Vos per tris metus automobilių pirkėjų elgesys stipriai pasikeitė

Naujų automobilių pardavimas Lietuvoje sparčiai stiebiasi į viršų, ir tendencija čia aiški – jis, pardavėjų spėjimu, turėtų augti dar ne vienerius metus. 

 Formaliai Lietuvoje populiariausias - "Fiat 500".<br> Gamintojo nuotr.
 Formaliai Lietuvoje populiariausias - "Fiat 500".<br> Gamintojo nuotr.
 Formaliai Lietuvoje populiariausias - "Fiat 500".<br> Gamintojo nuotr.
 Formaliai Lietuvoje populiariausias - "Fiat 500".<br> Gamintojo nuotr.
 Formaliai Lietuvoje populiariausias - "Fiat 500".<br> Gamintojo nuotr.
 Formaliai Lietuvoje populiariausias - "Fiat 500".<br> Gamintojo nuotr.
 Formaliai Lietuvoje populiariausias - "Fiat 500".<br> Gamintojo nuotr.
 Formaliai Lietuvoje populiariausias - "Fiat 500".<br> Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 5, 2017, 2:29 PM, atnaujinta Sep 5, 2017, 2:34 PM

Šiuolaikiški žmonės vis dažniau renkasi naujus, bet mažesnius automobilius vietoje tiek pat kainuojančių naudotų, tačiau didelių ir neekonomiškų. Nauji automobiliai kartais atlieka ne tik praktines funkcijas, bet ir tampa stiliaus atributu ar netgi šeimų nariais.

„Naujų automobilių pirkimas yra tendencija, netgi savotiška mada – gerąja prasme. Žmonės pradeda suprasti, kad automobilis ne amžinas ir jį verta keisti kas trejus ar penkerius metus. 

Ši kultūra atėjo ne vakar, tačiau dar prieš dešimtmetį buvo menkai juntama, o pastaraisiais metais jos apraiškos vis geriau pastebimos“, – savo įžvalgomis apie Lietuvos automobilių rinką dalijosi įmonės „Modus Group“ automobilių ir motociklų pardavimo direktorius Aurimas Tamašauskas.

Lietuvoje, valstybės įmonės „Regitra“ duomenimis, naujų automobilių pardavimas kasmet auga po keliolika ar net keliasdešimt procentų. Palyginti su 2013 m., 2016 m. naujų asmeninės paskirties automobilių skaičius Lietuvoje išaugo 66 proc., nuo 12 iki 20 tūkstančių. 

Naudotų automobilių pardavimas tuo pačiu laikotarpiu sumažėjo 27 proc., nuo 200 iki 146 tūkstančių.

Pasikeitęs požiūris į išperkamąją nuomą

A. Tamašauskas teigė, kad pagrindinė tokių pokyčių priežastis yra finansinė. Pastaraisiais metais kardinaliai pasikeitė žmonių požiūris į išperkamąją nuomą. Augantis šios finansinės paslaugos populiarumas daro didelę įtaką pirkėjų įpročių kitimui.

„Konservatyvesni žmonės dar ir dabar kartais nesupranta išperkamosios nuomos esmės. Atrodo, kaip čia gali būti: kas mėnesį moki už automobilį, juo naudojiesi, tačiau asmenine nuosavybe tas daiktas netampa. 

Prabėgus penkeriems metams turi jį grąžinti pardavėjui arba sumokėti likutinę vertę, kad automobilis taptų tavo nuosavybe. Tačiau naujo automobilio naudą vertinančių yra kur kas daugiau – jauniems žmonėms net nekyla klausimų apie išperkamosios nuomos privalumus“, – pasakojo jis.

Automobilio įsigijimas išperkamąja nuoma numeta didelio kapitalo ir nuosavybės naštą nuo pirkėjo pečių ir leidžia suplanuoti tikslias mėnesines įmokas. Vienu svarbiausių naujo automobilio privalumų tampa garantija, kuri dažniausiai būna nuo 2 iki 5 metų. 

Praėjus išperkamosios nuomos laikotarpiui nereikia rūpintis, ką daryti su senstelėjusia transporto priemone, – ją galima grąžinti pardavėjui.

Skirtingai nuo naujo automobilio, naudoto automobilio eksploatacijos kaštų įvertinti neįmanoma, gerokai sudėtingiau prognozuoti rinkos vertę praėjus tam tikram laikotarpiui – jis gali bet kada sugesti. 

Naujam automobiliui taikoma garantija, todėl bet koks neplaninis remontas jo savininko banko sąskaitos likučiui įtakos neturi. Tai susiję ir su patikimumu: nauju automobiliu galima drąsiau leistis į tolimesnes išvykas, nebijant netikėtumų, galinčių užklupti su kelerius metus naudota transporto priemone.

Stilius – svarbiausia

Pagrindiniai naujo ir nedidelio automobilio privalumai pasireiškia mieste, skriejant siauromis senamiesčio gatvelėmis ar ieškant stovėjimo vietos. Galų gale, ir degalinėje: naujesni automobiliai pasižymi kur kas mažesniu apetitu degalams.

„Naujas automobilis užtikrina saugumą, patogumą, ekonomiškumą. Pirkdami naują automobilį būsite tikri, kad ilgą laiką nereikės atlikti techninės apžiūros, pirkti naujų padangų, o įvykus eismo įvykiui iššaus saugos pagalvės. 

Naujo automobilio įsigijimas sukelia teigiamų jausmų, kai iš salono išvažiuojama visiškai nauja mašina. Tikėtina, kad važinėdami nauju automobiliu būsime geresnės nuotaikos, kurios negadins rūpesčiai, susiję su seno automobilio remontu. Todėl naujo automobilio įsigijimas yra matuojamas ne tik pinigais, bet ir emociniais išgyvenimais“, – svarstė A. Tamašauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.