Patikrino: degalai per metus pabrango tiek, kad sunku įsivaizduoti

Vasara – intensyviausias keliavimo ir važiavimo automobiliu laikas. Kainų palyginimo portalas pricer.lt suskaičiavo, kiek  per metus  pabrango 1 litras degalų Lietuvos vairuotojams. 

Prieš metus buvusių kainų vairuotojams nebeliko nė iš tolo.<br>T.Bauro nuotr.
Prieš metus buvusių kainų vairuotojams nebeliko nė iš tolo.<br>T.Bauro nuotr.
Prieš metus buvusių kainų vairuotojams nebeliko nė iš tolo.<br>D.Umbraso nuotr.
Prieš metus buvusių kainų vairuotojams nebeliko nė iš tolo.<br>D.Umbraso nuotr.
Prieš metus buvusių kainų vairuotojams nebeliko nė iš tolo.<br>D.Umbraso nuotr.
Prieš metus buvusių kainų vairuotojams nebeliko nė iš tolo.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 23, 2018, 5:41 PM, atnaujinta Aug 23, 2018, 5:44 PM

Palyginus populiariausių degalų kainas su pernai vasara, užfiksuota, kad 1 litras A95 benzino pabrango 16 euro centų, o 1 litras dyzelino – net 19 euro centų. Pilant 50 litrų baką degalų, šiemet vairuotojai mokėjo 8-9,6 euro daugiau, nei pernai.

Didžiausias kainų šuolis įvyko per gegužės – birželio mėnesius, kai buvo užfiksuotas rekordinis degalų kainų augimas Lietuvos degalinėse. Vidutinė benzino kaina tada pakilo 8 proc., o dyzelinių degalų - 7,6 proc. 

Drastiškas kainų kilimas buvo susijęs su žaliavinės naftos kainos kilimu pasaulio biržoje. Tačiau pastaruosius du mėnesius žaliavinės naftos kaina pasaulyje krenta, o degalų kainos Lietuvos degalinėse ir toliau kyla.

Gegužės mėnesį žaliavinės „Brent“ rūšies naftos kaina po staigaus kainos šuolio pasaulio rinkose buvo 64,49 (brangimo piko metu 67,95) euro už barelį, liepą naftos kaina svyravo nuo 67,48 eur iki vieną dieną buvusių net 61,60 eur. Rugpjūtį ji svyravo apie 63 eurus, o mėnesio viduryje ji šiek tiek sumažėjo, iki 62,11 euro. 

Tačiau didmeninė A95 benzino kaina vienkartiniams sandoriams bendrovėje „Orlen Lietuva“, palyginus su liepos mėnesiu, padidėjo 0,3 proc., o didmeninė dyzelino kaina vienkartiniams sandoriams sumažėjo 0,7 proc. Vidutinė A95 benzino kaina Lietuvoje (su PVM ir akcizu) per mėnesį dar pakilo 1,8 proc., o dyzelino – 1,7 proc. 

Palyginus kainas pricer.lt duomenų bazėje, užfiksuota, kad pernai rugpjūčio mėnesį vidutinė A95 benzino kaina buvo 1,12 euro, o šiemet – 1,28, dyzeliniai degalai pernai kainavo 1 eurą, o šiemet – 1,19 euro už litrą degalų. 

Pricer.lt atlikta rugpjūčio degalų kainų analizė rodo, kad tyrimo dieną pigiausias A95 benzinas Vilniuje ir Kaune išliko degalinėse „Jozita“, kur tyrimo metu 1 litras pigiausio benzino kainavo 1,19 euro, brangiausiai A95 benzinas buvo parduodamas degalinėse „Circle K“ ir „Orlen“ – 1,326 euro.

Pigiausiai dyzelinu prekiavo taip pat degalinė „Jozita“, kur 1 litro degalų kaina buvo tokia pat, kaip gegužės mėnesį, ir siekė 1,08 euro. Brangiausias dyzelinas buvo parduodamas degalinėse „Circle K“ ir „Orlen“, kur 1 litras dyzelino kainavo 1,246 euro (pabrango 3,32 proc.). 

Kainų palyginimo portalas pricer.lt degalų kainas užfiksavo 2018 m. rugpjūčio 14 d. Vilniaus ir Kauno degalinėse. Pigiausių degalų kainų tyrimo metu buvo užfiksuotos visų degalų rūšių kainos, kuriomis prekiauja degalinių operatoriai. 

Išanalizavus duomenis, sudarytas degalinių kainų reitingas kiekvienai atskirai degalų rūšiai. Sudarant reitingą, vertintos tik bazinės degalų pozicijų kainos: benzino A95, dyzelino ir suskystintų dujų kainos. Tyrime nevertinti degalų priedai, jų įtaka kainai, degalinių lojalumo programos bei nuolaidos su degalinės kliento kortele. 

Reitinge fiksuotos Vilniuje, Ukmergės-Geležinio Vilko gatvėse, bei šalia šios miesto arterijos esančios degalinės: „Circle K“, „Lukoil“, „Orlen“, „Neste“, „Stateta“, „Ecoil“, „Skulas“, „Algauta“ ir Kaune esančios degalinės „Circle K“, „Neste“, „Skulas“ ir „Jozita“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.