Pasislėpti nepavyks: už viršytą greitį užsienyje – baudžiamoji atsakomybė namuose

Europos Sąjungos (ES) ir kitose valstybėse kelių eismo taisykles pažeidę, bet baudų nesumokėję klaipėdiečiai gali sulaukti dienos, kai jų vardas atsidurs vietinio teismo baudžiamųjų bylų sąraše – taip atsitinka labai dažnai. Tokia sankcija neretai laukia ir dideliu greičiu praskriejus pro trikojį svetimoje šalyje.

Už viršytą greitį užsienyje – baudžiamoji atsakomybė namuose.<br>V.Skaraičio nuotr.
Už viršytą greitį užsienyje – baudžiamoji atsakomybė namuose.<br>V.Skaraičio nuotr.
Už viršytą greitį užsienyje – baudžiamoji atsakomybė namuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Už viršytą greitį užsienyje – baudžiamoji atsakomybė namuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Policija užfiksavo greičio viršytojus.<br>Policijos nuotr.
Policija užfiksavo greičio viršytojus.<br>Policijos nuotr.
Dažniausiai užklausas siunčia Latvijos policija.<br>Latvijos policijos nuotr.
Dažniausiai užklausas siunčia Latvijos policija.<br>Latvijos policijos nuotr.
Policija užfiksavo greičio viršytojus.<br>Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr.
Policija užfiksavo greičio viršytojus.<br>Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Valdas Pryšmantas

Apr 12, 2024, 7:41 AM, atnaujinta Apr 12, 2024, 10:57 AM

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rūmuose kone kasdien nagrinėjamos baudžiamosios bylos, kuriose vertinami užsienio institucijų, atsakingų už teisingumo vykdymą, prašymai pripažinti Lietuvos piliečių padarytus pažeidimus.

Šie pareiškimai dažniausiai tenkinami, o svetur taisykles pažeidę klaipėdiečiai sulaukia ne tik baudų, bet ir juodų įrašų savo biografijose.

Prašymai iš užsienio – labai dažnai

Pavyzdžiui, vien trečiadienį teismo Klaipėdos rūmuose buvo nagrinėjami keli prašymai iš Danijos, Austrijos, Nyderlandų, Vokietijos ir Latvijos pripažinti ir vykdyti tarptautines sankcijas uostamiestyje, taip pat – įteikti pažeidėjams dokumentus.

Klaipėdos apylinkės teismo teisėjo padėjėja Monika Vismantė „Vakarų ekspresui“ sakė, kad baudžiamųjų bylų nagrinėjimo sąraše šie pareiškimai atsidūrė dėl to, kad už šiose valstybėse užfiksuotus eismo taisyklių pažeidimus, pagal jų teisę, taikoma baudžiamoji atsakomybė.

„Tie eismo taisyklių pažeidimai jų įstatymuose yra įtvirtinti kaip baudžiamosios bylos, nors pas mus yra dažnai numatyta administracinė atsakomybė. O mes vertiname tuo pagrindu, kuriuo kreipiasi prašančioji valstybė“, – sakė M.Vismantė.

Teismo atstovės teigimu, užsienyje baudžiamoji atsakomybė gresia ir už smarkiai viršytą leistiną greitį, užfiksuotą mobilaus greičio matuoklio.

„Pavyzdžiui, dažnai būna leistino greičio viršijimas daugiau nei 50 kilometrų. Tai fiksuoja ir stacionarūs matuokliai, ir vadinamieji trikojai. Iš Latvijos labai dažnai tokių sulaukiame“, – kalbėjo M.Vismantė.

Anot jos, dalis Klaipėdos gyventojų už užsienyje padarytus kelių eismo taisyklių pažeidimus susimoka laiku – jeigu užsienio institucija jiems prašo sankcijos, teismas tik patvirtina faktą apie įvykdytą prievolę.

„Kai kurie vairuotojai žino ir iš karto susimoka paskirtas baudas tiesiai tai valstybei – tokiu atveju mes tik patvirtiname, kad prievolė įvykdyta. Bet būna, kad jie nesumoka, pamiršta, vėluoja“, – kalbėjo M.Vismantė.

Pripažinus, kad sankcija Lietuvoje vykdoma, nusižengėlis užsienyje skirtą baudą privalo sumokėti Lietuvoje.

Klaipėdos apylinkės teisme dažniausiai gaunami prašymai iš Latvijos, Vokietijos ir Nyderlandų. Per pirmąjį šių metų ketvirtį teisme išnagrinėta apie 80 tokių bylų, paskirtos baudos siekia nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų.

Sutepa biografiją

Nagrinėjant tokias bylas teismas į posėdį šaukia nubaustą asmenį, jo gynėją ir prokurorą, tačiau jų asmenų neatvykimas proceso nesustabdo, ir be to gali būti priimta nutartis pripažinti piniginę sankciją.

Galimybę pripažinti Lietuvoje vykdomu sprendimu už kitoje šalyje padarytą kelių eismo taisyklių pažeidimą numato 2005 metų Europos Tarybos pamatinis sprendimas dėl abipusio pripažinimo principo taikymo finansinėms baudoms.

Pagal jį kompetentingos institucijos sprendimus gali pripažinti nereikalaudamos jokių papildomų formalumų ir nedelsdamos imasi būtinų priemonių, kad jie būtų vykdomi.

Tačiau už baudžiamuosius taisyklių pažeidimus laukia ne tik kirtis per kišenę, bet ir įrašas įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registre (ĮKNR), kurio duomenys ateityje gali būti nepalankūs vertinant prasižengėlį.

„Tie duomenys atsidurs ĮKNR, ten bus nurodyta ši sankcija. Tai ateityje gali būti panaudoti kaip charakterizuojantys duomenys, kurie turi įtakos vertinant asmenį“, – sakė M.Vismantė.

Anot jos, Klaipėdos teisme labai dažnai nagrinėjami ir užsienio institucijų prašymai pažeidėjams įteikti būtinus dokumentus.

„Kreipiasi ir dėl to, kad reikia įteikti dokumentus. Mūsų teismas priima sprendimus, kad dokumentai būtų laikomi įteikti pagal atitinkamas formas. Šios procedūros irgi susijusios su kelių eismo taisyklių pažeidimais“, – kalbėjo M.Vismantė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.