Sostinė paliko žiemoti „keliaujančius kiemelius“, tačiau norinčių jais naudotis nėra

Naugarduko gatvėje įrengusi mobiliąją šiltajam metų laikui skirtą naujovę savivaldybė nė negalvoja jos žiemą nutempti į saugesnę vietą, nors dabar yra nenaudojama ir nereikalinga.

„Keliaujančiais kiemeliais“ Naugarduko gatvėje vilniečiai kviečiami naudotis ir žiemą, tik reikės nusikasti sniegą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Keliaujančiais kiemeliais“ Naugarduko gatvėje vilniečiai kviečiami naudotis ir žiemą, tik reikės nusikasti sniegą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Matonienė tikino, kad „kiemelių“ medienai sniegas ir šaltis nekenkia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Matonienė tikino, kad „kiemelių“ medienai sniegas ir šaltis nekenkia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-02-02 05:54

Apsnigti, apraišioti įspėjamosiomis juostomis ir apkarstyti tvoromis. Taip Naugarduko gatvėje atrodo „keliaujantys kiemeliai“, kuriuos savivaldybė puolė įrengti praėjusį rudenį.

Iš viso šioje gatvėje – šeši „keliaujantys kiemeliai“, kurie dabar yra nereikalingi. Jų vietoje būtų galima pastatyti šešis automobilius. O vietų Naujamiestyje jiems labai trūksta.

Kviečia drąsiai naudotis

Už vieną „keliaujantį kiemelį“ savivaldybė sumokėjo 8 tūkst. eurų.

Šiuo metu norinčių naudotis „keliaujančiais kiemeliais“ nėra. Nenuostabu – juk šalta.

Paklausta, ar tokiu atveju nebūtų geriau „keliaujančių kiemelių“ konstrukcijas perkelti į pastogę, kad lietus ir sniegas negadintų medienos, savivaldybės vyriausiojo miesto architekto vyresnioji patarėja Rūta Matonienė aiškino, kad naujovė pagaminta taip, kad būtų atspari klimato poveikiui, todėl tinkama naudoti visais metų laikais.

R.Matonienė tvirtino, kad „keliaujantys kiemeliai“ atviri naudojimuisi ir dabar, išskyrus vieną, kuris dar iki galo neįrengtas. Žodžiu, galite drąsiai juose leisti laiką – tik sniegą reikės nusikasti.

Naujovės dar neįvertino

„Keliaujantys kiemeliai“ yra mobilūs ir gali, gyventojams pageidaujant, būti įrengti kaip mažos viešosios erdvės Naujamiestyje, kuriame trūksta įrengtų viešųjų erdvių 300 metrų spinduliu nuo gyvenamosios vietos“, – aiškino R.Matonienė.

Anot jos, kol dar nėra įvertintas jau įrengtų „keliaujančių kiemelių“ poveikis Naugarduko gatvės aplinkos gerinimui ir nėra išklausyta gyventojų nuomonė, „kiemelių“ plėtra savivaldybės iniciatyva šiuo metu dar neplanuojama.

Naujovei įvertinti sutrukdė karantinas, o šaltasis metų sezonas – netinkamas laikas vertinti projekto sėkmę.

Savivaldybė, siekianti plačias Naujamiesčio gatves paversti jaukesnėmis erdvėmis gyventojams, „keliaujančius kiemelius“ pristatė praėjusių metų rugsėjį.

Tai mobiliosios platformos, suteikiančios gyventojams galimybę bent kuriam laikui užimti įprastai automobilių stovėjimo vietas.

Keliaujančios platformos, pastatytos automobilių stovėjimo vietose, gali būti naudojamos ir kaip poilsio erdvė, ir kaip žaidimų erdvė vaikams, ir kaip kaimynų pokalbių erdvė ar spontaniška kavinė.

Šiuo metu pristatyti trys skirtingo dizaino „keliaujantys kiemeliai“, planuojama, kad jų atsiras dvylika. Jei projektas bus sėkmingas, bus svarstoma jį išplėsti ir į kitus miesto rajonus.

Gatvę padarė įdomesnę

„Keliaujančių kiemelių“ idėja kilo studijos „DO Architects“ architektams, kurie ją pasiūlė savivaldybei.

„Gatvės kiemai įkvepia pamatyti gatvę kaip viešąją erdvę žmogui. Taip automobilio stovėjimo vieta netikėtai pavirsta žaidimų aikštele arba pasimatymo amfiteatru, praplečia gatvės naudojimo galimybes ir tampa patraukli žmogui.

Kuo daugiau įvairių veiklų atsiranda gatvėje, tuo ji tampa įdomesnė ir gyvastingesnė viso kvartalo ar miesto mastu“, – sakė studijos „DO Architects“ įkūrėja Gilma Teodora Gylytė.

Naugarduko gatvė yra centrinė Naujamiesčio gatvė, kuri, kaip tikimasi, taps pagrindine šio rajono gyventojų viešąja erdve.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.