Naktį vairuotojai išsigąsta policijos veiksmų: „Net širdis per gerklę verčiasi“

„Rinkos aikštės“ redakciją pasiekė susirūpinusios skaitytojos skundas, kuriame buvo rašoma: „Nežinau kaip kituose rajonuose, bet Kėdainių rajone ir mieste tamsiuoju paros metu policininkai tiesiog siaučia ir baugina. Vietoj to, kad stabdytų įprastai, jie privažiuoja iš galo ir stabdo įsijungę švyturėlius nepadarius net jokio pažeidimo. Esą blaivumo patikrinimas ir kiša pūsti triūbelę. Toks stabdymo būdas kaskart labai išgąsdina, kad net širdis per gerklę verčiasi, nors nieko blogo ir nepadarei. Ir tai vyksta vos ne kiekvieną kartą, kai važiuoji vėlai vakare“.

Sprendimus, kada ir kaip stabdyti automobilius, pasirenka patys pareigūnai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Sprendimus, kada ir kaip stabdyti automobilius, pasirenka patys pareigūnai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Sprendimus, kada ir kaip stabdyti automobilius, pasirenka patys pareigūnai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Sprendimus, kada ir kaip stabdyti automobilius, pasirenka patys pareigūnai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasa Jokubauskienė

2024-04-16 06:32

Taigi, skaitytoja klausia, kodėl taip yra – ar tai nauja priemonė, nauja stabdymo mada? Ar tikrai jie gali tokiu būdu stabdyti eiliniam patikrinimui, jei nepadarytas joks pažeidimas? Ar tikrai pareigūnai nesupranta, kad tai sukelia tiek vairuotojui, tiek keleiviui stresą? O gal čia tik Kėdainiuose pareigūnai taip smaginasi nuolat?

Yra du būdai sustabdyti transporto priemonę patikrinimui

Atsakydama į minėtus klausimus Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė sakė, jog toks automobilių stabdymo būdas yra teisėtas ir nepažeidžiantis jokių teisės aktų.

„Pareigūnai transporto priemones stabdo Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse (toliau – ANK) nustatyta tvarka. Pagal galiojančius teisės aktus yra du būdai, norint sustabdyti transporto priemonę patikinimui:

1. Uniformuoto policijos pareigūno reikalavimas sustabdyti transporto priemonę išreiškiamas duodant signalą lazdele arba mojant skrituliu su raudonu atšvaitu skersai transporto priemonės judėjimo krypties.

2. Pareigūno reikalavimas sustabdyti transporto priemonę taip pat gali būti išreiškiamas įjungus patrulinės motorinės transporto priemonės mėlynos ir (arba) raudonos spalvos švyturėlius per garsiakalbį liepiant sustoti“, – aiškino O. Vaitkevičienė.

Policinės priemonės vykdomos rūpinantis pačių gyventojų saugumu

Ji taip pat pažymėjo, jog sprendimus, kada ir kaip stabdyti automobilius, pasirenka patys pareigūnai.

„Policijos pareigūnai, atsižvelgę į paros laiką, eismo intensyvumą bei kitas aplinkybes, patys individualiai pasirenka stabdymo būdą ir vietą“, – komentavo Kauno AVPK Komunikacijos poskyrio vedėja.

Jos teigimu, policijos pareigūnai, vykdydami policines priemones, turi teisę stabdyti visas transporto priemones.

Sprendimus, kada ir kaip stabdyti automobilius, pasirenka patys pareigūnai.

„Taip pat norime akcentuoti, kad įvairios policinės priemonės vykdomos rūpinantis pačių gyventojų saugumu – kad keliuose įvyktų mažiau eismo įvykių, kad būtų mažiau sužeistų ir žuvusių eismo įvykiuose, kad mažiau gyventojų sėstų vairuoti būdami apsvaigę nuo alkoholio ar narkotinių-psichotropinių medžiagų“, – kalbėjo O Vaitkevičienė.

Policijos atstovės duomenimis, įvairių tokių priemonių metu praėjusiais, 2023-iaisiais, metais Kėdainių rajono policijos komisariato pareigūnai nustatė per 250 neblaivių vairuotojų. 100 vairuotojų buvo nustatytas vidutinis arba sunkus girtumo laipsnis (daugiau kaip 1,5 prom.), dar 152 vairuotojams – lengvas girtumo laipsnis. 3 neblaivūs vairuotojai sukėlė eismo įvykius.

Siekdami užtikrinti eismo saugumą, pareigūnai ir toliai vykdys įvairias prevencines, policines priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.