėn., Klaipėdoje, Šiaurės prospekte, pro stovintį mobilųjį greičio matuoklį ėjęs vyras spyrė į jį ir prietaisą sugadino. Žala įvertinta 21 365 eurais. 2023 m. birželio 6 d. byla baudžiamuoju įsakymu perduota teismui, sprendimas dar nepriimtas.

Praėjusių metų gegužę buvo pasikėsinta ir į stacionarų greičio matuoklį. Kelyje Kaunas–Prienai buvo nupjauta kontrukcija, kuri laiko sektorinį greičio matuoklį ir su visa įranga įmesta į šalia esantį griovį. 

Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė Aušra Ramoškaitė patvirtina, kad ir tokių atvejų pasitaiko. Iki šiol buvo užfiksuoti keturi atvejai, kai buvo sugadinti ar nežymiai apgadinti Kelių direkcijos valdomi greičio matuokliai.

Tačiau toks poelgis ne tik užtrauks baudą ar laisvės atėmimą dėl turto sugadinimo, tačiau neapsaugos ir nuo baudos už greičio viršijimą. 

„Greičio matuoklių gadinimas nuo užfiksuotų pažeidimų pažeidėjų neišgelbės, kadangi pažeidimai fiksuojami ir iškart perduodami realiu laiku“ , – informuoja A.Ramoškaitė.

Ji patikina, kad visa sugadinta ar sunaikinta greičio matavimo įranga bus atstatoma toliau siekiant užtikrinti eismo saugumą keliuose. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.